Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 7694
Mărime: 2.89MB (arhivat)
Publicat de: Silviu-Zeno Roșu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mircea Voiculescu
Ariditatea si desertificarea in judetul Mehedinti, poluare, defrisari masive ale padurilor si efectele acestora.

Extras din proiect

ASPECTE GENERALE ALE ARIDIZĂRII ŞI DEŞERTIFICĂRII:

Extinderea aridizării şi a deşertificării este în strânsă legătură cu modificările climatice globale şi cu presiunea tot mai accentuată a societăţii omeneşti asupra mediului.

„Deşertificarea este procesul de degradare a terenurilor şi are loc în zonele terestre unde solul este afectat de eroziunea eoliană din cauza defrişărilor masive, unde căderile de ploaie sunt rare şi climatul arid, precum şi de activităţile umane. Rezultatul este distrugerea stratului fertil, urmată de pierderea capacităţii solului de a susţine biodiversitatea şi alte activităţi umane”, (Giurgiu, 2005).

„Seceta sau aridizarea este fenomenul natural rezultat prin scăderea precipitaţiilor sub nivelul mediu, ceea ce produce dezechilibre hidrologice majore, influenţând negativ sistemele de producţie”(Iancu, 1984).

Seceta este legată de o scădere a surselor naturale de apă sub nivelul mediu prin reducerea cantităţilor de precipitaţii şi prin micşorarea debitului râului şi a rezervelor subterane de apa accesibile plantelor.

„O definiţie amplă a deşertificării o dă dicţionarul ecologic, şi anume deşertificarea, (desertification) este procesul prin care productivitatea solului este atât de redusă, încât poate să ducă la extinderea condiţiilor asemănătoare deşertului. Acest fenomen se poate preveni prin: irigaţii, împăduriri, stabilizarea dunelor de nisip, prin protecţia vegetaţiei existente”, (Popescu, 1985).

Aspectele privind procesul de deşertificare au fost aduse în discuţie prin Convenţia ONU privind Combaterea Deşertificării lansată la Paris în 1994, aceasta fiind fost semnată de Guvernul României şi ratificată de Parlament prin Legea nr. 629/1997. Interesul României în această problemă este cu atât mai mare cu cât din faptul că o mare parte din teritoriul ţării reprezintă zone cu risc de deşertificare.

Deşertificarea este definitǎ de Convenţia ONU pentru Combaterea Deşertificǎrii drept “degradarea terenurilor din zonele aride, semiaride şi uscate ca rezultat al acţiunii diferiţilor factori, inclusiv ai schimbǎrilor climatice, precum şi datoritǎ activitǎţilor umane”. Degradarea solului în zonele uscate este definitǎ ca o reducere sau diminuare a productivitǎţii biologice sau economice. Ea afecteazǎ o treime din suprafaţa terestrǎ şi peste 1 miliard de oameni.

Tăierea pădurilor este o problemă cu consecinţe serioase asupra climei (şi în acelaşi timp grăbeste procesul de deşertificare), biodiversităţii, ameninţând întreaga planentă. Despăduririle au loc din mai multe cauze, cea mai importantă fiind exploatarea excesivă a lemnului şi extinderea suprafetelor agricole. La nivel mondial, o atenţie deosebită se acordă procesului de împădurire a zonelor cu soluri degradate, dar şi stării actuale a pădurilor (afectată din cauza ploilor acide, diminuării fertilitătii solului şi eroziunii avansate a acestuia), care au devenit probleme serioase, dezbătute tot mai mult în cadrul evenimentelor din domeniu.

Schimbările climatice pot precipita procesul de deşertificare, însă activităţile umane sunt cauza principală cea mai frecventă. Supracultivarea epuizează solul.

Despăduririle au efecte negative asupra vegetaţiei care susţine solul fertil. Cele mai evidente efecte ale deşertificării sunt degradarea pădurilor existente şi a solurilor, aceasta conducând la scăderea producţiei de alimente. În final seceta şi deşertificarea au ca rezultat sărăcia deoarece aproape 3,6 miliarde din cele 5,2 miliarde hectare de uscat arabil din lume au suferit de degradarea solului. Terenurile degradate prin eroziune se pot reface, dar procesul este foarte lent, după cum estimează specialistii fiind nevoie de o perioadă de aproxim ativ 500 de ani pentru a reface 2,5 de centimetri de sol.

Nu mai putem ignora că 10% pînă la 20% dintre zonele uscate sînt deja degradate. Suprafaţa totală afectată de deşertificare este estimată între 6 si 12 milioane de kilometri pătraţi. Efectele acestui fenomen se văd deja, iar unii cercetători susţin că dacă activităţile umane care duc la deşertificare vor fi oprite, zonele afectate îşi pot reveni.

ONU a declarat anul 2006 drept Anul Internaţional al Deşerturilor şi Deşertificǎrii. 2006 marcheazǎ şi a 10-a aniversare a Convenţiei ONU pentru Combaterea Deşertificǎrii în statele care se confruntǎ cu probleme serioase cauzate de secetǎ şi/sau deşertificare. Convenţia a fost semnatǎ de 191 pǎrţi, adicǎ toţi membri ONU (Maria Ianoş, APMD)

CAUZELE CARE AU CONDUS LA ARIDITATEA ŞI DEŞERTIFICAREA ÎN JUDEŢUL MEHEDINŢI

Deşertificarea este un fenomen complex fiind legat de îmbinarea unor cauze naturale şi a unei presiuni antropice accentuate asupra unor ecosisteme vulnerabile.

Preview document

Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 1
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 2
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 3
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 4
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 5
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 6
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 7
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 8
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 9
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 10
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 11
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 12
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 13
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 14
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 15
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 16
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 17
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 18
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 19
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 20
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 21
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 22
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 23
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 24
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 25
Ariditatea și Deșertificarea la Nivelul Județului Mehedinți - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Ariditatea si Desertificarea la Nivelul Judetului Mehedinti.doc

Alții au mai descărcat și

Învelișul de sol din Podișul Mehedinți

CAPITOLUL I - PROBLEME GENERALE 1.1. Aşezare geografică Situat in sud-vestul tarii, intre Podişul Getic (SE,E), Carpaţii Meridionali (N,NV),...

Potențialul turistic al județului Mehedinți

Localizare si caracterizare 1. Scurt istoric al judetului Mehedinti Judetul Mehedinti este situat in sud-vestul Romaniei si se intinde pe 4900...

Amenajarea Forestieră a Teritoriului în Județul Mehedinți

Regiunea Oltenia este situată în zona de Sud Vest a României şi este compusă din cinci judeţe: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea. Regiunea ocupă...

Mehedinți - Caraș-Severin - Zestrea Naturii

Mehedinti - Caras-Severin - Zestrea naturii: INTRODUCERE: Zona cuprinsa între limitele Valea Cernei, Valea Motrului si soseaua ce face legatura...

Studiu fizico - geografic asupra Munților Mehedinți

1. Introducerea Aceasta lucrare reprezinta o analiza din punct de vedere fizico-geografic a muntilor Mehedinti, care fac parte din Carpatii...

Relieful carstic de suprafață Studiu de caz - Masivul Hășmaș și Podișul Mehedinți

1. Introducere În introducere, voi face referire la importanța temei abordate și anume „Relieful carstic de suprafață (exocarstul) în România”....

Rezervațiile Naturale din Podișul Mehedinți

Una dintre cele mai mici, dar mai bine individualizate regiuni regiuni geografice ale României, Podisul Mehedinti se înscrie ca trepta intermediara...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Ai nevoie de altceva?