Evoluția spațială privind dinamica Municipiului Oradea

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 2807
Mărime: 1.15MB (arhivat)
Publicat de: Diana B.
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. Introducere 3
  3. I. Elemente fizico-geografice 4
  4. II. Evoluția teritorială a Municipiului Oradea 6
  5. III. Funcțiile Municipiului Oradea 12
  6. Concluzii 14
  7. Bibliografie 15

Extras din proiect

Introducere

De-a lungul istoriei, încă de la apariția sa, Municipiul Oradea a avut o dezvoltare ascendentă, atât din punct de vedere economic, cât și cultural.

Orașul a îndeplinit funcții complexe de-a lungul timpului, fapt ce a dus la dezvoltarea teritorială a orașului, dar și demografică.

Principalii factori care au determinat această evoluție continuă a Oradiei au fost în primul rând așezarea pe cele două maluri ale râului Crișul Repede, fapt ce i-a conferit o poziție strategică, poziție foarte importantă în special în perioada medievală, deasemenea configurația reliefului a fost foarte permisivă în vederea extinderii teritoriale a orașului.

Un alt factor care a contribuit la dezvoltarea orașului a fost faptul că Oradea este situată pe axele rutiere și feroviare ce fac legătura atât cu Europa de Vest, cât și cu celelalte regiuni istorice ale țării.

Prin urmare, Oradea este un oraș care spre deosebire de mare parte a orașelor românești, nu a fost întemeiat de-a lungul istoriei, ci a apărut și s-a dezvoltat prin unificarea într-un singul nucleu a tuturor așezărilor care s-au dezvoltat în jurul cetății, ajungând în prezenz unul dintre cele mai dinamice orașe ale țării.

Potrivit Legii 351 din 6 iulie 2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, Secțiunea a IV-a, care se referă la rețeaua de localități, Municipiul Oradea ocupă rangul II în ierarhizare, adică municipiu de importanță interjudețeană, județeană sau cu rol de echilibru în rețeaua de localități (http://www.cdep.ro).

I. Elemente fizico-geografice

Din punct de vedere geografic, Municipiul Oradea este situat în nord-vestul României, în partea estică a Câmpiei de Vest (Fig.1).

Dat fiind faptul că orașul este situat într-o zonă preponderent joasă, aspectul general al reliefului este unul neted, singurele denivelări ale reliefului fiind reprezentate de terasele Crișului Repede și relieful cu aspect de deal din partea nordică și nord-estică a acestuia.

Fig.1. Localizarea orașului Oradea în cadrul județului Bihor

Cea mai importantă arteră hidrografică de pe teritoriul orașului este reprezentată de râul Crișul Repede, râu care desparte orașul în aproape două jumătăți simetrice.

Amplasarea sa pe ambele maluri ale Crișului Repede, nu a constituit un impediment în ceea ce privește dezvoltarea teritorială a orașului, ci dimpotrivă, încă din cele mai vechi timpuri, arterele hidrografice au constituit un avantaj în ceea ce privește evoluția și dezvoltarea așezărilor omenești.

Oradea a valorificat dintotdeauna amplasarea în proximitatea cursului de apă, astfel că, printre alte funcții, orașul deține și funcția de oraș-pod, fiind supranumit orașul celor 11 poduri.

Din punct de vedere administrativ, Municipiul Oradea este reședința județului Bihor, fiind situat la o distanță relativ mică, de aproximativ 10 km de granița cu Republica Ungară, reprezentând cel mai mare punct de frontieră din vestul țării și totodată fiind un centru polarizator al județului.

Cu o suprafață de 115,6 km2, este al zecelea oraș ca mărime din România și unul dintre cele mai importante centre economice, culturale și sociale din nord-vestul României.

Datorită așezării orașului la intersecția unor importante artere rutiere, dintre care cea mai importantă este axa rutieră europeană E60-DN1 și feroviare, care leagă orașul de Transilvania, norsul, sudul și nord-vestul Câmpiei de Vest, Oradea este un important nod de transport. Deasemenea, datorită apropierii de frontiera de stat cu Ungaria, Oradea are un statut strategic în ceea ce privește transportul între țările din Orient și Occident.

Poziția geografică și cadrul natural, au contribuit enorm la dezvoltarea economică și extinderea teritorială a orașului, oferindu-i capacitatea de a concentra un număr mare de căi de comunicație orientate în diferite direcții. Odată cu dezvoltarea prosperă a acestuia, Oradea și-a extins zona de influență atât asupra orașelor din apropiere, spre exemplu Salonta sau Aleșd, cât și asupra așezărilor rurale din proximitate, lucru care inevitabil a dus la dezvoltarea spațiului periurban al municipiului și al zonei metropolitane.

Bibliografie

Stupariu, M., (2014), Municipiul Oradea. Studiu de geografie urbană, Edit.Universității din Oradea

- ** (2011),Vila.I., și colab., Statutul Municipiului Oradea

- ** (2016), Chiriac, C., Bucur, L., Aspecte ale evoluției urbanistice ale Municipiului Oradea înainte și după anul 1990

http://www.oradea.ro

http://oradea.travel

https://zmo.ro

http://www.cdep.ro

Preview document

Evoluția spațială privind dinamica Municipiului Oradea - Pagina 1
Evoluția spațială privind dinamica Municipiului Oradea - Pagina 2
Evoluția spațială privind dinamica Municipiului Oradea - Pagina 3
Evoluția spațială privind dinamica Municipiului Oradea - Pagina 4
Evoluția spațială privind dinamica Municipiului Oradea - Pagina 5
Evoluția spațială privind dinamica Municipiului Oradea - Pagina 6
Evoluția spațială privind dinamica Municipiului Oradea - Pagina 7
Evoluția spațială privind dinamica Municipiului Oradea - Pagina 8
Evoluția spațială privind dinamica Municipiului Oradea - Pagina 9
Evoluția spațială privind dinamica Municipiului Oradea - Pagina 10
Evoluția spațială privind dinamica Municipiului Oradea - Pagina 11
Evoluția spațială privind dinamica Municipiului Oradea - Pagina 12
Evoluția spațială privind dinamica Municipiului Oradea - Pagina 13
Evoluția spațială privind dinamica Municipiului Oradea - Pagina 14
Evoluția spațială privind dinamica Municipiului Oradea - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Evolutia spatiala privind dinamica Municipiului Oradea.docx

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?