Brașov

Proiect
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 18529
Mărime: 135.18KB (arhivat)
Publicat de: Livia Baciu
Puncte necesare: 7
FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC SI COMERCIAL DISCIPLINA : ECONOMIA TURISMULUI

Extras din proiect

JUDETUL BRASOV

DATE GENERALE

Municipiul Brasov, capitala judetului Brasov, cu o populatie de 286 000 de locuitori, este situat in partea central-estica a Romaniei, la poalele varfului Tampa (967m).

Important centru industrial, cultural si de afaceri, Brasov este si un centru universitar de traditie. Datorita numeroaselor monumente istorice si artistice, el este unul dintre cele mai importante centre turistice ale tarii. Existenta sa a fost atestata documentar din 1235 pe o veche constructie dacica si a fost mentionata în documentele teutonilor în 1211-1222.

Orasul este împartit în doua componente distincte : zona de influenta baroca care serpuieste la poalele Tampei si a masivului Postavaru si zona întinsa de blocuri si fabrici. Principala atractie o reprezinta orasul vechi - cartierul Schei, înca plin de farmec, unde veti gasi o multime de case si obiecte vechi, în special pe filon religios.

Teritoriul administrativ al orasului Brasov se incadreaza in partea sudica a depresiunii Brasovului, la contact cu rama muntoasa, respectiv cu fluxul intern al Carpatilor Orientali.

Regiunea se compune din doua unitati distincte : depresiunea Brasovului si orogenul Carpatilor Orientali, iar la contactul dintre acestea s-au dezvoltat o serie de piemonturi ca urmare a activitatilor factorilor externi, si anume: piemontul orasului Brasov piemontul Sacele culoarul piemontan Râsnov.

Din punct de vedere morfologic se disting trei trepte majore de relief:

treapta muntilor inalti, cu inaltimi de peste 1700m - muntii Bârsei, respectiv masivele Postavarul si Piatra Mare; treapta muntilor scunzi cu inaltimi intre 800 si 1700m, in care se incadreaza muntii Intorsura Buzaului, Dârstelor, Tâmpa, Poiana Brasovului, Codlei si Persani; treapta depresiunilor, cu inaltimi intre 450 si 700 m altitudine.

Prin factorii de relief si de mediu, prin diversitatea si frumusetea peisajului, prin dezvoltarea industriala si culturala, Brasovul poate prezenta turistilor o multitudine de oferte.

Pentru prima data în tara noastra, schiul, turismul si alpinismul au fost practicate în muntii din preajma Brasovului. Amatorii sporturilor extreme - alpinism, parapanta, deltaplanorism si biking cat si cei amatori de vânatoare si pescuit, dispun de conditii dintre cele mai favorabile.

Statiunile turistice din zona Brasovului sunt apreciate pe plan intern si international, prin posibilitatile pe care le ofera pentru practicarea sporturilor de iarna sau vara.

Reteaua hoteliera de vile si cabane, de restaurante, discoteci, cafenele, baruri, piscine si alte utilitati fac ca aceste statiuni sa fie cautate în toate anotimpurile.

Orasul poate fi si un punct de pornire pentru vizitarea unor obiective turistice sau culturale din localitati situate la mica distanta, cu potential natural si recreativ.

Brasovul dispune de un potential remarcabil de dezvoltare turistica, datorita elementelor de atractivitate cu care este înzestrat: topografie diversificata, peisaj pitoresc, traditii locale puternice si un patrimoniu cultural original; capacitate de cazare seminificativa si diversificarea ofertei turistice.

Zona prezinta multiple valente pentru practicarea unui turism variat si complex:

- turismul montan, favorizat de existenta zonei montane, cu relieful sau deosebit de interesant, propice pentru practicarea drumetiei, a sporturilor de iarna, alpinismului, speoturismului;

- turismul cultural-istoric, bazat pe reteaua de muzee, case memoriale, Castelul Bran, biserici fortificate, cetati taranesti si urme de cetati dacice, care pun la dispozitia vizitatorului un adevarat tezaur cultural si spiritual al comunitatii zonei;

- turismul de sejur, pentru odihna si recreere (statiunile Poiana Brasov, Predeal);

- turismul de circulatie, practicat în ambele forme, turism de tranzit si itinerant;

- turismul la sfârsit de saptamâna, practicabil în zonele montane si subcarpatice;

- turismul religios, sustinut de existenta bisericilor declarate monumente istorice;

- turismul balnear.

Clima

Sub raport climatic teritorial, zona Brasovului se supune unor legi generale, dar si locale care genereaza o serie de caracteristici:

- pozitia geografica,

- prezenta lanturilor muntoase cu anumite orientari care închid formele depresionare,

- fizionomia diferita a treptelor morfologice ce se desfasoara gradat de la cca. 450-500 m altitudine pâna la vârfurile alpine ce depasesc 2.500 m, toate exercita o influenta sensibila asupra conditiilor climatice.

Luna cea mai rece a anului este februarie, pe culmile alpine, unde temperatura medie scade la -11.1°C, si ianuarie în muntii mijlocii si în depresiuni, când se înregistreaza -4.5°C si respectiv -5.3°C. De remarcat faptul ca în aceasta luna si în general în sezonul rece, fundul depresiunilor este la fel de rece ca si înaltimile de peste 1.000 m, temperaturile fiind mai moderate în zonele de relief de 700 - 1.000 m altitudine.

Vara, temperatura aerului este pozitiva; luna cea mai calda este iulie, încalzirea aerului este mai intensa si temperatura depaseste 18°C.

Statiunea Poiana Brasov este caracterizata printr-un climat de munti mijlocii favorabil odihnei active în tot timpul anului. Iarna sunt întrunite conditii climatice pentru practicarea schiului si a altor sporturi de sezon, iar în celelalte anotimpuri clima favorizeaza efectuarea de excursii variate.

Durata medie anuala de stralucire a soarelui este de peste 1800 de ore. Cele mai lungi perioade cu cer senin se înregistreaza în timpul toamnei si iernii.

Temperatura medie anuala este de 5,8 0 C. La Poalele Muntilor Poienii Brasovului temperaturile medii anuale sunt de 7-8 0 C, iar pe culmea înalta a Postavarului coboara la 0-2 0 C. Amplitudinile termice diurne sunt mai marii vara si toamna (12-14 0 C) si mai reduse iarna (8-9 0 C). Iarna sunt mai frecvente situatiile în care în Poiana Brasov se înregistreaza temperaturi mai mari decât în Depresiunea Brasov, adesea acoperita de ceturi dese si persistente.

Ploile cele mai abundente cad în timpul verii, în luna iulie, iar cele mai reduse toamna, în special în octombrie. Cantitatea medie anuala de precipitatii a fost apreciata pentru Poiana Brasov la 857,6 mm fata de 1202,7 mm cât s-a înregistrat în apropierea vârfului Postavarul si 637,4 mm la Brasov.

Primele ninsori se înregistreaza spre sfârsitul lunii septembrie sau octombrie, iar ultimele în luna aprilie. Stratul de zapada poate sa se mentina circa 200 de zile în parte înalta a Postavarului. Grosimea zapezii poate sa depaseasca 50 cm în Poiana Brasov si 100 cm în partea înalta a Postavarului, unde se mentine perioade îndelungate.

Preview document

Brașov - Pagina 1
Brașov - Pagina 2
Brașov - Pagina 3
Brașov - Pagina 4
Brașov - Pagina 5
Brașov - Pagina 6
Brașov - Pagina 7
Brașov - Pagina 8
Brașov - Pagina 9
Brașov - Pagina 10
Brașov - Pagina 11
Brașov - Pagina 12
Brașov - Pagina 13
Brașov - Pagina 14
Brașov - Pagina 15
Brașov - Pagina 16
Brașov - Pagina 17
Brașov - Pagina 18
Brașov - Pagina 19
Brașov - Pagina 20
Brașov - Pagina 21
Brașov - Pagina 22
Brașov - Pagina 23
Brașov - Pagina 24
Brașov - Pagina 25
Brașov - Pagina 26
Brașov - Pagina 27
Brașov - Pagina 28
Brașov - Pagina 29
Brașov - Pagina 30
Brașov - Pagina 31
Brașov - Pagina 32
Brașov - Pagina 33
Brașov - Pagina 34
Brașov - Pagina 35
Brașov - Pagina 36
Brașov - Pagina 37
Brașov - Pagina 38
Brașov - Pagina 39
Brașov - Pagina 40
Brașov - Pagina 41
Brașov - Pagina 42

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Studiu Geografic al Municipiului Brașov

INTRODUCERE ISTORICUL CERCETĂRILOR GEOGRAFICE Braşovul, a devenit un oraş renumit din punct de vedere cultural şi al învăţământului foarte...

Potențialul turistic al stațiunii Sinaia și al împrejurimilor

Sinaia- vedere generala 1. Potentialul atractiv natural al Vaii Prahova Caractere generale. Asezare geografica. Functia turistica a relefului....

Valea Prahovei

Ţinutul cu cea mai mare afluenţă turistică şi, respectiv, cel mai mare renume este ofertantă în toate anotimpurile şi are puncte de interes pentru...

Studiu Geografic al Comunei Lespezi

I La Position Géographique Et Les Limites La Position Mathématique De La Commune Lespezi Est Donnée Par La Parallèle De 47o21' Latitude Nord Et Le...

Poziția Județului Brașov în cadrul regiunii centru

1.Descrierea judetului.Caracteristici Regiunea Centru este asezata in zona centrala a Romaniei, in interiorul marii curburi a Muntilor Carpati, pe...

Strategia de dezvoltare durabilă a orașului Brașov

1.1 Scurt isoric Brasovul in evul mediu. Brasovul este atestat documentar in anul 1234 in Catalogul Ninivensis cu numele de Corona. In a doua...

Analiza activității de turism din Județul Brașov

CAPITOLUL I : TURISMUL SI MARKETINGUL TURISTIC – ABORDARI TEORETICE 1.1 DEFINIREA NOŢIUNII DE TURISM Etimologic, cuvântul „turism” provine din...

Munții Bucegi

Romanie dispune de toate conditiile naturale pentru a deveni una din cele mai importante destinatii turistice europene. In cadrul potentialului...

Te-ar putea interesa și

Poiana Brașov

POTENTIAL TURISTIC CAP.I Poiana Brasov este o staţiune pentru sporturile de iarnă din România, fiind o atracţie turistică de renume...

Potențialul turistic al orasulului Brașov

Introducere Braşovul a devenit încă din secolul al XVI-lea, principalul centru economic prin care se realizau intensele legături dintre Ţara...

Poiana Brașov

Capitolul 1 – Localizare si caracterizare Localizare Brasov Situat in zona de sud-est a Transilvaniei, pe cursul mijlociu al Oltului, in...

Analiza diagnostic a performanțelor pe baza ratelor financiare la SC Brașov Walking Tours SRL

INTRODUCERE În prezent, este deosebit de important pentru o societate comercială să realizeze o analiză financiară a evoluţiei firmei, mai ales în...

Organizarea și valorificarea spațiului turistic în județul Brașov

CAPITOLUL I CONSIDERATII GENERALE Localizare geografica Judetul Brasov, al carui resedinta administrativa poarta acelasi nume, se gaseste in zona...

Cercetări tehnice și de marketing privind extinderea sezonului turistic în Poiana Brașov pe toată perioada anului

1. INTRODUCERE Industria turismului din România are că specific important turismul montan. Analiza turismului montan presupune soluționarea...

Amenajări turistice din județul Brașov

Capitolul I. ANALIZA POTENȚIALULUI TURISTIC din județul Brasov Județul Brașov reprezintă una dintre cele mai variate zone în ceea ce privește...

Strategia de dezvoltare durabilă a orașului Brașov

1.1 Scurt isoric Brasovul in evul mediu. Brasovul este atestat documentar in anul 1234 in Catalogul Ninivensis cu numele de Corona. In a doua...

Ai nevoie de altceva?