Dezvoltarea economică a Marii Britanii

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 15344
Mărime: 3.79MB (arhivat)
Publicat de: Marin Preda
Puncte necesare: 8
Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir”, Management Turistic şi Comercial

Cuprins

  1. Introducere
  2. Cap 1-Prezentarea generală a ţării
  3. 1.1-Aşezarea geografică.Limite şi vecini.
  4. 1.2-Căile de acces(feroviar,maritim etc)
  5. 1.3-Scurt istoric
  6. 1.4-Cadrul natural(relief,climă,flora,fauna,solul)
  7. Cap 2-Populaţia şi aşezarile umane
  8. 2.1-Dinamica populaţiei
  9. 2.2-Structura populaţiei
  10. 2.3-Urbanizarea
  11. 2.4-Structura teritorial administrativă
  12. Cap 3-Transformări economice actuale ale ţării
  13. 3.1-Agricultura
  14. 3.2-Industria
  15. 3.3-Transporturile
  16. 3.4-Comerţul
  17. 3.5-Turismul
  18. Cap 4-Regiuni economice reprezentative
  19. Bibliografie

Extras din proiect

Introducere

- Suprafata (impreuna cu Irlanda de Nord)este de 244046 km.

- Asezarea geografica:

- Intre latitudine nordica 49 10-60 51 si logitudine estica 1 45-8 10.

- Populatia:58245000

- Densitatea populatie:

- 241 locuitori /km

- Capitala si cel mai mare oras:

- Londra(6809000)locuitori

- Limba:

- Engleza.In Scotia limba galica,in Tara Galiilor(Wales)se vorbeste si limba galeza.

- Principalele articole deimport:

- Masini si utilaje,metale neferoase,materiale chimice,titei,legume si fructe,diamant,produse textile.

- Principalele articole de export:

- Masini si utilaje,vehicule,produse textile,materiale chimice,purtatori de energie fosila,uleiuri minerale.

- Moneda nationala:

- Lira sterlina

- (1 pound=100 pence)

- Produs intern brut(PIB):

- 575470 milioane de dolari SUA

- Forma de stat:

- Monarhie constitutionala (regat).

Marea Britanie se situeaza pe locul 6 intre puterile lumii. Coloniile de care a dispus timp de secole (Australia, India, Canada, Africa de Sud) au asigurat materia prima pentru diferite industrii prelucratoare; Faptul ca a fost din cele mai vechi timpuri o mare putere navala a ajutat-o foarte mult in dezvoltarea economica. Raurile cu debite importante au permis constructia hidrocentralelor care asigura energia electrica in Scotia si Tara Galilor.

O alta resursa energetica importanta sunt carbunii, a caror exploatare inca din evul mediu a condus la aparitia revolutiei industriale. Anglia mai dispune de petrol (locul 3 in Europa, dupa Rusia si Norvegia) si gaze naturale.

Exploatarea lor din Marea Nordului se face prin instalatii moderne .Prin conducte ele sunttransportate spre rafinarii, in porturi, unde se prelucreaza in intreprinderi petrochimice si transformate in combustibili, ingrasaminte, mase plastice, medicamente, detergenti, etc. Din totalul energiei consumate 76% se obtine din titei si gaze naturale, iar 8,5 % din carbune. Energia nucleara asigura 15,5%. Restul de 10% este acoperit de hidrocentrale.

Cap 1-Prezentarea generală a ţării

1.1.Aşezarea geografică.Limite şi vecini.

Regatul Unit este numit, în mod obişnuit, în româneşte,Marea Britanie, chiar dacă acest nume nu este întru totul corect, deoarece Marea Britanie desemnează doar Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor. Regatul Unit nu trebuie însă confundat cu Anglia - una din ţările constituente.Cea mai mare parte a sa este situată lângă coasta continentală de nord-vesta Europei continentale, regatul fiind înconjurat de Marea Nordului, Canalul Mânecii şi de Oceanul Atlantic.

Marea Britanie este situată în vecinătatea coastei de nord-vest a Continentului European.Teritoriul său este compus din Insula Marea Britanie, partea de nord a Insulei Irlanda şi un număr de mici insule aflate în mările înconjurătoare (circa 1000 de insule).

Marea Britanie este mărginită de Oceanul Atlantic şi mările adiacente acestuia -Marea Nordului, CanalulMânecii,Marea Celtică şi Marea Irlandei. În Insula Irlanda, provincia Irlanda de Nord are ograniţă terestră cu Republica Irlanda.

Marea Britanie deţine 14 Teritorii de peste Mări, răspândite pe tot globul. Acestea sunt de omare diversitate, de la minuscula insulă Pitcairn, în mijlocul Oceanului Pacific, cu cei 47 delocuitori ai săi, până la Bermuda, în Atlanticul de Nord, care este unul dintre cele maiimportante centre financiare din lume. Teritoriile de peste mări sunt: Anguilla, TeritoriulAntarctic Britanic, Bermuda, Teritoriul Britanic din Oceanul Indian, Insulele Virgine Britanice,Insulele Cayman, Insulele Falkland, Gibraltar, Montserrat, St Helena şi Dependenţele (InsulaAscension şi Tristan da Cunha), Insulele Turk şi Caicos, Insula Pitcairn, Insulele South Georgiaşi South Sandwich, Zonele Basei Suverane din Cipru.Ca vecini,

Marea Britanie este înconjurată de ape, astfel: la nord şi nord-vest se afla OceanulAtlantic, la vest se află Irlanda şi Marea Irlandei, în partea de sud se află Marea şi Canalul Manecii, iar în partea de est Marea Nordului. Arhipelagul Britanic este despărţit de continentuleuropean prin Stramtoarea Calais.

1.2-Căile de acces(feroviar,maritim etc)

Marea Britanie dispune de o reţea de drumuri cu înveliş rigid de 362.357 km, din care 3147sunt numai autostrăzi. Pe drumurile publice se desfăşoară 90% din transportul de persoane şi82% din cel de mărfuri. Reţeaua de căi ferate se întinde pe o lungime de 37440 km. Centre aletransporturilor fluviale şi maritime sunt porturi ca : Londra, Cardiff, Liverpool, New Castle,Glasgow, Belfast, Plymouth, Portsmouth, Aberdeen etc.Toate companiile europene au curse regulate spre Londra, Manchester, Newcastle, Edinburgh şiGlasgow. În interior, şase companii aeriene diferite asigură transportul aerian în principaleleoraşe britanice.

Numai ca mai putin de 20 la suta din aceste investitii sunt ale unor companii britanice, inconditiile in care guvernul de la Londra promoveaza intens ideea ca “a treia revolutie industriala”va fi cea reprezentata de energia verde, care are un mare potential economic si duce la creareade noi locuri de munca.Marea Britanie are un mare potential eolian, datorita climei. Spre exemplu, o turbina eolianapoate genera aici cu circa 50 la suta mai multa energie electrica decat in Germania. Numai ca inacest moment exista o mare discrepanta intre cele doua tari, in ce priveste investitiile inindustria verde, pentru ca Germania are 21.315 turbine instalate, in timp ce numarul acestora nu depaseste 3.000 in Marea Britanie.

Canale, şosele şi căi ferate

Calitatea proastă a căilor de comunicaţie făcea dificil şi scump transportul bunu-rilor; până în secolul al XVIII-lea drumurile erau atât de grele, încât se prefera transportul mărfu-rilor grele pe apă. Introducerea taxelor pentru drumuri a avut ca rezultat întreţinerea mai bună a căilor foarte circulate, tehnicile de construcţie au fost îmbunătăţite de Ack Metcalfe, Thomas Telford, scoţianul John Mcadam şi alţi constructori.

O importanţă deosebită a avut-o construirea canalelor, care a început cu canalul Bridgewater (1763), construit de James Brindley pentru a lega minele Ducelui de Bridgewater de Manchester. Canalul a avut un impact imediat asupra preţului cărbunelui în Manchester (a scăzut la jumătate) şi a arătat avantajele folosirii canalelor pentru transportul mărfurilor grele, declan-şând o adevărată „manie a canalelor”.

Această „manie” a durat până în 1830, când reţeaua de canale a Marii Britanii era mai dezvoltată decât cea de drumuri. Dar perioada de glorie a canalelor a fost scurtă , deoarece acestea au intrat în competiţie cu locomotivele cu aburi. După experimentele iniţiale, realizate de Richard Trevathick şi alţii, prima cale ferată publică - de la Stockton la Darlington - a fost dată în funcţiune în 1825. Inginerul care a construit-o, George Stephenson, a realizat şi faimoasa „ra-chetă”, cea mai performantă locomotivă care a circulat pe linia construită ulterior de la Liverpool la Machester.

În 1850, erau nu mai puţin de 10.000 km de linii de cale ferată, folosite pentru transportul de călători şi de mărfuri, la viteze de neimaginat. Un alt triumf al epocii motorului cu aburi l-a constituit dotarea vapoarelor cu motoare; în 1833 vasul canadian Royal William a făcut prima călătorie transatlantică cu ajutorul unui motor cu aburi.

Preview document

Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 1
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 2
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 3
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 4
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 5
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 6
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 7
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 8
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 9
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 10
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 11
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 12
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 13
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 14
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 15
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 16
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 17
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 18
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 19
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 20
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 21
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 22
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 23
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 24
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 25
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 26
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 27
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 28
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 29
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 30
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 31
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 32
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 33
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 34
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 35
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 36
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 37
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 38
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 39
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 40
Dezvoltarea economică a Marii Britanii - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Economica a Marii Britanii.docx

Alții au mai descărcat și

Caracterizarea geografică a așezărilor umane din statul Republica Africa de Sud

Republica Africa de Sud Africa de Sud este o tara asezata la extremitatea sudica a continentului Africa. La nord se invecineaza cu Namibia,...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România

Politica fiscală este o politică conjucturală, o politică ce poate fi folosită doar pe termen scurt, în cazul în care în economie apar dezechilibre...

Turism - Afaceri

INTRODUCERE Actualitatea cercetării. Turismul de afaceri reprezintă o călătorie asociată cu participarea la întâlniri la nivel de companie sau de...

Impactul crizei economice asupra economiilor țărilor din Uniunea Europeană. o perspectivă comparativă

INTRODUCERE Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să apară în interiorul lui şi,...

Poziția Uniunii Europene în Economia Mondială

ARGUMENT Lumea, de când există ea, se află într-o continuă transformare şi evoluţie. Omenirea a cunoscut primele conflagraţii mondiale, a asistat...

Turismul în Regatul Unit al Marii Britanii

Introducere Schimbările din economia mondială a dus, în ani 1970, la o evoluție rapidă a numărului călătoriilor și a țărilor participante la...

Marea Britanie

Capitolul 1: Prezentarea generală a ţării 1.1 Scurt istoric al Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord Regatul Unit al Marii Britanii...

O firmă de cosmetice din Franța ce investește în Marea Britanie - Diush Cosmetiques

1.Motivarea alegerii ţării în care investim MAREA BRITANIE Regatul Unit de acum s-a construit în jurul regatelor independente ale Angliei şi...

Marea Britanie

Comerţul internaţional şi Investiţiile Evoluţia PNB Inflaţia Şomajul Sectorul public Vânzările cu amănuntul Investiţiile de afaceri Numărul...

Ai nevoie de altceva?