Densitatea Populatiei Mondiale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Densitatea Populatiei Mondiale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

Densitatea populatiei mondiale se defineste ca raport intre numarul de locuitori si suprafata pe care acestia traiesc si isi desfasoara activitatile . Studiul densitatii populatiei in profil prezinta importanta atat teoretica , deoarece permite cunoasterea fenomenului in nuantarea si contrastele sale teritoriale cat si explicarea cauzala a acestei repartitii , dar si semnificatie practica deoarece aceste studii pot servii in planificarea economiei nationale , in lucrarile de sistematizare rurala sau urbana cat si la unele aprecieri mai largi in legatura cu raspandirea fortei de munca in teritoriu .

Pentru stabilirea densitatii populatiei sunt necesari doi indicatori :

- numarul populaiei ;

- suprafata teritoriului exprimata in km² sau ha ;

Un aspect important in determinarea cat mai reala a densitatii populatiei este legat de precizarea teritoriului la care raportam numarul populatiei – numai cel locuit sau intreaga suprafata a regiunii sau tarii respective .

Factorii care influenteaza raspandirea populatiei :

A ) Factorii geografici ( relief , clima , hidrografie , resurse naturale ) – presupune calitatea unor componente geografice care ofera un anumit cadru de conditii pentru permanentizarea sau atractia permanenta a populaiei . Dintre acestia cel mai frecvent se manifesta urmatorii : caracterul topografic al reliefului , accesibilitatea , conditiile climatice , conditiile de vegetatie , fertilitatea solului si resurse ale solului .

B ) Factorii social – istorici – are in vedere situatiile istorice care au dus la deplasarile masive ale populatiei sau relatiile de anumit gen intre state , relatii care au favorizat intensificarea si largirea ariilor de pouplare .

C ) Factorii tehnologici – adica acele situatii economice , care in anumite conditii istorice au favorizat sau favorizeaza atat procesul de atractie a populatiei cat sip e cel de dispersie .

D ) Factorii demografici – se refera la manifestarea indicatorilor de baza ai dinamicii populatiei , este vorba de gradul de intensitate al reproducerii populatiei .

In functie de modul in care acesti factorii au influentat si influenteaza pe intreaga planeta raspandirea populatiei , s-au conturat zone avand o concentrare puternica si zone slab populate . Diferentieri exista atat pe mari regiuni geografice ( continente ) , cat si in cadrul acestora .

METODOLOGIA REALIZARII HARTII

Etapele realizarii hartii :

Etapa nr 1 :

Pentru realizarea hartii am extras date referitoare la populatie si suprafata teritoriului ( km² ) la nivel mondial in anul 2006 .

Etapa nr 2 :

Am calculat densitatea populatiei raportand dupa formula densitatii :

D = P / S ( loc / km² )

D – densitatea populatiei ;

P – populatia ;

S – suprafata teritoriului ;

Etapa nr 3 :

Aceasta etapa a constat in centralizarea intr-un tabel a datelor obtinute , dupa care am ordonat densitatea pe continente incepand de la cea mai mare densitate la cea mai mica densitate .

Etapa nr 4 :

In etapa numarul 4 am stabilit legenda de la o densitate mica la o densitate mare . Pentru repartizare am ales metoda fondului colorat , astfel :

- pentru repartizarea tarilor cu o densitate mai mica de 10 loc / km² am ales culoarea galben ;

- pentru tarile cu o densitate cuprinsa intre 10,1 – 50 loc / km² am stabilit coloarea portocaliu ;

- pentru tarile cu o densitate cuprinsa intre 50 ,1 – 100 loc / km² am ales culoarea rosu ;

- pentru tarile cu o densitate cuprinsa intre 100 , 1 – 200 loc / km² am ales culoarea visiniu ;

- pentru tarile cu o densitate cuprinsa intre 500 , 1 – 1000 loc / km² am ales culoarea maro ;

- pentru tarile cu o densitate mai mare de 1000 , 1 loc / km² am ales culoarea negru .

Fisiere in arhiva (1):

  • Densitatea Populatiei Mondiale.doc