Circuit Turcia

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Circuit Turcia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 45 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si cuprins iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

1.Date generale
2.Asezare geografica
3.Istoric
4.Clima
5.Economie
6.Oferta turistica
7.Circuit itinerarii
Bibliografie

Extras din document

1.Date generale

Turcia reprezintă punctul de intalnire dintre lumea occidentala si cea orientala, având in spate o istorie bogata de mii de ani. Turcia moderna (republica) a luat ființa in anul 1923, capitala Turciei fiind orasul Ankara, dar capitala istorica, Istanbul, ramane centrul financiar, economic si cultural al tarii.

Turismul Turciei dispune de un valoros potențial turistic, natural si cultural istoric, si de o infrastructură într-o continuă îmbunătățire.

Țintele principale rămân vestigiile civilizației ce s-au dezvoltat încă din Antichitate (mileniul II î.Hr.) dar câtigă teren turismul de cură heliomarină.

Principalele zone sau obiective:

Istanbul, marea metropolă de pe Bosfor, cu nenumărate atracții turistice:

Catedrala Sf. Sofia - secolul VI ridicată de Justinian și transformată în moschee în 1456, iar în 1935 în muzeu;

Moscheea Albastră/ Sultanahmet Čamiicu 6 minarete; Moscheea lui Soliman Magnificul secolul XVI, cea mai frumoasă si somptuasă,cu 4 mari minarete;

Turnul Galata (genovez, 120 m înălime);

Palatul Topkapi (secolul XV);

Templul lui Augustus este cunoscut si sub numele de Monumentum Ancyranum si a devenit important atunci cand restaurarea sa a dus la descoperirea unui text (atat in limba latina si greaca) cu testamentul spiritual al lui Augustus (Index Rerum Gestarum).

Columna lui Iulian din Ankara a fost construita in anul 362 d.H., in onoarea marelui imparat Iulian, dupa ce acesta a vizitat orasul.

Mausoleul Mustafa Kemal Ataturk a fost construit in onoarea fondatorului Turciei moderne, si a primului presedinte, ale carui ramasite le adaposteste.

Mausoleul Mevlana este un muzeu din Konya, Turcia. Acesta este unul dintre cele mai mari muzee din țară și al doilea cel mai vizitat după Palatul Topkapî din Istanbul. Numele acestui mausoleu este dat de faptul că aici se află mormântul lui Rumi, un mistic persan al islamului și un poet ce este cunoscut de turci sub numele de Mevlana sau Stăpânul nostru.

Konya Tropical Butterfly Garden este grădina care are cel mai mare câmp de fluturi în Europa și mai întâi în Turcia. Veți descoperi bijuteriile enorme, fluturii, în habitatul lor natural.

Pamukkale, castelul de bumbac arată, într-adevăr, ca un castel. În jurul căruia romanii au construit, în secolul al II-lea î.Hr., orașul Hierapolis. Astfel că, înainte de a ajunge la băile termale, se pot admira ruinele unui întreg oraș: rămășițele porților, teatrelor, templelor, băilor sau ale locuințelor. Aici se află și Piscina Cleopatrei, cu apă termală foarte caldă, bogată în fier.

Muzeul Agora din Izmir- pastreaza pana in ziua de azi ramasitele unei foste piete din secolul al IV-lea i.Hr. A suferit numeroase reparatii dupa ce a fost distrusa de cateva cutremure .In trecut aspectul era unul impresionant.In mijlocul pietei se afla un altar dedicat lui Zeus, din care, momentan se gasesc la Muzeul de Arheologie din Izmir statuile lui Poseidon si a Demetrei.

Muzeul Arheologic, cu o bogată colecție, din care se remarcă celebrul sarcofag al lui Alexandru cel Mare, s.a.;

Muzeul de Etnografie sau Etnografya Müzesi este adapostit intr-o vila ce a fost pana nu demult spital. In interior puteti admira piese de mobilier si obiecte mestesugaresti traditionale turcesti - ceramica, ustensile din cupru, costume traditionale. In muzeu mai sunt recreate ateliere, o farmacie, o imprimerie, ateliere de sticlarie, etc.

Litoralul egeean, cu Izmir, ruinele Troiei, Bergama (anticul Pergam), Sart (anticul Sardes, capitala regatului Lidian al lui Cresus), Efesul (cu vestigii elenistice, romane și paleocreștine - locuința unde și-a trăit ultimii ani din viață Maica Domnului), Bodrum (anticul Halicarnas, orașul natal al lui Herodot și capitala faimosului rege Mauson;

Litoralul sudic (Mediteranean), cu renumita stațiune de cură heliomarină Antalya, Adana (cu un renumit muzeu arheologic și podul de piatră construit de Hadrian), Antakya (vechea Antiohia).

2.Așezare geografică

Poziția geografica a Turciei (în limba turcă: Türkiye), situată în sud-estul Europei și sud-vestul Asiei (Peninsula Asia Mică), între 35˚49'- 42˚06' latitudine N și 26˚03'- 44˚49' longitudine este cu totul aparte, 97% din teritoriul fiind pe continentul Asia, iar restul de 3% in Europa. In aceasta tara s-au contopit in mod armonios diferite civilizatii si traditii, melanjul cultural fiind ceva cu adevarat unic.

3.Istoric

Peninsula Anatolia (cunocuta in antichitate sub numele de Asia Mica) cuprinde majoritatea Turciei moderne si este una din regiunile care au fost locuite inca din cele mai vechi timpuri. Printre civilizatiile care au stapanit aceasta regiune se numara hititii, frigieni, lidienii, dar si persii, care ulterior au fost inlaturati de catre Alexandru cel Mare. Colonizarea greaca a lasat in urma situri arheologice de o valoare extraordinara, numeroase orase de mare importanta fiind ridicate, orase precum Byzantinium (Istanbul), Milet, Efesus sau Smyrna (Izmirul actual). Sub conducerea imparatilor romani crestinismul s-a raspindit in tot teritoriul, Contantinopol devenind un important centru religios si cultural. O data cu aparitia islamului, s-au pus bazele Imperiului Otoman, care si-a lasat amprenta asupra Anatoliei de-a lungul celor 6 secole de domnie. Republica Turcia a fost infiintata in anul 1923, din ramasitele, marelui Imperiu Otoman. Datorita sincretismului spiritual foarte bogat (de la spiritualitatea greco-romana, la crestinism si apoi islam) obiectivele turistice sunt unice in lume, reusind sa ne introduca intr-o lume cu adevarat magica.

Fisiere in arhiva (1):

  • Circuit Turcia.pptx