Evoluția formelor de viață în timp geologic - paleozoicul superior

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 47 în total
Mărime: 10.05MB (arhivat)
Publicat de: Pintiliu Cucu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Paleozoic

Este o era geologica, formata acum 570245 milioane de ani. Cuprinde mai multe perioade: Cambrianul, Ordovicianul, Silurianul, Devonianul, Carboniferul si Permianul. Cambrianul, Ordovicianul si Silurianul alcatuiesc Paleozoicul Inferior; Devonianul, Carboniferul si Permianul compun Paleozoicul Superior. Era Paleozoica a fost martora evolutiei formelor de viata marine multicelulare cu cochilie dura; invadarea uscatului de catre plante si animale; si evolutia pestilor, amfibienilor si a reptilelor primitive. Cea mai veche fosila identificabila dateaza din Paleozoic.

Paleozoicul Superior

-Devonian

-Carbonifer

-Permian

Devonian (417 - 354 M.a.)

Un depozit de varsta Devonian din Scotia prezinta urme fosile a doua directii majore de plante vasculare: Zosterophyllophytes si Trimerophytes. Acest lucru semnifica faptul ca inainte de inceputul acestei perioade au aparut deja primele radiatii majore ale plantelor. Cea mai veche planta vasculara cunoscuta in emisfera nordica este de varsta devoniana.

Flora din timpul Devonianului inferior era constituita in principal din plante mici, cele mai mari avand dimensiuni de doar un metru. Pana la sfarsitul Devonianului apar si ferigile, equisetalele si gimnospermele, ajungandu-se la formarea primilor copaci si a primelor paduri, Archaeopteris .

De asemenea in timpul Devonianului doua grupe de animale au colonizat continentele. Primele tetrapode sau vertebrate terestre si-au facut aparitia precum si primele artropode terestre care cuprind insectele fara aripi si primele arachnide. In oceane brahiopodele au capatat o larga dezvoltare ( Paraspirifer bownockeri). Se mai puteau intalni si crinoidee si alte echinoderme, corali (Tabulata si Rugosa) si amoniti. Au aparut si multe tipuri noi de pesti.

In timpul Devonianului existau trei mase continentale majore: America de Nord si Europa erau grupate impreuna langa ecuator, inspre nord se gasea o parte din Siberia actuala iar emisfera sudica era dominata de un continent compus din America de Sud, Africa, Antarctica, India si Australia.

Aspecte paleogeografice

La nivelul Paleozoicului mediu, acum cca. 400 M.a., are loc inchiderea Oceanului Iapetus ce are ca rezultat unirea continentelor Laurentia si Baltica. Aceasta coliziune continentala este precedata de obducerea arcurilor insulare marginale care are ca rezultat formarea Muntiilor Caledonici din Scandinavia, nordul Marii Britanii si nordul Muntiilor Appalachi. De asemenea tot acum are loc separarea Chinei de Gondwana.

In timpul Paleozoicului inferior si mediu Oceanul Panthalaissa ocupa aproape in intregime emisfera nordica. In jurul acestui ocean exista o zona de subductie, asemanatoare cu “cercul de foc” ce inconjoara Oceanul Pacific.

Conținut arhivă zip

  • Evolutia Formelor de Viata in Timp Geologic - Paleozoicul Superior.ppt

Te-ar putea interesa și

Evoluția organismelor animale în erele geologice

PRECAMBRIANUL Timpul Precambrian, prima si cea mai veche parte din istoria geologica a Pamantului, este in acelasi timp si cea care a avut durata...

Evoluționism

Evolutionism, evoluţie – definiţii, concepţii Conceptul de evoluţie cuprinde mai multe aspecte. Definirea acestor aspecte şi înţelegerea corectă a...

Evoluționism

Partea I MATERIA VIE Viaţa în Univers este cunoscută, până în prezent, doar pe Pământ. Materia vie reprezintă totalitatea organismelor de pe...

Ai nevoie de altceva?