Calitatea Locuirii în Cartierul Ferentari

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1558
Mărime: 670.48KB (arhivat)
Publicat de: Raul Șerban
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Rezumat: Calitatea locuirii este un subiect nou-abordat în literatura geografică însă acoperă domenii dintre cele mai variate: populaţia, veniturile, starea de sanogeneză, accesul la serviciile sanitare şi urbane, locul şi condiţiile de muncă, mediul fizic, securitatea personală etc.

În acest articol sunt prezentate anumite aspecte ale inegalităţilor si disparităţilor socio-spaţiale, în stransă legatură cu teritoriul si politicile de amenajare ale acestuia.

Cuvinte cheie: locuire urbană, calitatea locuirii, condiţii de viaţă, comunităţi de rromi.

1. Introducere

1.1 Calitatea urbană constă în gradul de confort de care beneficiază populaţia cartierului, rezultat al nivelului de echipare a acestor aşezări. Locuirea presupune de asemenea şi legătură între locuinţe, dotări tehnico-edilitare şi social-culturale într-un scop unic, acela al satisfacerii preferinţelor şi aspiraţiilor membrilor comunităţilor.

Locuirea reprezintă procesul de convieţuire complexă a comunităţilor umane, în relaţii directe cu mediul natural şi cel creat de om. Este factorul fundamental de armonie, stabilitate socială şi de calitate a vieţii populaţiei umane, fiind elementul cheie al dezvoltării aşezărilor umane.

Factori principali ai locuirii sunt: clima, aprovizionarea cu apa şi energie, existenţa utilităţilor şi a spaţiilor de evacuare a deşeurilor, spaţiile de relaxare, cele comerciale, parcările etc.

Starea de confort, în cazul calităţii locuirii mai este influenţată şi de alţi factori: înălţimea clădirilor, orientarea acestora, densitatea optimă de locuinţe, mărimea locuinţelor.

În Cartierul Ferentari principalele probleme ale calităţii vieţii şi locuirii cetăţenilor sunt legate de: traficul auto (principalul agent poluant), lipsă parcărilor (numeroase maşini sunt parcate pe trotuare şi partea carosabilă), depozitele de gunoaie menajere neorganizate de pe trotuare şi din jurul blocurilor, lipsă spaţiilor verzi (sectorul 5 are cea mai mică suprafaţa ocupată de acestea, astfel încât unui locuitor îi revin doar 6,07 mp de spaţiu verde/locuitor), oportunităţi puţine de agrement, infracţionalitate etc.

Multe dintre locuinţele acestui cartier sunt încă în urmă aşteptărilor curente, în ceea

ce priveşte accesul la utilităţi (apa caldă şi rece, canalizare, servicii de salubritate etc.),

dar mai ales în ceea ce priveşte înghesuială din locuinţe.

1.2 Care sunt factorii care determină calitatea locuirii?

Care sunt problemele majore ale Cartierului Ferentari?

Aceste două întrebări argumentează tema articolului ales de mine şi tratează problemele principale ale acestuia. În Cartierul Ferentari, pe lângă problemele administrative există şi probleme de natură socială, cu o mare implicare în calitatea vietii si nivelul de trai al oamenilor.

2. Zona de studiu

Ferentari este un cartier situat în partea de sud-vest a Bucureştiului, în sectorul 5 şi se învecineaza la E cu Giurgiului si la V cu Rahova.

Suprafaţa acestui cartier este desfăşurată predominant pe un relief plat, de câmpie.

Climatul este moderat-continental şi prezintă unele diferenţieri ale temperaturii aerului, cauzate de încălzirea suplimentară a reţelei stradale, de arderile de combustibil, de radiaţia exercitată de zidurile clădirilor etc.

Vara este foarte cald, în iulie temperatura medie este de 23°C, uneori atinge chiar 35-40°C. Temperatura medie lunară cea mai scăzută se înregistrează în luna ianuarie, cu o valoare medie de -3°C.

Preview document

Calitatea Locuirii în Cartierul Ferentari - Pagina 1
Calitatea Locuirii în Cartierul Ferentari - Pagina 2
Calitatea Locuirii în Cartierul Ferentari - Pagina 3
Calitatea Locuirii în Cartierul Ferentari - Pagina 4
Calitatea Locuirii în Cartierul Ferentari - Pagina 5
Calitatea Locuirii în Cartierul Ferentari - Pagina 6
Calitatea Locuirii în Cartierul Ferentari - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Calitatea Locuirii in Cartierul Ferentari.doc

Alții au mai descărcat și

Studiul Geografic al Calității Locuirii în Comuna Dor Mărunt

Introducere Calitatea locuirii este subiect recent abordat la noi, dar face parte din sfera mai largă a preocupărilor privind calitatea vieţii....

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?