Energia Geotermala in Romania

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Energia Geotermala in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 38 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

Consideratii generale

Energia geotermală reprezintă diverse categorii particulare de energie termică, pe care le conţine scoarţa terestră. Cu cât se coboară mai adânc în interiorul scoarţei terestre, temperatura creşte şi teoretic energia geotermală poate să fie utilizată tot mai eficient, singura problemă fiind reprezentată de adâncimea la care este disponibilă această energie

Energia geotermică face parte din clasa energiilor regenerabile şi reprezintă căldura care provine din interiorul Pământului si se obţine prin captarea apei fierbinţi şi a aburilor din zonele cu activitate vulcanică şi tectonică sau a căldurii subpământene.

Ea reprezintă căldura acumulată în roci și în fluidele ce umplu porii acestora fiind energia termică conținută de materia anorganică din interiorul Pământului sub formă de căldura sensibilă și produsă în cea mai mare parte din descompunerea lentă a substanțelor radioactive naturale existente în toate tipurile de rocă.

Procesul de propagare se desfășoară în permanență și se poate spune că energia geotermală este o sursă de energie inepuizabilă. Energia geotermală este una din alternativele care pot satisface nevoia omului pentru energie, minimizând impactul asupra mediului.

Potential global

Pamantul abunda in energie geotermala, cele mai active resurse se gasesc in apropierea marginilor marilor placi tectonice unde sunt concentrati atat vulcanii cat si cutremurele.

Cea mai mare activitate geotermala la nivelul Pamantului are loc in zona denumita si “Inelul de foc” al Pacificului ce este inconjurat de Japonia , Filipine ,

Insulele Aleutine,

America de Nord ,

Centrala si de Sud.

Potentialul geotermal total al Pamantului este de aproximativ 13.000 ZJ (Zettajoule) pe an, din care aproxmativ 2000 de ZJ ar putea fi utilizati pentru producerea energiei electrice cu ajutorul centralelor geotermale

Necesarul energetic al intregului glob pe parcursul unui an nu depaseste 0.5 ZJ , daca am ajunge sa utilizam doar 0.25% din acest potential, nu ar mai fi deloc nevoie de carbune, plutoniu, petrol si gaz pentru producerea energiei electrice.

La nivelul anului 2007 doar aproximativ 1% din necesarul energetic al globului era acoperit de surse geotermale. Asadar, utilizam 0.0025% din potential.

Printre tarile care folosesc in mod curent energia geotermala se numara Noua Zeelanda, Italia, Japonia, Islanda, Filipine, SUA, Franta, Rusia, Mexic si Lituania

18% din necesarul energetic al Islandei este acoperit de energia geotermala.

Pana in anul 2050, 10% din necesarul energetic al SUA va fi satisfacut cu ajutorul energie geotermale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Energia Geotermala in Romania.pptx

Bibliografie

Marcel Rosca , 1999 –Geotermalism si centrale geotermale .Curs , Oradea
Roba Carmen Andreea , 2010 – Fenomenul geotermic din vestul
Romaniei.Impactul asupra mediului datorat exploatarii apelor
Geotermale din perimetrele Oradea si Sacuieni , Cluj-Napoca
http://stiintasiinginerie.ro/wp-content/uploads/2014/01/15-ASPECTE-PRIVIND-VALORIFICAREA-ENERGIEI.pdf
http://totb.ro/energie-verde-romania-a-treia-tara-cu-potential-geotermal-din-europa/
http://ames.ro/energia-geotermala/
http://lsa.colorado.edu/essence/texts/geothermal.html
http://epa.gov/climatestudents/solutions/technologies/geothermal.html