Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 6924
Mărime: 536.08KB (arhivat)
Publicat de: Loredana Lazăr
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Emil Chitu
Universitatea din Piteşti Facultatea de Ştiinţe Ingineria Mediului

Extras din proiect

I. Informații generale

o Istorie

Municipiul Târgu Jiu poartă numele râului Jiu, pe care îl străbate şi care în decursul timpului şi-a mutat albia de la Dealul Prejbei spre vest, formând trei terase ce constituie suprafaţa administrativă a localităţii. Vatră a unui sat dacic, înainte de cucerirea Daciei de către romani, teritoriul său era acoperit odinioară de mari suprafeţe cu păduri sălbatice. El oferea astfel, un bun adăpost locuitorilor apărându-i împotriva năvălirilor străine.

Se intersectau aici importante artere de circulaţie care făceau legătura între Dunăre, Transilvania şi Banat. În preajma sa staţionau unităţi militare romane, încartiruite în aşezări fortificate. În timpul războaielor de cucerire a Daciei, o parte din armata romană, conform mărturiilor istorice, a trecut prin localitate. Eruditul om de cultură gorjean Alexandru Ștefulescu susţine într-o lucrare a sa despre Târgu Jiu, că în vremea romanilor localitatea era un vicus, o staţiune comercială. Săpăturile efectuate pentru construirea liniei ferate Târgu Jiu - Rovinari au scos la iveală în partea de sud-est a oraşului un mozaic, țiglă şi cărămizi romane, precum şi ceramică asemănătoare celei descoperite în apropierea castrului roman de la Bumbeşti-Jiu.

Oraşul este menţionat pentru prima oară în anul 1406 sub numele de "Jiul", într-o poruncă dată mănăstirii Tismana de către voievodul Mircea cel Bătrân. Tot în secolul al XV-lea, localitatea apare pentru prima dată în documente având calitatea de târg. Cu timpul, în izvoarele istorice apar şi menţiuni ce indică o cristalizare a vieţii orăşeneşti. Oraşul pomenit ca atare, de un document din anul 1611 dat de Radu Mihnea, este atestat ca organizare municipală, având la conducerea treburilor orăşeneşti un jude şi mai mulţi pârgari. În secolele XVI-XVII, istoria oraşului consemnează unele lupte ale locuitorilor săi cu vecinii, pentru hotărnicirea proprietăţii Târgu Jiului. Starea economică înfloritoare a unora dintre ei le permitea în timpul domniei lui Neagoe Basarab să-şi cumpere noi suprafeţe de pământuri.

În secolul al XVII-lea Târgu Jiu îndeplineşte funcţia de reşedinţă a Gorjului. El a adăpostit adesea, în vremuri de restrişte, pe unii domnitori ai ţării cum ar fi: Mihai Viteazul, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu. În anul 1631 oraşul a fost teatrul conflictului dintre trupele boierului Matei Basarab şi cele ale lui Leon Vodă Tomşa. În anul 1716, la Târgu Jiu şi Bengeşti au fost înfrânte cetele trimise de către Nicolae Mavrocordat împotriva boierilor ostili turcilor. Împotriva acestui domnitor avea să se lanseze, în 1719 memoriul a 66 de boieri gorjeni către principele Eugeniu de Savoia în care se plângeau de fărădelegile boierilor Băleanu şi Ştirbei, partizani ai turcilor.

o Stema municipiului Tg. Jiu

Este adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 1540 din 18 decembrie 2002 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 30 din 21 ianuarie 2003. Ea se compune dintr-un scut despicat în pal, având următoarea înfăţişare: în partea dreaptă şi în partea stângă se află un câmp de argint cu lei, afrontaţi, de culoare naturală, armaţi şi cu limbile roşii, ţinând fiecare o spadă neagră. În centru, în câmp albastru, este reprezentată Coloana infinitului, de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală, de argint, formată din şapte turnuri crenelate (coroana murală cu 7 turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu, reşedinţă de judeţ).

Leii sunt vechiul simbol al Olteniei, Valahia Mică, după cum o găsim în documentele medievale. Spada este simbolul vitejiei şi al consecvenţei locuitorilor de pe aceste meleaguri.

Coloana infinitului este emblematică pentru municipiul Târgu Jiu, aceasta legându-şi numele de activitatea creatoare a lui Constantin Brâncuşi. Coloana Infinită, cunoscută în mod greşit si sub denumirea de "Coloana Infinitului" (figura 2) este o sculptură monumentală a lui Constantin Brâncuşi, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, compus din Coloana Infinită, Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii (figura 1) concepute şi executate de sculptorul român. Inaugurată la 27 octombrie 1938, Coloana are o înălţime de 29,35 metri şi este compusă din 15 moduli octaedrici, respectiv având la extremităţile inferioară şi superioară câte o jumătate de modul. Modulii erau numiţi mărgele de către Brâncuşi.

Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Denumirea ei originală a fost Coloana recunoştinţei fără sfârşit şi a fost dedicată soldaţilor români din Primul război mondial căzuţi în 1916 în luptele de pe malul Jiului.

Figura 1. Masa tăcerii Figura 2. Coloana Infinitului

II. Așezare geografică

Târgu Jiu (în germană Tergoschwyl, în maghiară Zsilvásárhely) este un municipiu, reședința și cel mai mare oraș al județului Gorj, din regiunea istorică Oltenia, sud-vestul României.

Municipiul Târgu Jiu se află la intersecția paralelei 45°02’ latitudine nordică cu meridianul de 23°16’ longitudine estică, la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord, în plină zonă temperată. Așezat la 18 km spre sud de lanțul Munților Carpați, în cuprinsul Podișului Getic, în Depresiunea Târgu Jiu – Câmpul Mare sau Depresiunea Olteană (una dintre cele mai întinse depresiuni subcarpatice intracolinare) la nord de confluența Amaradiei Pietroase cu Jiul, municipiul are o desfășurare de la nord la sud pe o lungime de aproximativ 13 km de-a lungul râului Jiu, de o parte și de alta, iar de la vest la est o întindere de circa 10 km.

Teritoriul municipiului are o suprafaţă de 102,557 km² și o altitudine de 210-326 m şi este aşezat de o parte şi de alta a Jiului, partea stângă fiind majoritară. Distanţa de la ieşirea din defileu şi până în centrul oraşului este de circa 20 km.

Preview document

Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 1
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 2
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 3
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 4
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 5
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 6
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 7
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 8
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 9
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 10
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 11
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 12
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 13
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 14
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 15
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 16
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 17
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 18
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 19
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 20
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 21
Caracterizarea climatică comparativă a orașelor Târgu Jiu - Cluj Napoca - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Caracterizarea Climatica Comparativa a Oraselor Targu Jiu - Cluj Napoca.docx

Alții au mai descărcat și

Snagov

INTRODUCERE Studiul aplicatiilor grafice si cartografice si al elementelor cadastrale din comuna Snagov ” reprezinta o lucrare realizata în...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?