Dezvoltarea rurala in zona Valiug

Imagine preview
(10/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Dezvoltarea rurala in zona Valiug.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 76 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

Asezare

Întrucât în suprafata judetului Caras-Severin predomina relieful montan, zona Valiugului ofera oaspetilor sai un cadru natural de o frumusete unica si obiective de un deosebit interes turistic si stiintific.

Subzona Breazova - Crivaia s-a conturat în jurul a doua lacuri de acumulare Breazova, Gozna ( Valiug ) si împrejurimi. Aici la poalelele Muntilor Semenic la o altitudine de 535 m, la 22 Km de Resita se afla o regiune pitoreasca admirabila, în centrul careia se gaseste Statiunea Valiug.

Comuna Valiug s-a format în valea larga a Bîrzavei, fiind înconjurata de dealuri cu paduri de brazi si de molizi. Se întinde de-a lungul râului Bîrzava, începând de la asezarile din Crainicel pâna la zona finala a partii numita Hîrtii, la locurile unde se bifurca drumurile la dreapta spre Barajului Gozna, la stânga spre Garîna.

Intrarea este marcata de sectorul denumit Poiana Valiugului pe numele sau initial Iosefinental.

Vecini: fosta comuna Cuptoare, actualmente cartier al municipiului Resita, si satul Garâna, care apartine de Brebu Nou.

Geomorfologie

Teritoriul administrat de Ocolul Silvic Valiug, este situat în sud-estul tarii, în provincia central-europeana, sub - provincia piemonturilor vestice, tinutul Muntilor Banatului, districtul Muntilor Semenic. Acesta cuprinde paduri situate pe culmile ce pornesc din masivul Semenic spre nord, est si vest si direct din vaile râurilor Bârzava si Timis, ocupând partea superioara a acestora.

Altitudinal, suprafata ocolului se situeaza între 500 m (Cotul Turcului) si 1452 m (Vf. Gozna), altitudinea predominanta fiind cea de 85 m.

Expozitia însorita ocupa 21%, umbrita - 32%, iar cea partial însorita 47%.

Hidrologie

Teritoriul Ocolului Silvic Valiug este strabatut de doua ape importante care au format doua mari bazine hidrografice: Timis si Bârzava. Reteaua hidrografica este densa iar cursurile de apa au un debit permanent si în general constant datorita faptului ca strabat o zona aproape integral împadurita si se alimenteaza din izvoarele bogate care ies din masivul Semenic.

Regimul hidrografic echilibrat si debitul constant au facut posibila construirea în zona, în perioada 1890 – 1968, unui sistem hidrografic complex format dintr-o retea de canale si apeducte si patru lacuri de acumulare, dintre care trei pe teritoriul acestui ocol.

Primul lac de acumulare din sud-estul europei a fost construit aici în anul 1907 – 1909 (Lacul Breazova, cu dig zidit din piatra cu mortar de ciment).

Pe Bîrzava se succed în ordine, din amonte de comuna Valiug pâna în apropierea Resitei urmatoarele lacuri:

1. Lacul de acumulare Gozna ( în lucrari de cercetare apare si sub denumirea de Breazova ), pus în functiune în 1953 are o suprafata de 66,2 ha si un volum de apa de 11.997.000 m.c., fiind folosit pentru hidrocentralele Crainicel si Grebla si cu bazin turistic în cadrul complexului turistic Crivaia.

2. Lacul de acumulare Valiug functioneaza din 1909 în scop hidroenergetic si pentru alimentare cu apa. Are o suprafata de 12,6 ha si un volum de 1.130.000 m.c. de apa.

3. Lacul de acumulare Secu, construit în 1963 cu suprafata de 105,67 ha si un volum de 15.132.000 m.c. apa, serveste la alimentarea cu apa a municipiului Resita având si rol de agrement în cadrul Statiunii Turistice Secu.

Climatologie

Ocolul Silvic Valiug este situat într-o zona cu clima temperat-continentala, cu usoare influente mediteraneene, cu ierni mai lungi, primaveri bogate în precipitatii, veri destul de calduroase si toamne relativ lungi si secetoase.

Precipitatiile sunt în general regulate si abundente. Astfel, în intervalele de altitudine 500-700 m, 701-900 m si 901-1350 m, precipitatiile înregistrate se încadreaza între limitele 900-1100 mm/mp/an, 1000-1200 mm/mp/an, respectiv 1200-1400 mm/mp/an. Numarul anual de zile cu strat de zapada este între 120 si 160 la altitudini mai mari de 1000 m si între 80-120 sub 1000 m.

Prima zi de înghet este în jurul datei de 15 octombrie, iar ultima zi de înghet este în intervalul 10-20 aprilie. Durata intervalului de zile fara înghet este, în medie, în jur de 185.

Climatul stational local este moderat si puternic modificat de formele si elementele de relief, de diferentele de altitudine, vânturi etc. Vânturile cele mai importante în regiune sunt Cosava, cu directie nord-estica, viteza medie 1,7 m/s si Föhnul din directia sud-vestica, cu viteza medie mare de 1,7 m/s, care se manifesta în lunile de vara. Perioada de calm este de 25% si cea de vânt de 75%.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea rurala in zona Valiug.doc

Alte informatii

CUPRINS I. INTRODUCERE II. CADRUL NATURAL III. ISTORICUL COMUNEI IV. ÎNVĂŢĂMÂNTUL V. MUNCA CULTURALĂ VI. ARTA POPULARĂ VII. OCOLUL SILVIC VIII. TURISMUL ANEXA I ANEXA II