Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 6646
Mărime: 3.86MB (arhivat)
Publicat de: Toma Boca
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. PREAMBUL
  3. 1. Dezvoltarea durabilă în mediul rural 2
  4. 2. Documente strategice de dezvoltare rurală 3
  5. 3. Comuna Șoimi 4
  6. a. Prezentare generală 4
  7. - relief
  8. - climă
  9. - flora, fauna
  10. - hidrografie
  11. b. Structura socio-demografică 10
  12. -populația și potențialul demografic
  13. - resursele și forța de muncă
  14. c. Infrastructura și serviciile 11
  15. 4. Analiza SWOT 13
  16. 5. Piloni ai dezvoltării rurale durabile 14
  17. 5.1. Dezvoltarea turismului și agroturismului ca și sursă de venituri în mediul rural 14
  18. 5.2. Valorificarea resurselor agricole și dezvoltarea mediului rural prin utilizarea bogățiilor solului și subsolului 19
  19. 5.3. Managementul durabil al fondului forestier 21
  20. CONCLUZII

Extras din proiect

PREAMBUL

Spaţiul rural, cu toate componentele tangibile şi intangibile ce îl clădesc, reprezintă principala sursă de valori naturale a României, garantul moştenirii culturale româneşti şi un exemplu al coeziunii sociale. În mediul rural a fost păstrată cel mai bine identitatea naţională şi principiile tradiţionale de vieţuire în comuniune şi respect faţă de natura înconjurătoare. De aceea, pentru România şi, mai nou, pentru Uniunea Europeană, mediul rural românesc reprezintă o prioritate în conservarea echilibrului natural-antropic prin dezvoltarea durabilă bazată pe încurajarea practicării activităţilor tradiţionale şi ecologice.

Pentru comuna Șoimi, mediul rural înseamnă cultură, istorie, natură, om, viaţă, viitor. Prosperitatea satului din Șoimi înseamnă o obligaţie ce revine prezentului, pentru asigurarea continuităţii valorilor autohtone şi a însăşi faptului de a exista într-o agregare completă, demonstrându-i identitatea şi personalitatea formată de-a lungul mileniilor. Elementul esenţial al ruralităţii este omul, cel care creează, cel care moşteneşte, cel care ocroteşte. Omul va fi, aşadar, scopul principal al devenirii spaţiului rural din adrul comunei.

Dezvoltarea durabilă în mediul rural

“Într-o lume în continuă schimbare localitățile cumulează un set de valori, datini, obiceiuri tradiționale, care compun un întreg sistem organic și complementar demn de luat în seamă ca fundament socio-cultural pentru strategia de dezvoltare. Aceste elemente – cu accent pe patrimoniul cultural (setul de comportamente și valori care se manifestă în mod expres în viața cotidiană în spațiul rural mai sus amintit), arhitectural puternic înrădăcinat în spațiul multi-etnic și multi-confesional, tolerant și receptiv din punct de vedere antropologic, respectiv peisajul geografic – formează o rețea organică pe orizontală între oameni simpli, care poate fi considerat ca un rezervor veritabil de capital uman și social atât de necesar planificării strategice”. (Briggs, S., 2006)

Pentru a respecta cerinţele legislaţiei comunitare şi pentru a contribui la realizarea unei economii europene echilibrate, durabile şi inovative, conceptul dezvoltării durabile trebuie abordat în cadrul tuturor proiectelor finanţate din fonduri structurale.

Prin urmare, operațiunile finanţate urmăresc respectarea principiilor dezvoltării durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luând în considerare aspecte privind mediul înconjurător (de ex. diminuarea impactului negativ asupra mediului).

În contextul elaborării studiului „Dezvoltare durabilă în mediul rural –comuna Șoimi, Bihor” conceptul “dezvoltare rurală durabilă” nu este o opțiune, ci singura perspectivă rațională de dezvoltare prin confluența factorilor economici, sociali și de mediu. Oferta tehnică urmărește principiile și obiectivele stabilite în Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României: restabilirea și menținerea unui echilibru rațional pe termen lung, între dezvoltarea economică și integritatea mediului natural în forme înțelese și acceptate de societate.

În epoca suprapopulării şi a schimbărilor climatice dezvoltarea sustenabilă şi durabilă este o necesitate de necontenit. Natura, elementele ecosistemului sunt resurse faţă de care o atitudine responsabilă este necesară; echitatea socială, egalitatea de şanse, cooperarea dintre comunităţi precum și proiectarea inovativă asigură o dezvoltare durabilă pe termen mediu şi lung.

Documente strategice de dezvoltarea rurală

Strategia de dezvoltare a comunei Șoimi şi obiectivele generale ale acesteia armonizează cu obiectivele Strategiei de dezvoltarea rurală a României, în special prin faptul că sprijină activităţile din zonele defavorizate, încurajează investiţiile în protecţia mediului, realizează conformitatea cu standardele europene şi încurajează investiţiile în sisteme durabile de management al fermei şi în sectorul de prelucrare.

La primul aspect cheie a Planului Naţional Strategic de Dezvoltare Rurală 2014-2021, s-a acordat atenţie în principal modului de abordare şi atenuare a dezavantajelor structurale din sectorul agricol şi cel forestier, în vederea modernizării, consolidării şi restructurării, care să permită atingerea unui nivel ridicat de competitivitate şi durabilitate din perspectiva protecţiei mediului.Valorile care stau la baza dezvoltării durabile sunt preocuparea pentru mediul ambiant, responsabilitate faţă de generaţiile următoare şi sustenabilitatea utilizării resurselor extrase din natură.

Pentru ridicarea calităţii vieţii prin dezvoltarea durabilă a comunei este importantă protejarea şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător a florei şi faunei, utilizarea responsabilă a resurselor naturale (fond silvic, fauna, terenuri). Acest lucru va oferi un mecanism puternic de conservare a vieţii din spaţiul rural, lărgind gama de locuri de muncă viabile atât în cadrul fermei cât şi în afara ei şi contribuind astfel la atingerea obiectivului de convergenţă a veniturilor în paralel cu păstrarea texturii sociale. Apoi, se are în vedere sprijinirea iniţiativelor asociative ale agricultorilor, pentru a se evita intensitatea excesivă a capitalului şi costurile fixe ridicate, permiţându-se, totodată, captarea economiilor de scară, alături de utilizarea eficientă a resurselor insuficiente de capital şi a fondurilor acordate de Uniunea Europeană.

În al doilea rând, Planul Naţional Strategic de Dezvoltare Rurală vizează îmbunătăţirea echilibrului dintre dezvoltarea economică a zonelor rurale şi utilizarea durabilă a resurselor naturale, prin menţinerea şi creşterea atractivităţii zonelor rurale - ca elemente de bază în diversificarea exploataţiilor şi identificarea unor activităţi economice alternative. Pentru a realiza acest lucru, este prevăzută sprijinirea continuării practicării agriculturii în zonele defavorizate, abordându-se astfel problema abandonului terenurilor, de asemenea agricultorii vor fi sprijiniţi pentru a introduce / aplica în continuare practici agricole care nu afectează mediul sau schimbării categoriei de folosinţă a terenului din agricol în forestier.

Al treilea aspect cheie al acestei strategii naţionale, deosebit de important şi pentru comuna Șoimi, are în vedere nevoile a două mari categorii din zonele rurale: populaţia trecută de vârsta pensionării şi populaţia activă, dar angajată cu timp de ocupare parţial sau şomeră. În acest sens, orientarea strategică priveşte facilitarea transferului de terenuri între generaţii şi a diversificării economiei rurale non-agricole.

Preview document

Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 1
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 2
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 3
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 4
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 5
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 6
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 7
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 8
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 9
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 10
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 11
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 12
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 13
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 14
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 15
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 16
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 17
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 18
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 19
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 20
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 21
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 22
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 23
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 24
Dezvoltare rurală durabilă în Comuna Șoimi, Județul Bihor - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltare Rurala Durabila in Comuna Soimi, Judetul Bihor
    • Dezvoltare Rurala Durabila in Comuna Soimi, Judetul Bihor.doc
    • UNIVERSITATEA DIN ORADEA.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de planificare teritorială Comuna Beliș - Județul Cluj

INTRODUCERE Studiul de planificare teritorială al comunei Beliș din județul Cluj, este o cercetare pornită din interesul propriu pentru spațiului...

Importanța evenimentelor sportive în dezvoltarea urbană

Introducere În 2008, pentru prima dată în istorie, mai mult de jumătate din populaţia globului, însumând 3,3 miliarde de oameni, locuiesc la oraş....

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Mijloace de transport pe cablu în Poiana Brașov

1. Încadrarea în spaţiul geografic montan. Munţii Timişului se detaşează în extremitatea nord-vestică a Carpaţilor de Curbură, fiind reprezentaţi...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?