Calimanesti - Caciulata - Infrastructura Turistica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Calimanesti - Caciulata - Infrastructura Turistica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Filimon Claudiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Geografie, Turism

Cuprins

I. Introducere
II. Poziţie geografică şi impactul asupra căilor
de comunicaţii
III. Baza de cazare şi alimentaţie
1. Spaţii de cazare
2. Alimentaţie
IV. Baza de agrement şi tratament
1. Agrement
2. Baza de tratament
V. Dotări auxiliare
VI. Circulaţia turistică
VII. Bibliografie

Extras din document

I. INTRODUCERE

Fenomenul turistic poate fi definit ca un rezultat al asocierii dintre patrimoniul natural şi infrastructură, având în vedere faptul că resursele turistice de excepţie pot rămâne înafara circulaţiei turistice dacă nu există dotări care să le facă accesibile turiştilor.

Astfel, dezvoltarea infrastructurii, reprezentată de căile de comunicaţie, spaţii de cazare, baze de agrement şi tratament, a dus implicit la dezvoltarea circulaţiei turistice în staţiunile cu potenţial turistic.

În ţara noastră există numeroase staţiuni turistice clasificate în principal, în funcţie de specificul lor: balneo-climaterice, montane, litorale, etc.

Judeţul Vâlcea deţine o serie de staţiuni balneo-climaterice, vestite pentru apele termale şi frumuseţea peisajului, ele fiind indicate atât pentru odihnă, cât şi pentru tratament. O astfel de staţiune este şi Călimăneşti-Căciulata, alcătuită din oraşul Călimăneşti şi localitatea Căciulata. Aceasta a fost atestată documentar în 1386 şi este renumită pe plan internaţional datorită izvoarelor de apă minerală cu proprietăţi curative.

II. POZIŢIE GEOGRAFICĂ

Situată la o altitudine de 260 metri, în depresiunea Subcarpatică Jiblea-Călimăneşti, la poalele muntelui Cozia, pe malul drept al râului Olt, Călimăneşti-Căciulata este una dintre cele mai vizitate staţiuni balneo-climaterice de pe valea Oltului, alături de Băile Govora, Olăneşti şi Ocnele Mari.

Impactul aşezării geografice

asupra căilor de comunicaţii

Staţiunea este situată într-o zonă colinară, ceea ce poate constitui un avantaj în ceea ce priveşte reţeaua căilor de comunicaţii. Este localizată de-a lungul drumului european E81 (DN7), la 18 km de Râmnicu Vâlcea, 81 km de Sibiu şi la 187 km de Bucureşti.

Accesul în zonă se poate face atât pe cale rutieră (DN7, DN 65C, DN 67), cât şi pe cale feroviară (Bucuresti - Piatra Olt - Râmnicu Vâlcea - Călimăneşti - Căciulata şi altele). Din acest punct de vedere, infrastructura este destul de bine pusă la punct, fapt ce ajută la creşterea numărului de turişti. Lipsa aeroportului însă, poate fi considerată un punct slab, mai ales în ceea ce priveşte circulaţia turistică internaţională. Cel mai apropiat aeroport este cel de la Sibiu.

III. BAZA DE CAZARE ŞI ALIMENTAŢIE

Serviciile de cazare şi alimentaţie sunt servicii turistice de bază, acestea trebuind să satisfacă atât nevoile de odihnă ale turiştilor, cât şi cele de masă, pentru ca sejurul acestora să fie cât mai agreabil.

1. Spaţiile de cazare

În cadrul staţiunii Călimăneşti-Căciulata, serviciile de cazare sunt complexe, turiştii având posibilitatea de a-şi alege spaţiul în care doresc să-şi petreacă sejurul, dintr-o gamă variată de unităţi de cazare: de la hoteluri şi moteluri, până la pensiuni şi popasuri. Această diversitate oferă o imagine a gradului de dezvoltare a staţiunii şi totodată scoate în evidenţă faptul că aceasta se adresează mai multor categorii de clienţi.

Calitatea serviciilor de cazare depinde de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi sunt baza materială, nivelul de dotare şi gradul de modernizare al unităţilor, dar şi nivelul profesional al personalului.

Toate unităţile de cazare din cadrul acestei staţiuni, oferă turiştilor camere pentru una sau mai multe persoane, dotate cu grupuri sanitare cu accesorii moderne şi mobilier corespunzător. Pe lângă dotările din camere, majoritatea spaţiilor de cazare pun la dispoziţia clienţilor şi alte facilităţi precum: parcare privată, piscină, terenuri de tenis, fotbal, seif, punct farmaceutic, spălătorie, etc.

Circa 50% din timpul de şedere al turiştilor într-o staţiune este petrecut în spaţiile de cazare, motiv pentru care hotelierii le oferă acestora tipuri diverse de structuri de primire. Gradul de dotare al acestor structuri este dat de numărul de stele. Astfel, în Călimăneşti-Căciulata există:

9 hoteluri din care: 2 de 3*** - “Casa Românească”,

“Orizont Cozia”

7 de 2** - “Traian”, “Oltul”, “Oltur”, “Central”,

“Cozia”, “Căciulata”, “Teilor”

3 moteluri de 2** - “Cozia”, “Lotrişor Petrom”, “Sânziana”

4 pensiuni din care: 3 de 3*** - “Internaţional”, “Pescăruş”, “Alis”

2 de 2** - “Dada”, “Alex Tour”

14 vile din care: 6 de 3*** - “Flora”, “Crinilor”, “Florilor”, “Laura”,

“Liliacul”, “Trandafirul”

11 de 2** - “Rândunica”, “Brânduşa”, “Ghiocelul”,

“Teilor”, “Sidoni”, “Ioana”, “Anghel”,

“Păuşa”, “Păpuşa”,“Brazilor”,

“Steluţa”, “Casa Verde”

3 popasuri de 1* - Popasul “Ştrand Termal”, “Fântâniţa”, “Seaca”

Fisiere in arhiva (1):

  • Calimanesti - Caciulata - Infrastructura Turistica.doc

Alte informatii

Universitatea din Oradea Facultatea de Istorie-Geografie Specializarea Geografia Turismului Anul II