Construcții hidrotehnice de apărare a porturilor - digul

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 13 în total
Mărime: 2.21MB (arhivat)
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Un dig este o constructie din pământ, situată în general paralel cu malul unui curs de apă, al unui lac sau al mării, având drept scop pătrunderea apei pe terenurile situate în spatele digului. Pentru apărarea acestor terenuri împotriva pătrunderii apei şi pentru a împiedica alte efecte nedorite, pe lângă digul propriu zis, mai trebuie realizate diferite alte lucrări precum stavilare canale de desecare, statii de pompare. Sistemele care cuprind totalitatea acestor lucrări se numesc indiguiri.

După cum sunt supuse la acţiunea apei, digurile pot fi împărţite în:

diguri permanente, care sunt supuse acţiunii apei în cea mai mare parte a duratei de funcţionare. Cazul tipic al unor asemenea digurilor sunt digurile longitudinale care prelungesc barajele transversale pe albia râurilor. Asemenea diguri au caracterul unor baraje de pământ, singura deosebire fiind că ele sunt paralele cu cursul de apă. Scopul lor este de obicei să limiteze zona inundată prin realizarea unui lac de acumulare.

Diguri semipermanente, care sunt supuse periodic acţiunii apei. Cazul tipic al unor asemenea diguri este cel al digurilor pentru apărarea zonelor litorale în mările cu maree. Aceste diguri sunt supuse la acţiunea apei în perioadele de maree înaltă, când împiedică pătrunderea apei pe terenurile învecinate. În perioada de reflux, la mareea joasă digurile pot să nu mai fie de loc supuse la acţiunea apei.

Diguri nepermanente, care sunt supuse numai ocazional acţiunii apei. Cazul tipic al unor asemenea diguri este cel al digurilor de combatere a inundaţiilor, care sunt supuse acţiunii apei numai în perioadele de viitură.

Tipul digurilor determină condiţiile cărora digurile trebuie să la poată face faţă şi implicit, caracteristicile lor costructive

Corpul digurilor este în general realizat din pământ, care de cele mai multe ori se ia din gropi de împrumut situate în apropierea amplasamentului digului, pentru a evita transportul materialului de distanţe mari, ceea ce ar scumpi costul lucrării. Materialul din care este executat digul trebuie totuşi să respecte anumite condiţii tehnic.

In primul rand, in corpul unui dig nu trebuie incorporat material de natura vegetala.Solul vegetal favorizeaza dezvoltarea diferitelor animale.

Materialul din care se executa digurile trebuie sa fie ales astfel incat sa

indeplineasca anumite conditii tehnice.Este de dorit ca amestecul pus in opera sa

nu contina pietris sau particule prea mari, nici particule extrem de fine , care

ar putea fi antrenate de apa care se infiltreaza prin dig , astfel incat sa se formeze goluri

In general materialul trebuie sa respecte o anumita granulometrie , cu anumite proportii

Pentru particulele de diferite diametre.

Conținut arhivă zip

  • Constructii Hidrotehnice de Aparare a Porturilor - Digul.ppt

Ai nevoie de altceva?