Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est

Proiect
7.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 12606
Mărime: 939.88KB (arhivat)
Publicat de: Andreea S.
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. I. Prezentare generală a regiunii
  2. Cadrul geografic și istoric
  3. Organizare administrativă
  4. Caracteristici demografice generale
  5. II. Particularități ale condițiilor de mediu natural
  6. Rezervații și monumente ale naturii
  7. Zone specifice regiunii
  8. Resurse naturale
  9. III. Potențialul demografic. Structuri demografice și comportamente demografice
  10. IV. Profilul socio-economic al Regiunii de dezvoltare Sud-Est
  11. 4.1. Infrastructura în Regiunea Sud-Est
  12. 4.1.1. Infrastructura de transport
  13. 4.2.1. Rețele regionale de drumuri
  14. 4.3.1. Rețele regionale de căi ferate
  15. 4.4.1. Transportul naval
  16. 4.5.1. Transportul maritim
  17. 4.6.1. Transportul pe caile si canalele navigabile
  18. 4.7.1. Transportul aerian
  19. 4.2. Profilul afacerilor la nivel regional
  20. 4.3. Trăsăturile cheie ale sectorului productiv
  21. 4.3.1. Produsul intern brut
  22. 4.4.1. Formarea PIB-ului sectorial
  23. 4.5.1. Agricultura și mediul rural
  24. 4.6.1. Dinamica unităților locale active
  25. 4.7.1. Procesul de integrare europeana și cerințele de competitivitate
  26. 4.8.1. Cercetarea - dezvoltarea
  27. 4.9.1.Infrastructura de transfer tehnologic și inovare
  28. 4.10.1 Potențial de dezvoltare
  29. V. Strategia actuală de dezvoltare e Regiunii Sud-Est și Planul Național de dezvoltare regională
  30. Strategia de dezvoltare a Regiunii Sud-Est
  31. Planul Național de dezvoltare regională ( Analiza Swot a Regiunii Sud-Est )
  32. Legea nr.151 din 15 iulie 1998 privind dezvoltarea regională în România
  33. Bibilografie

Extras din proiect

I. Prezentarea generală a Regiunii

1.1. Cadrul geografic și istoric

Regiunea Sud-Est este situată în partea de sud-est a României și se învecinează la nord cu Regiunea Nord-Est, la vest cu Regiunea Centru, la sud-vest cu Regiunea Sud-Muntenia și Regiunea București - Ilfov, la sud cu Bulgaria, la est cu Republica Moldova, Ucraina și țărmul Mării Negre. Acoperind 35.762 km² sau 15 % din suprafața totală a țării, regiunea este a doua ca mărime din cele 8 regiuni ale Romaniei.

De-a lungul timpului, geții, populația majoritară aDobrogei de Nord, au întreținut legături intense cu coloniștii (negustorii) eleni, stabiliți aici încă din sec.VII-VI î.Hr., cu sciții, celții, cu soldații din legiunile romane și cu misionarii de pretutindeni. De asemenea, această zonă a constituit drumul de trecere al grupurilor migratoare (bulgari, pecenegi, cumani, huni, slavi etc.) venite din est către Balcani, în căutarea de noi teritorii. După mai multe stăpaniri succesive (bizantină, bulgară, otomană), Dobrogea s-a unit în mod firesc cu România (1878).Noul stat, aflat la confluența Imperiilor Otoman, Austro-Ungar și Rus, cu vecini slavi pe trei părți, aspira la vest, în principal la Franța, pentru modelele sale culturale, educaționale și administrative. În 1916 România a intrat în Primul Război Mondial, de partea Antantei. La sfârșitul războiului, Imperiile Austro-Ungarși Rus au dispărut; corpurile reprezentative create înTransilvania, Basarabia și Bucovina au ales unirea cu România, rezultând România Mare. În timpul celui de-al doilea Război Mondial Româniaîși schimbă alianțele odată cu sosirea la putere alui

Ion Antonescu. Se aliază cu Puterile Axei în octombrie 1940 și intră în război de partea acestora în iunie 1941, în scopul de a recupera măcar teritoriile răpite de URSS : Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herței. La data de 23 august 1944, Regele Mihai îșidă acordul pentru înlăturarea prin forță a mareșalului Antonescu când acesta refuză semnarea armistițiuluicu Națiunile Unite, iar România trece de partea Aliaților. Participarea României la cel de-al doilea război mondial s-a caracterizat așadar prin două campanii: cea din est pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei, pierdută, și cea din vest pentru eliberarea Transilvaniei, câștigată. La încheierea războiului,pe planul diplomatic doar participarea de partea Axei a fost luată în considerare, și România a semnat Tratatul de pace de la Paris (1946) ca stat dușman învins. Regiunea Sud-Est a fost afectată alături de alte regiuni ale țării de anumite lucrări și planuri comuniste: Canalul Dunărea-Marea Neagră, după un efort de aproape un deceniu, a fost dat în funcțiune. A fost început Canalul Dunăre-București. Lucrările la acest canal au fost abandonate în 1990. Au fost date în funcțiune mai multe canale de irigații. S-au făcut eforturi pentru îmbunătățirea sistemului de căi ferate prin electrificarea mai multor linii principale și prin crearea unui sistem modern de control al circulației. A crescut numărul de hidrocentrale, (cea mai importantă fiind cea de la Porțile de Fier de pe Dunăre) și a fost începută construirea centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă. Flota maritimă a devenit una dintre cele mai mari din lume, dotată cu nave construite în mai multe șantiere navale, cel mai important fiind cel de la Constanța. A fost construit un nou port maritim, Portul Constanța Sud-Agigea. În țară au fost construite mai multe uzine ale industriei constructoare de mașini, chimice și de prelucrare a petrolului.

În perioada 1990-2009 guvernele democratice alese s-au implicat într-un șir lung de reforme, iar relațiile externe ale țării au evoluat. În 2002, România a fost invitată să adere la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. În același an, Uniunea Europeană a confirmat sprijinul puternic față de scopul țării de a adera în 2007. Astfel, România devine în anul 2004 membră a NATO, iar în anul 2007 aderă la Uniunea Europeană.

La nivel regional schimbările istorice ale țării au următoarele implicații: Regiunea Sud-Est devine poarta de intrare în Uniunea Europeană pentru țările ex-sovietice și în același timp regiunea noastră reprezintă un spațiu strategic pentru NATO. Interesul Statelor Unite pentru locațiile din România este evident. Americanii sunt în special interesați de zona Constanța. Aici există excelente condiții de amplasare a unei baze navale, portul fiind cel mai mare de la Marea Neagră și printre primele zece din lume. Lângă Constanța, la Mihail Kogălniceanu, se află aeroportul militar care a fost utilizat de trupele americane în timpul conflictului din Irak, acesta beneficiind deinstalații foarte moderne, ca și de o infrastructură realizată chiar de armata americană, anul trecut. În plus, foarte aproape există o importantă bază de antrenament, utilizată ocazional. În timpul războiului rece, baza respectivă, socotită cea mai mare din sud-estul european, a fost folosită de trupe ale Tratatului de la Varșovia, inclusiv de trupele sovietice. Formal, complexul militar de la Constanța, de fapt zona dobrogeană, agreată de Pentagon, constituie o bază NATO, dar și un prim semnal dat României că teritoriul ei a fost deja inclus în sistemul de apărare alAlianței. În fapt, însă, baza respectivă va fi utilizată de forțele militare americane. Nu este nici un secret că trupele americane au folosit și până acum aeroportul și portul de la Constanța, pentru trupele cantonate în Kosovo sau cele necesare războiului din Irak, însă totul s-a desfășurat pe baza acordului Parteneriatului strategic româno-american. De data aceasta, însă, datele problemei sunt cu totul altele.

1.2. Organizare administrativă

Regiunea Sud-Est cuprinde 6 județe: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea.

La nivelul fiecărui județ structurile autorității locale sunt reprezentate de consilii judetene, consilii locale, municipale, orășenești și comunale. Localitățile sunt structurate astfel: 11 municipii, 24 orașe și 354 comune având 1.447 sate. Cel mai mare municipiu este Constanța cu o populație (1 iulie 2007) de 304.279 locuitori, urmat de Galați 293.523 locuitori, Brăila 215.316 locuitori, Buzău 134.619 locuitori, Focșani 99.907 locuitori și Tulcea cu 92.379 locuitori.

1.3. Caracteristici demografice generale

Regiunea Sud-Est are o populație de 2.830.430 locuitori la 1 iulie 2007, însemnând 13,14 % din populația

țării, cu o densitate de 79,1 loc/kmp, sub media pețară care este de 90,3 loc/kmp. Densitatea cea mai mare este întalnită în județul Galați (137,6 loc/kmp), iar cea mai mică în județul Tulcea (29,5 loc/kmp).

II. Particularități ale condițiilor de mediu natural.

Regiunea Sud Est aparține provinciei fizico-geografice a Europei răsăritene, sub-provincia ponto-danubiană și are granițe naturale formate de râul Prut, fluviul Dunărea, precum și Marea Neagră. Această regiune cuprinde aproape toate formele de relief: Lunca Dunării, Câmpia Bărăganului în centru și Câmpia Covurlului în nord, Podișul Dobrogea în est și sud. În partea de nord a podișului Dobrogei se află Munții Măcinului, iar partea de nord-vest a regiunii cuprinde o parte a Carpaților de Curbură și a Subcarpaților de Curbură. Totodată regiunea este străbătută de fluviul Dunărea, cuprinde Delta Dunării și este mărginită la est de întreg litoralul românesc al Mării Negre (245 km).

În această regiune, clima este temperat-continentală cu ierni geroase în est și mai moderate în sud. Zona Câmpiei Române are de regulă veri caniculare și ierni blânde. În partea de est, influențată de briza marină care amană răcirea sau încălzirea aerului, sunt toamne lungi și primăveri tarzii.

Bibliografie

1. Analiza dezvoltării resurselor umane în regiunea de dezvoltare Sud-Est în perioada 2007-2009 (2010) - Centrul Național de Pregătire în statistică;

2. Anuarul Statistic al județului Brăila, ediția 2006;

3. Anuarul Statistic al României, ediția 2008, București;

4. Audit Teritorial în regiunea de dezvoltare Sud-Est 2010-2020;

5. Comunicat de Presă, Nr. 97 din 27 aprilie 2012, Lungimea Căilor de transport la 31 XII 2011 (Institutul Național de Statistică);

6. Plan de dezvoltare regional 2009-2013 a regiunii de dezvoltare Sud-Est ( 2009) Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est;

7. Plan Local de Acțiune pentru Mediu Vrancea (PLAM) , Agentia Regională pentru Protecția Mediului;

8. Plan Local de Acțiune pentru Mediu Vrancea (PLAM) , Agentia Regională pentru Protecția

9. Plan Local de dezvoltare a Municipiului Constanța 2008, Primăria Municipiului Constanța;

10. Programul Operațional Sectorial de Transport (POST) 2007-2013, MinisterulTransporturilor, Construcțiilor și Turismului;

11. Strategia de dezvoltare a regiunii de dezvoltare Sud-Est;

12. Strategia de Dezvoltare a Municipiului Braila 2008-2013, Primăria Municipiului Brăila;

13. Studiu asupra regiunii de dezvoltare Sud-Est, capitolul IV - Situația infrastructurii fizice, pag.16-32.

Surse bibliografice electronice:

- **http://www.cjvrancea.ro/files/file/Strategia%20de%20dezvoltare%20a%20Regiunii/Strategia%20de%20dezvoltare%20a%20Regiunii%20Sud-Est.pdf

- **http://www.adrse.ro/Documente/Planificare/Masterplan/Audit_Teritorial_SE.2010-2020.pdf

- **http://www.fsesudest.ro/PD _2009.pdf

- **www.e-transport.ro

- **www.apdm.galati.ro

- **www.euractiv.ro

- **www.mt.ro

Preview document

Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 1
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 2
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 3
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 4
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 5
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 6
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 7
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 8
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 9
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 10
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 11
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 12
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 13
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 14
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 15
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 16
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 17
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 18
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 19
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 20
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 21
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 22
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 23
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 24
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 25
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 26
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 27
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 28
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 29
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 30
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 31
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 32
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 33
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 34
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 35
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 36
Analiza socio-economică a regiunii Sud-Est - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • Analiza socio-economica a regiunii Sud-Est.docx

Alții au mai descărcat și

Transporturi în Dobrogea

INTRODUCERE Încă din comuna primitivă, perioadă cu care începe istoria întregii omeniri şi prin care au trecut toate popoarele lumii, omul a fost...

Poziția Județului Brașov în cadrul regiunii centru

1.Descrierea judetului.Caracteristici Regiunea Centru este asezata in zona centrala a Romaniei, in interiorul marii curburi a Muntilor Carpati, pe...

Infrastructuri critice - amenințări, pericole și sisteme de protecție

I. Introducere Definitie: Infrastructura critică este constituită din acele facilităţi, servicii şi sisteme informatice care sunt aşa de vitale...

Studiu asupra căilor de comunicație din regiunea de dezvoltare Sud-Est a României

I. Prezentarea generală a Regiunii 1. Cadrul geografic Regiunea Sud-Est este situată în partea de sud-est a României și se învecinează la nord...

Politici europene de dezvoltare regională și de amenajare teritorilă în România

I. Introducere Dezvoltarea regională este un concept nou ce urmareşte impulsionarea şi diversificarea activităţilor economice, stimularea...

Zona de Stepă a României

Stepa este o formaţiune vegetală ierboasa în care lipsesc arborii şi în cazul când apăr sunt reprezentaţi prin arbuşti mici, care formează...

Județul Brăila

Judetul Braila este situat in sud-estul Romaniei, in provincia istorica Muntenia pe o suprafata totala de 4766 kmp si reprezinta 2% din suprafata...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Te-ar putea interesa și

Decizia administrativă în contextul politicii de dezvoltare regională

INTRODUCERE Situată în partea central – estică a Europei, România este o ţară carpato – dubiano-pontică, având un relief variat şi armonios...

Importanța infrastrucurii pentru dezvoltarea regională

I.DEZVOLTAREA REGIONALA IN ROMANIA IN CONTEXTUL DEZVOLTARII REGIONALE EUROPENE Din perspective sistemului European, Romaina se inscrie in Zona...

Fondurile Structurale Europene și Planul Național de Dezvoltare Regională

I. ARGUMENT Uniunea Europeană constituie o parte a strategiilor şi proceselor politice ale statelor membre şi instituţii relevante, care includ...

Studiul Privind Forța de Muncă în Exploatațiile Agricole a Regiunii Sud-Est

Introducere În lucrarea de faţă îmi propun să fac o analiză a unui spaţiu foarte important în ţara noastră, regiunea de dezvoltare Sud – Est....

Disparități socio economice la nivel regional

1. Analiza socio-economica Se realizeaza o analiza succinta a disparitatilor de dezvoltare, a punctelor slabe si a potentialului de dezvoltare....

Prezentarea regiunii Sud-Est

Așezare geografică, suprafață și frontiere Regiunea Sud Est este situată în partea de Sud Est a României și se învecinează la nord cu Regiunea...

Analiza Comparativă a Județelor Sibiu și Vaslui

Aceasta lucrare consta intr-o analiza comparativa dintre doua judete aflate in regiuni diferite ale tarii, si anume, judetul Sibiu din Regiunea...

Profilul socio-economic al regiunii de dezvoltare sud-est

Capitolul I. Prezentarea generala a Regiunii Sud-Est I.1. Cadrul geografic si istoric Regiunea Sud-Est este situată in partea de sud-est a...

Ai nevoie de altceva?