Analiza serviciilor medicale din cartierul Tătărași, județul Iași

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1459
Mărime: 3.77MB (arhivat)
Publicat de: Ozana Apetrei
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Oana Stoleriu
Referatul e fost prezentat in cadrul Facultatii de Geografie si Geologie, si este o analiza a repartitiei geografice a serviciilor medicale in cartierul Tatarasi. de asemena este analizata calitatea serviciilor medicale oferite de unitatile medicale existente pe raza acestui cartier.

Extras din proiect

I. INTRODUCERE

Cartierul Tătăraşi, localizat pe artera estică a municipiului Iaşi, este unul dintre cartierele cele mai importante ale judeţului Iaşi, datorită ramurei sanitare dezvoltate în acest cartier.

În prezenta lucrare am analizat distribuţia spaţială a serviciilor sanitare în cartierul Tătăraşi, accesibilitatea pacienţilor la aceste servicii şi calitatea serviciilor oferite.

În realizarea studiului am folosit metoda cartării, fiind luate în considerare toate serviciile sanitare prezente în cartier: spitale, clinici specializare, cabinete medicale pentru persoane şi animale, laboratoare de analiză, cabinete stomatologice, farmacii pentru persoane şi animale.

Figură 1-Cartogramă –Analiza serviciilor medicale din cartierul Tătăraşi. Roxana Oarză

II. ANALIZA REPARTIŢIEI SPAŢIALE A SERVICIILOR MEDICALE DIN CARTIERUL TĂTĂRAŞI ŞI ACCESIBILITATEA ACESTORA

La prima vedere, putem observa concentrarea serviciilor medicale în centrul cartierului respectând astfel Teoria locurilor centrale, realizată de A. Lösch; locurile centrale sunt rezultatul unor alegeri conştiente ale locurilor optime de localizare.

Serviciile specializate sunt situate în centrul oraşului, în a doua fază aceste servicii pot fi localizate în centru de cartier sau la marile intersecţii subordonate celor de rang superior. Orice nouă implantare antrenează repercursiuni asupra tuturor celorlalte servicii preexistente.

Majoritatea serviciilor medicale din cartierul Tătăraşi sunt localizate în centrul cartierului, în lungul căilor de comunicaţii principale: tramvai, maxi-taxi sau autobuz, asigurând astfel o bună accesibilitate.

De asemena se poate observa o concentrare a serviciilor medicale în principalele staţii şi intersecţii.

Din punctul de vedere al deservirii populaţiei cartierului cu servicii medicale, putem observa că Tătăraşiul este bine deservit, aici existând 3 spitale judeţene importante, două clinici cu regim de spital, farmacii numeroase, cabinete de analize medicale, cabinete medicale, clinici specializate în diferite ramuri: oftalmologie, psihologie, ginecologie, balneoclimatologie, cabinete stomatologice.

Diversitatea serviciilor medicale şi repartiţia lor spaţială justifică funcţia sanitară a cartierului Tătăraşi.

Totuşi repartiţia spaţială a serviciilor este destul de neuniformă deoarece se poate observa că o mare parte a cartierului rămâne în afara ariei de polarizare a serviciilor medicale de rang inferior: farmacii, cabinete de medicină generală sau cabinete de medici de familie, în schimb cabinetele stomatologice au o mare răspândire spaţială; acestea fiind servicii care vin în întâmpinarea pacienţilor.

Două dintre cele trei spitale judeţene, respectiv Spitalul de Urgenţă pentu copii „Sfânta Maria” şi Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Treime" Iasi, sunt localizate în centrul cartierului asigurând astfel o uşoară accesibilitate a pacienţilor la aceste servicii.

Aceste instituţii cu rang de spitale judeţene au fost localizate în cartierul Tătăraşi deoarece este unul dintre cartierele importante ale oraşului, este localizat în apropierea centrului oraşului şi în proximitatea aeroportului Iaşi, astfel zona fiind uşor accessibilă. O altă posibilă cauză care a determinat localizarea spitalelor în cartier este traficul mai puţin intens decât în centrul oraşului.

Al treilea spital, Clinica a-II-a de Pneumoftiziologie-Paşcanu este localizată la periferia cartierului, fiind un spital vechi cartierul s-a dezvoltat în jurul lui, acesta rămânând ulterior la marginea cartierului.

Clinica medicală- Spital Urgenţe Iaşi şi Spital Sf Spiridon-Clinica Dermato-Venerologie sunt localizate de asemenea în centrul cartierului asigurând o bună accesibilitate.

Preview document

Analiza serviciilor medicale din cartierul Tătărași, județul Iași - Pagina 1
Analiza serviciilor medicale din cartierul Tătărași, județul Iași - Pagina 2
Analiza serviciilor medicale din cartierul Tătărași, județul Iași - Pagina 3
Analiza serviciilor medicale din cartierul Tătărași, județul Iași - Pagina 4
Analiza serviciilor medicale din cartierul Tătărași, județul Iași - Pagina 5
Analiza serviciilor medicale din cartierul Tătărași, județul Iași - Pagina 6
Analiza serviciilor medicale din cartierul Tătărași, județul Iași - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Analiza Serviciilor Medicale din Cartierul Tatarasi , judetul Iasi .doc

Ai nevoie de altceva?