Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 5099
Mărime: 61.02KB (arhivat)
Publicat de: Georgia Savu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bejan Iurie, dr. lect. univ.

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul I. Factorul natural - premisă iniţială cu influenţă directă asupra modului de trai 4
  3. Capitolul II. Factorul socio-demografic 9
  4. Capitolul III. Factorul socio-cultural 17
  5. Capitolul IV. Aşezările umane şi urbanizarea ca mod de trai 24
  6. Concluzii 29
  7. Bibliografie 30

Extras din proiect

Introducere

În condiţiile actuale de modernizare a tuturor sferelor vieţii, concomitent cu afirmarea tot mai largă a principiilor şi normelor democratice, cu creşterea rolului factorului uman în dezvoltarea socio-economică, creşte interesul pentru tot ce ţine de societatea umană sau, în expresie geografică, populaţia unui teritoriu. Populaţia reprezintă elementul esenţial al dezvoltării teritoriale, iar problematica socială devine una de interes major. Aspectul social este relevat tot mai frecvent în concepţia fundamentală a geografiei umane. În evoluţia sa, componenta socială este influenţată nu numai de factorii de natură economică, dar şi de mentalitate, tradiţii şi stereotipuri socio-culturale, experienţa acumulată în timp, sistemul de localităţi, mobilitatea şi calitatea populaţiei, modul său de trai. Abordarea sistemică, interdisciplinară, cu pronunţate trăsături cantitative şi calitative ale fenomenelor sociale în profil regional, printre care se înscrie şi modul de trai, reprezintă o necesitate obiectivă, o condiţie esenţială a dezvoltării durabile.

Trecerea termenului „mod de trai" din limbajul uzual, folosit pe larg, în cel ştiinţific, a provocat o interpretare foarte largă şi, deseori, ambiguă a sensului lui. Modul de trai al populaţiei deseori este suprapus şi identificat cu conceptele „nivel de trai", „bunăstarea populaţiei", „calitatea vieţii", „stil de viaţă" etc. Modul de trai al populaţiei reprezintă un concept ce defineşte identitatea socio-economică, socio-culturală a unui grup social, care are o spaţialitate concretă. În linii mari, modul de trai reprezintă o caracteristică generalizatoare a vieţii populaţiei unui teritoriu, constituind ansamblul activităţilor, al alegerilor (opţiunilor) materiale şi spirituale perpetuate de-a lungul timpului şi considerate definitorii identităţii lor. În condiţiile actuale de globalizare a vieţii economice, politice, socio-culturale, o provocare importantă a naţiunilor lumii se bazează pe concentrarea şi mobilizarea eforturilor în direcţia apărării şi consolidării culturii şi identităţii proprii, modul de trai înscriindu-se ca parte componentă a acestora.

Studierea modului de trai al populaţiei constituie o necesitate stringentă, întrucât se recunoaşte că aceasta reprezintă o resursă pentru dezvoltare, iar împreună cu condiţiile şi nivelul de trai se înscrie într-un concept mai larg - bunăstarea populaţiei, a cărei îmbunătăţire continuă constituie unul dintre obiectivele principale ale dezvoltării regionale.

Funcţionalitatea unei societăţi este rezultatul atitudinilor, opţiunilor, al comportamentelor individuale şi colective, al stereotipurilor de percepere a realităţii. Deciziile, acţiunile, manifestările populaţiei în spaţiu nu sunt aleatorii, ele fiind dictate de sistemul de valori, opinii, atitudini, a căror sintetizare reprezintă unul dintre demersurile acestui studiu. Modul de trai al populaţiei reprezintă un indicator al dezvoltării sociale, întrucât în procesul dezvoltării acestuia se schimbă scopurile, activităţile, interesele, comportamentele spaţiale ale populaţiei. Schimbările cantitative şi calitative ale componentelor modului de trai ne vorbesc despre direcţia teritorială şi socială de dezvoltare. În acest sens, monitorizarea evoluţiei componentelor modului de trai reprezintă o necesitate obiectivă, o condiţie esenţială a dezvoltării durabile, ceea ce ar permite o mai bună organizare a societăţii.

Cercetarea modului de trai, ca pe un concept integru sau pe anumite elemente componente ale vieţii populaţiei, permite dimensionarea dezvoltării socio-regionale, aceasta fiind o cerinţă pentru toate societăţile, în scopul observării schimbărilor sociale, precum şi a identificării tendinţelor ce apar în societate, evaluarea consecinţelor de viitor pentru o cât mai bună dirijare a societăţii.

Capitolul I. Factorul natural - premisă iniţială cu influenţă directă asupra modului de trai

Modul de trai al populaţiei, în calitate de concept de sinteză socio-geografic, este influenţat de numeroşi factori existenţiali. Mediul natural, prin calitatea componentelor sale, reprezintă o premisă importantă a vieţii şi activităţii populaţiei unui teritoriu, o condiţie iniţială ce influenţează componentele de bază ale modului de trai. Condiţiile naturale conferă trăsături specifice, unice modului de trai al populaţiei unui teritoriu. Alegerea locului de trai şi valorificarea lui, în corespundere cu condiţiile mediului natural, au fost mereu în combinaţie cu alte condiţii social-economice, oferite de anumite spaţii geografice, dar niciodată n-au fost neglijate. Influenţa mediului natural, sub formă de condiţie a vieţii populaţiei, reprezintă una dintre direcţiile relativ noi în geografia umană, cu toate că, încă din antichitate, au fost emise idei deterministe despre cauzalitate, fiind aplicate la raporturile om-natură. Cercetătorii geografi antici, precum Herodot (485-425 î.Hr.), Hipocrate (460-377 î.Hr.), Strabo (64-20 î.Hr.), Eratostene (275-195 î.Hr.), au remarcat influenţa condiţiilor naturale asupra oamenilor. Idei similare au fost promovate în secolul al XVI-lea de Jean Bodin, Kempden, iar Ch. Montesquieu considera că „influenţa naturii asupra vieţii umane este nu numai la nivel individual, dar şi social" [42, p. 240].

Kovaliov S. A. indica necesitatea „studierii mediului natural ca una dintre condiţiile vieţii şi nu numai a activităţii de producţie" [43, p. 56]. Dorind să accentueze rolul mediului în viaţa umană, Sauşkin Iu. G. ş. a. apreciază că „ştiinţa economico-geografică atrage o mare atenţie mediului geografic al proceselor de producţie şi mult mai mic rolului acestuia în formarea, constituirea şi dezvoltarea localităţilor şi a vieţii populaţiei" [44, p. 58]. Această problematică s-a aflat şi în atenţia altor savanţi şi şcoli geografice din lume. Astfel, Vidal de la Blache, în lucrarea „Principes de Géographie Humaine", face o amplă analiză relaţiei om - societate - mediu natural, influenţei acestuia din urmă asupra mai multor laturi ale vieţii populaţiei; locului omului în natură; omul ca factor geografic, dezvoltă conceptul „natura propune - omul dispune" etc. [13, p. 210]. Fără a supraaprecia rolul mediului natural asupra diferitelor laturi ale vieţii, Paul Claval menţionează că „adaptarea grupurilor sociale la condiţiile naturale se face prin modul lor de trai" [17, p. 5].

Preview document

Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 1
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 2
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 3
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 4
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 5
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 6
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 7
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 8
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 9
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 10
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 11
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 12
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 13
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 14
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 15
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 16
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 17
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 18
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 19
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 20
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 21
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 22
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 23
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 24
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 25
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 26
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 27
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 28
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 29
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 30
Factorii care Determină Modul de Trai al Populației Republicii Moldova - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Factorii care Determina Modul de Trai al Populatiei Republicii Moldova.doc

Alții au mai descărcat și

Urbanizarea

Urbanizarea este un proces social global prin care se produce o transformare a structurilor sociale şi profesionale, o restructurare a formelor de...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Politica de ocupare a forței de muncă, protecție socială și de combatere a sărăciei

Introducere In continuare vom realiza o sinteza asupra economiei in ansamblu privita din punctul factorului de munca.Aceasta tema prin continutul...

Aspecte specifice ale creditării persoanelor fizice în Republica Moldova

Plan: Întroducere Capitolul I. Determinantele esentiale ale operatiunii de creditare a persoanelor fizice 1.1 Importanta economica si principii...

Studiu comparativ privind prestarea serviciului public de sănătate. România vs Republica Moldova

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA SERVICIULUI DE SANATATE DIN ROMANIA SI DIN REPUBLICA MOLDOVA Asigurarea sanatatii este un obiectiv esential al unui...

Diferențierile Regionale ale Componentelor de Bază ce Constituie Modul de Trai în Republica Moldova

Capitolul I. Locuinţa şi gospodăria individuală. Casa (locuinţa) şi gospodăria reprezintă expresia materială fundamentală în conştiinţa populaţiei...

Franciza McDonald's

Franchisingul reprezintă o înţelegere între două părţi, în baza căreia una din ele, numită franchiser, transmite alteia, numite franchisee, dreptul...

Teoria generală a dreptului în Republica Moldova

1. Caracteristica generală a TGD ca știință și disciplină didactică. TGSD – ştiinţă socială, politică şi juridică, care studiază, în baza unui...

Micul Business în Republica Moldova

Sectorul micului business în Republica Moldova, ca şi în majoritatea statelor în curs de dezvoltare, a apărut ca urmare a reformelor structurale...

Impactul emigrării muncii asupra pietii autohtone

I. Introducere: Migraţia externă a forţei de muncă din Republica Moldova şi fluxurile impunătoare de remitenţe de la cetăţenii care muncesc peste...

Ai nevoie de altceva?