Analiza riscurilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza riscurilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marcu Ion

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

INTRODUCEREA 3
1. Riscul, obiect geografic 5
2. Conceptul de risc 5
2.1. Noțiuni generale 5
2.2. Categoria riscului 5
2.3. Factorii generatori de riscuri 6
2.4. Complexitatea funcțională a riscurilor 7
2.4.1. O incertitudine generalizată: societatea riscului după Ulrich Bech 7
2.4.2. Riscurile naturale și riscurile tehnologice 7
2.5. Conceptul de biodiversitate 7
2.6. Analiza riscurilor de origine antropică 9
2.6.1. Definiție 10
2.6.2.Cauze care duc la dispariția unor specii de plante 10
2.6.3.Localizarea și amploarea fenomenului 11
2.6.4.Cauze 12
CONCLUZII 13
BIBLIOGRAFIE 14

Extras din document

INTRODUCEREA

Fenomenele geografice de risc reprezintă, cu certitudine, o problemă actuală majoră a societății umane, iar înțelegerea modului lor de apariție și manifestare, la nivelul cauzelor și efectelor, presupune o abordare complexă și tot mai susținută, drept urmare se constată interesul și preocuparea tot mai acută a cercetătorilor și dimensiunea ecologică și socială a acestor fenomene, cu atât mai mult cu cât, atât fenomenele naturale cât și cele tehnogene, fac obiectul unei discipline universitare, apărută în facultățile de geografie după anul 1990.

Riscurile, aceste fenomene care au existat dintotdeauna, există și vor exista, sunt cauzate de diversele manifestări ale factorilor naturali sau de intervenția nerațională a omului, lucru ce conduce la nenumărate efecte negative asupra lumii vii, vegetale și animale.

Expansiunea urbană, dezvoltarea unor noi tehnologii și obiective industriale, remodernizarea sectorului agricol, extinderea rețelei de comunicații nu numai că duc la creșterea presiunii antropice asupra ecosistemelor naturale, dar, din lipsă de spațiu liber, se deplasează tot mai mult spre zonele critice, ocolite în perioadele anterioare. Ca și consecință apar tot mai des situații excepționale, avarii și catastrofe, caracterizate prin creșteri exponențiale ale pierderilor materiale, sociale și ecologice, mai mult decât atât, se produc evenimente, după opinia experților, extrem de puțin probabile.

Dacă riscurile geologice, climatice sau hidrice pot cauza pierderi de vieți omenești, riscurile pedologice au urmări însă, în primul rând asupra calității vieții colectivităților umane pe termen lung. De aceea, este esențială cunoașterea cauzelor conjuncturale și a mecanismelor în limitele în care se derulează aceste fenomene, lucru ce ar putea interveni în prevenirea efectelor nedorite sau a unor deznodăminte tragice.

Biodiversitatea este: tot Pământul, plantele, animalele, ecosisteme; include copacii uriasi, insectele minuscule si până la cel mai delicat coral care face parte din ecosistem; totdeauna Pământul si toate creaturile care s-au adaptat si supravietuiesc.

Ca fiinte, noi suntem complet dependenti de biodiversitate pentru a supravietui. Noi suntem cei care distrugem în mare parte universul nostru natural. În locuri indepărtate si largi, oamenii sunt striviti în afara altor forme de viată, uneori cauzând disparitia unei întregii specii.

Noi avem puterea să schimbăm acest curs. Fiecare dintre noi putem să actionăm pentru a proteja propria biodiversitate si să ajutăm dezvoltarea în viitor a vietii pe pământ.

Este biodiversitatea în pericol ?

Deja, mii de specii au dispărut pentru totdeauna. Disparitia este un proces natural pe Pământ.

Cauzele care duc la pierderea biodiversitătii sunt complexe:

- distrugerea habitatelor;

- poluarea;

- supraexploatarea resurselor.

Până nu demult manifestările naturale sau antropice erau privite și analizate în mod cu totul izolat și numai la nivelul consecințelor materiale și umane imediate, în prezent însă se acordă o atenție sporită atât la nivelul analizei locale aprofundate și conexe, cât și al analizei globale. Când vorbim despre fenomene geografice de risc, fie că ne referim la catastrofe, cataclisme, dezastre, hazarde sau simple accidente sau chiar evenimente, ne gândim imediat la o amenințare, în primul rând la adresa omului și a activităților sale și apoi, asupra cadrului natural însuși.

Orice activitate în condiții de incertitudine este caracterizată de anumite tipuri de riscuri specifice acestei activități. Riscurile prezente sunt diverse și pot fi grupate într-o multitudine de categorii.

Caracterul multilateral al noțiunii de risc este determinat de diversitatea factorilor, ce caracterizează atât specificul activităților concrete, cât și particularitățile specifice de incertitudine, în cadrul căreia aceste activități au loc. Analiza direcțiilor cercetărilor teoretice din domeniul riscurilor arată că nu se atribuie suficientă atenție unor probleme, subevaluarea cărora în practică poate duce la o evaluare insuficientă sau incorectă a influenței unora sau altora dintre factorii de risc asupra riscurilor în sine.

Majoritatea factorilor riscogeni sunt factori nativi, adică sunt specifici unor riscuri concrete și nu influențează alte tipuri de riscuri. În același timp există o serie de factori riscogeni, care acționează concomitent asupra mai multor tipuri de riscuri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza riscurilor.docx

Bibliografie

1. http://www.mbgnet.net/bioplants/adapt.html
2. http://www.cnx.org
3. http://www.britannica.com
4. http://www.answers.com/topic/biodiversity
5. http://www.answers.com/topic/endangered-species
6. http://www.iucn.org
7. http://romania.panda.org/resurse/publicatii/
8. http://www.webofcreation.org/Earth%20Problems/species.htm
9. http://www.cbd.int/incentives/doc/biodiv-economic-value-en.pdf
10. Melanie Bilz, Shelagh P. Kell, Nigel Maxted and Richard V. Lansdown , 2011„European Red List of Vascular Plants”