Comuna Roșia - Propunere de dezvoltare teritorială integrată

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 35 în total
Mărime: 21.68MB (arhivat)
Publicat de: Rafael Badea
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Introducere

Comuna Rosia se numara printre comunele cu un potential turistic extrem de ridicat (Pestera cu Cristale din Mina Farcu, Cheile Albioarei, Cheile Cutilor, Complexul Turistuc Traditional Casa) si care dispune, fata de alte comune din judetul Bihor, de o mai buna dezvoltare teritoriala, insa, cu toate acestea, are nevoie de un Program de Dezvoltare Durabila Integrata in ceea ce priveste canalizarea, infrastructura din anumite sate, amenajarea mai multor spatii verzi pentru recreere, dar si in ceea ce priveste structurile de primire turistica.

Diagnosticul teritorial al arealului de studiu

Situatia actuala a comunei Rosia este, dupa cum spuneam la inceput, una destul de buna, in comparatie cu alte comune, dar exista unele zone unde e nevoie de unele imbunatatirii: drumurile de acces spre unele obiective turistice , reteaua de canalizare care lipseste in totalitate, exista cateva spatii de cazare pentru turisiti, insa datorita potentialului turistic mare, ar trebui sa existe mult mai multe facilitati de acomodare, si bineinteles, primaria ar trebui sa adopte mai multe proiecte de promovare turistica a zonei, deoarece nu numai ca ar asigura venituri dar ar si contribui foarte mult la dezvoltarea comunei.

Pozitia geografica -Comuna Roșia este situată în partea de nord a Depresiunii Beiuș, la poalele sudice ale Munților Pădurea Craiului, pe cursul inferior al râului Valea Roșie. -Comuna Roșia are în componență două sate: Roșia, satul de reședință, și Lazuri. Se învecinează la nord-vest cu comuna Dobrești, la vest cu comuna Pomezeu, la sud cu comuna Căbești, la est cu comuna Bratca, iar la nord-est cu comuna Șuncuiuș.

Elemente ce decurg din pozitia geografica

Pozitia geografica are, bineinteles, o influenta pozitiva asupra dezvoltarii comunei, mai ales in ceea ce priveste dezvoltarea turistica.

Istoricul arealului analizat

Comuna veche formata din 2 localitati, Rosia si Lazuri, a fost atestata in anul 1445 sub numele de ,,ROSSA” sau ,,ROSKIA”.

Elemente dimensionale

Comuna Rosia se intinde pe o suprafata de 72,52 km².

Accesibilitate

Accesul în zonă cu mașina se poate face asfel:

- pe drumul european E60 până în Borod, iar apoi pe drumul județean 764 D , pe ruta Beznea - Bratca - Damis - Rosia. (din Oradea și Cluj)

- pe drumul european E79 până în municipiul Beiuș, iar apoi pe drumul județean 764 Remetea - Rosia. (din Oradea și Deva)

Există curse zilnice regulate de autobus între Beiuș și Roșia.

Bibliografie

https://comunarosiabihor.ro/

http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Comuna_Ro%C5%9Fia_(Bihor)

http://pedagogic11b2010.blogspot.com/2010/04/comuna-rosia.html

https://www.bihorinimagini.ro/de-vizitat/alte-obiective-turistice/zona-turistica-rosia/

Conținut arhivă zip

  • Comuna Rosia - Propunere de dezvoltare teritoriala integrata.pptx

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?