Coordonate de Geopolitica in Bazinul Marii Negre

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Coordonate de Geopolitica in Bazinul Marii Negre.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ppt de 44 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Simion Maria

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

-Coordonate geografice
-Marea Neagra dupa prabusire comunismului
-Marea Neagra-un pivot in disputa?
-Razboiul rece pentru Marea Neagra

Extras din document

Coordonate geografice

Marea Neagra (Pontus Euxinus in vechile documente cartografice istori-ce), este situate între blocul continental al Europei centrale si de Sud, fapt ce-i confera atributul de mare de tip intercontinental.

Prin caracteristicile sale geografice(suprafata de 451.490 km², volum de ape 537.000 km³, lungimea tarmurilor 4.790 km, adancimea medie ed 1.228 m, adancimea maxima de 2.245 m) particularitatile sale hidrologice(regimul termic si puternica stratificare, cresterea salinitii odatã cu adancimea, dinamica apelor, particularitatile bio-ecologice,etc.), Marea Neagra polarizeaza in jurul ei pe tarmurilenordice Ucraina si Rusia, in est Georgia, in sud Turcia si in vest Romania si Bulgaria, care insumeaza circa 6 milioane de km² si 275 milioane de locuitori.

De asemenea faptul ca Marea Neagra, prin pozitia sa geografica, prin istoria zbuciumata a teritoriilor riverane, se afla intr-o interferenta complexa, interferenta intreita între Europa Centrala si balcanicape de o parte, Asia Mica si Orientul Mijlociu si Apropiat si, in sfarsit, Cauca, Marea Caspica, si Asia Centrala.

Complexa evolutie isorica a spatiului geographic circumscris Marii Negre, poate fi etapizata in urmatoarele secvente:

-Marea Neagra”greceasca” (sec. VIII-sec. I i.Chr.);

-Marea Negra “romana” (sec. I-sec. V d.Chr.);

-Marea Neagra”bizantina” (sec. VI-sec. XII);

-Marea Neagra “otomana” (sec. XIII-sec. XVIII);

-Marea Neagra “ruso-turca”(1789-1918);

-Marea Neagra in perioada interbelica(1918-1940);

-Marea Neagra dupã cel de-al doilea razboi mondial(1945-1989);

-Marea Neagra dupã prabusirea comunismului(1989-prezent)

Marea Neagra dupa prabusire comunismului

Dupa prabusirea comunismului, contextual geopolitic riveran al Marii Negre cunoate noi prefaceri.Dezintegrarea URSS (1992), care duce la formarea noilor state independente:Moldova, Armenia, Azerbaidjan.

Alaturi de noile state Romania si Bulgaria, situatia geopolitica se schimba fundamental;blocul militar “Pactul de la Varsovia” se autodesfiinteaza, blocul format din Turcia si Grecia ramane suveran, ca si tendinta de extindere, intai prin includerea unor state din Europa Centrala(Cehia, Polonia, Ungaria) si altor state in 2004 (Romania, Bulgaria, Slovenia etc.)

Concomitent se produce si autodizolvarea C.A.E.R. si extinderea U.E. (mai intai prin includerea unor state din Europa Centrala si mai tarziu spre Marea Neagra).Dar, dupã prabisirea comunismului, Marea Neagra trebuie sa devina un exemplu al cooperarii, inlocuind confruntarea duntre 1949-1989.Astfel, la initiative statelor riverane in 1992 a luat fiinta Zona de cooperare econimica a Marii Negre, care reuneste: Albania, Bulgaria, Grecia, România, Turcia, R. Moldova, Rusia, Ucraina şi trei ţări caucaziene (Armenia, Azerbaidjan şi Georgia).

Fisiere in arhiva (2):

  • COORDONATE DE GEOPOLITICA IN BAZINUL MARII NEGRE.ppt
  • Coordonate de Geopolitica in Bazinul Marii Negre.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI, FACULTATEA DE GEOGRAFIE