Australia de Sud-Est și Sud-Vest

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 11051
Mărime: 86.22KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel Călin
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Aşezare geografică

Australia este situata in emisfera sudica. Limite:

-Marea Arafura (N)

-Marea Coralilor (NE)

- Marea Timor (NV)

- Oceanul Pacific (E)

-Marea Tasmaniei (SE)

-Oceanul Indian (V, S)

Din punct de vedere matematic, limitele sunt :

- N: Capul York

- S: Capul Sud – Tasmania

- V: Capul de Nord-Vest

- E: Capul Byron

Australia are o suprafata de 7.686.850 km² (7.617.930 km² uscat si 68.920 km² apa ) si se intinde pe aproximativ 3850km de la est la vest si 3200km de la nord la sud.

Australia este, din 1901, un stat federal ce cuprinde 6 state: Noua Galie de Sud,Victoria,Queensland,Australia de Sud,Australia de Vest,Tasmania,doua teritorii: Teritoriul de Nord si Teritoriul Capitalei si o serie de teritorii dependente: insulele Christmas, Cocos, Heard, McDonald(in Oc.Indian), Ashmore, Cartier(in Marea Timor), Norfolk, Lord Howe, Marii Coralilor, Marquarie(in Oc.Pacific) si Teritoriul Antarctic Australian. Interiorul Australiei, corespunzator regiunilor aride,este cunoscut sub numele de Outback.

Cadru natural

- Geologia

Intregul continent australian este situat in cadrul placii Indo-Australiene, fiind o parte a vechiului continent Gondwana.

In Precambrian( in urma cu 2 miliarde de ani ), existau in Australia mai multi cratoni –scuturi - ,dintre care au fost ulterior putem evidentia cratonii Yilgarn,Pilbara,Curnamona si Gawler, care au fost ulterior sudati de procesele tectonice.

Cel mai vechi craton este Pilbara, situat in vestul Australiei, intre Karratha (N), Port Hedland (V) ,Marble Bar si Nullagine. S-a format acum circa 3 miliarde de ani si este alcatuit din roci vulcanice vechi si granite.

In partea sud-vestica a Australiei, intre Meekatharra( N), Mount Barker (S) ,Darling Range(V) si Kalgoorlei (E),se gaseste cratonul Yilgram,cu o vechime de circa 2,6 miliarde de ani si cu aceeasi structura litologica ca si cratonul Pilbara.

Sudarea masei continentale vest autraliene s-a realizat,cu precadere,in timpul orogenezelor Capricornului, prin unirea cratonilor Yilgarn si Pilbara si Kimban, prin unirea cratornilor Gawler si Curnamona.

De asemenea, la sfarsitul Precambrianului,se formeaza Geosinclinalul Adelaide,o importanta structura geologica ce se intinde din nordul Muntilor Flinders pana la Peninsula Fleurieu si cuprinde doua regiuni muntoase, Muntii Flinders si Muntii Lofty.

Sedimentele din geosinclinal au fost depuse intr-o perioada geologica cunoscuta sub numele de Adelaidean(sfarsitul Cambrianului).

In Ordovician,in timpul orogenezei Delameriane, are loc cutarea si inaltarea acestor sedimente, dar si falieri sau intruziuni granitice.

In devonian-carbonifer,in timpul orogenezi Alice Springs(400-350 mil.ani),au fost create o serie de regiuni muntoase in partea centrala a Australiei, dintre care se remarca Muntii Macdonnell.

Finalul Paleozoicului a fost dominat de cutarile hercinice,care au dat nastere Muntilor Marii Cumpene de Ape,din estul Australiei.

La inceputul Cretacicului, Australia era inca unita cu Antarctica si Noua Zeelanda, legatura care s-a mentinut pana in finele perioadei, cand s-a separta de acestea (acum 95mil.ani).

Din punct de vedere litologic, se intalnesc aproape toate tipurile de roci din perioade diverse ale timpului geologic. Prezenta rocilor precambriene la zi (in special in vest) ne arata faptul ca aceasta regiune este emersa de foarte mult timp.

Nivelarea accentuata a reliefului este o alta dovada a vechimii teritoriului. Tilitele,intalnite in multe locuri,in special in Muntii Flinders,demonstreaza vechi activitati glaciare.

Activitatea vulcanica a fost prezenta in Australia (desi este departe de marginea placii tectonice Indo-Australiene), vulcanii erupand in partea de est inca de acum 33 milioane de ani.

Inspre sud, aparatele vulcanice sunt din ce in ce mai tinere, ceea ce ce sugereaza existenta unor puncte fierbinti, aparute in zonele de minima grosime a scoartei terestre.

Dispunerea aparatelor vulcanice este legata de deplasarea placii Indo-Australiene spre nord,cu circa 75 km/1 mil.ani sau cu 7,5cm/an.

Depozitele vulcanice se extind din nordul statului Queensland pana in Tasmania,cele mai noi fiind inregistrate in Mount Schank si Mount Gambier din Victoria si Australia de Sud.

In Cuaternar au loc puternice fluctuatii ale Oceanului Planetar din cauza schimbarilor climatice (puternice raciri ale climei - faze glaciare), care au modificat permanent zona de coasta.

Acum aprox. 12.000 ani, dupa ultima era glaciara, au fost separate de continent Tasmania si Noua Guinee, odata cu ridicarea nivelului Oceanului Planetar.

- Relieful

Relieful Australiei nu este foarte complex, cea mai mare parte fiind compus din platouri joase si campii,in special in partea vestica, ce corespund aflorimentului soclului precambrian sau unei cuverturi sedimentare secundare si tertiare.

Singurul ansamblu montan continuu este reprezentat de Muntii Marii Cumpene de Ape, aparuti in urma cutarilor hercinice ,fizionomia generala fiind aceea de munti vechi.

Forme genetice de relief

- Relief desertic (Marele Desert de Nisip,Desertul Victoria,Desertul Tanami,Desertul Gibson): este specific regiunilor aride desertice, fiind un relief determinat de clima. Agentii morfogenetici predominanti sunt schimbarile termice (inclusive prin inghet dezghet), vantul (care produce fenomenul de deflatie) si apa prin precipitatii.

Bibliografie

Gaceu,O.,” Asia,Australia,Oceania”, 2009,editura Universitatii din Oradea,Oradea

Drake,Peter ,”Economic Growth for Australia”, 1988, Oxford University Press,Melbourne

Radulescu,I.;Marin,I.,” Australia si Oceania”, 1977,editura Universitatii din Bucuresti,Bucuresti

Grifffits,Tony,1977,”Contemporary Australia”,Croom Helm,London

Marin, M.,”Geografia Continentelor”, 2008, editura Universitatii din Bucuresti,Bucuresti

Cotet,P, Bacanu,L,”Australia,Oceania,Antarctica”, 1972editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti

Popa,V,”Australia”,,2007,editura Universitatii din Bucuresti,Bucuresti

Atlas geografic scolar, 2008, Editura Cartographia

Atlas geografic scolar, 2008, Editura Corint

Ghid turistic “ Australia “,colecţia National Geographic Traveler

Preview document

Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 1
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 2
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 3
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 4
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 5
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 6
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 7
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 8
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 9
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 10
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 11
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 12
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 13
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 14
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 15
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 16
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 17
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 18
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 19
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 20
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 21
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 22
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 23
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 24
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 25
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 26
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 27
Australia de Sud-Est și Sud-Vest - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Australia de Sud-Est si Sud-Vest.docx

Alții au mai descărcat și

America de Nord și Centrală

Canada – capitala Ottawa SUA - capitala Washington Mexic - capitala Ciudad de Mexico Costa Rica – capitala San Jose Guatemala – Guatemala City...

Relieful Vulcanic

RELIEFUL VULCANIC VULCANII reprezinta un tip de relief cu o deosebita originalitate. Formati in urma expulzarii din interiorul scoartei a unor...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Traseu Naval Valencia - Hong Kong

CAPITOLUL -I- NAVA PORT CONTAINER DE 4000 TEU. CARACTERISTICI TEHNICE ŞI OPERAŢIONALE. 1.1. GENERALITĂŢI A. Tipul navei Nava este construită şi...

Proiectarea voiajului unei nave port-container de 5400 teu pe ruta San Diego - Melbourne (Australia). studiul rentabilității tehnico-economice a voiajului pentru transportul a 5200 containere

INTRODUCERE Dezvoltarea traficului containerizat În ceea ce priveşte transportul mărfurilor uscate în general, în perioada 2000-2004 acesta a...

Tendințele Dezvoltării Turismului Litoral în Australia

INTRODUCERE Turismul este un fenomen nou care nu a intrat în practica cotidiană decât de o jumătate de secol. Dar el a cunoscut o expansiune şi o...

Potențialul turistic și destinații turistice în Indonezia

Introducere Scurt istoric Indonezia are o istorie lunga incepand cu perioada preistorica, cand primul locuitor al arhipelagului a fost Omul Java...

Modalități de efectuare a manevrelor navale

INTRODUCERE Transportul naval, unul dintre cele mai vechi moduri de transport a apărut şi s-a dezvoltat datorită avantajelor pe care le prezintă...

Management internațional - Indonezia

Cap. 1 Prezentarea pe scurt a tării Detalii: Indonezia vine din grecescul indos si neos care semnifică "Marile Pământuri (insule) la est de...

Comerțul internațional cu cărbuni

Carbunele, gazele naturale, petrolul sunt resurse energetice epuizabile. Carbunele este o roca foarte neobisnuita,din doua motive. In primul rand...

Securitatea alimentară - o problemă geopolitică. studiu de caz - Africa

Conceptul de securitate alimentară Securitatea alimentară este o problemă complexă şi generală a omenirii de care toate ţările lumii sunt...

Ai nevoie de altceva?