Fenomenele El Nino și La Nina - Impactul Asupra Kenyei

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 3334
Mărime: 1.58MB (arhivat)
Publicat de: Horea Cojocariu
Puncte necesare: 8
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERT

Extras din proiect

El Nino

El Nino este un fenomen complex de interactiune intre apele Oceanului Planetar si atmosfera, care se produce in zona tropicala a Oceanului Pacific. A aparut din Pacificul Tropical, spre sfarsitul anului 1997, aducand cu el mai multa energie decat un milion de bombe de tipul celei de la Hirosima. Timp de opt luni, 1997-1998, marele El Niño a dat peste cap toate caracteristicile climatice din toata lumea, ucigand, aproximativ 2100 de persoane si producand pagube materiale de cel putin 33 miliarde de dolari.

Ce cauzeaza acest fenomen?

In zona tropicala a Oceanului Pacific, de obicei, vantul bate cu putere dinspre est catre vest Acest lucru impinge apa in partea vestica a Pacificului. In jumatatea estica, apa din adancuri (care este mai rece decat cea de la suprafata datorita razelor solare) se ridica pentru a inlocui apa deplasata spre vest. In mod normal apa din vest este calda (temperaturi in jurul valorii de 30°C), iar cea din est, rece (in jurul valorii de 22°C ).

In cazul fenomenului El Nino, vantul ce deplaseaza apa in mod normal , devine mai slab. Drept urmare, o parte din apa calda revine in partea estica si nu foarte multa apa rece apuca sa se ridice la suprafata. Din acest motiv, partea estica a Oceanului Pacific devine mai calda.

Dar nu se opreste totul aici. Apa mai calda a oceanului afecteaza apoi vanturile facandu-le mai slabe. Ceea ce rezulta o incalzire continua a apei Pacificului. Acest proces este numit feedback pozitiv, care face ca fenomenul El Nino sa se intensifice.

Prin urmare, acest fenomen se manifesta prin incalzirea anormala, la suprafata, a apelor Oceanului Pacific, care se deplaseaza dinspre partea vestica spre partea estica sub impulsul unor mase de aer cu aceeasi directie de miscare. In acest fel sunt perturbate vanturile alizee, fenomen care genereaza modificari climatice majore, in special in zonele tropicale.

Denumirea “ El Nino” provine din limba spaniola si inseamna “ Copilul Domnului’, fiind utilizata de pescarii din Peru si Ecuador pentru perioadele din preajma Craciunului, in care coastele celor doua tari sunt scaldate de curenti oceanici anormali de calzi. Aceasta incalzire a apelor oceanului se produce in fiecare an in preajma Craciunului, insa denumirea “ El Nino” este folosita atunci cand dureaza cel putin 6 luni, iar temperatura apei oceanului creste cu cel putin 0,5°C.

Modificarile periodice ale temperaturii apei oceanului determina o modificare a temperaturii si presiunii aerului insotita de schimbarea circulatiei generale a maselor de aer.

O alta consecinta a fenomenului este ridicarea nivelului oceanului cu cca. 50 cm.

Fenomenul El Nino se repeta la intervale neregulate cuprinse intre 3 si 7 ani, iar incalzirea poate sa persiste si 1-2 ani. Primele incercari de explicare a fenomenului apartin cercetatorului englez Albert Walker. El este cel care introduce termenul de “oscilatie sudica” sau, prescurtat ENSO ( El Nino Southern Oscilation), pentru a pune in evidenta caracterul fluctuant al acestor incalziri ale apelor oceanului din emisfera sudica.

Primele semne ale aparitiei fenomenului El Nino sunt:

- scaderea presiunii atmosferice in Tahiti si partea centrala si estica a Oceanului Pacific;

- cresterea presiunii atmosferice deasupra Oceanului Indian, Indoneziei si Australiei;

- temperatura aerului creste in Peru, cauzand ploaie in deserturile din nordul tarii Peru;

- vanturile alizee din sudul Pacificului scad in intensitate;

- scade activitatea pescuitului in Peru;

In perioadele de manifestare a fenomenului El Nino productia de peste din lungul coastelor pacifice ale Americii de Sud scade foarte mult, tarmurile sunt afectate de furtuni puternice cu precipitatii abundente, iar pasarile care produc guano pe insulele din apropierea continentului sunt lipsite de hrana.

Studiile intreprinse au aratat ca fenomenul El Nino este vechi de mii de ani si cuprinde anumite intervale de intensificare, cu manifestari daunatoare pentru activitatile umane, inclusiv schimbari la nivelul cererii de energie, perturbari in ceea ce priveste producerea de hidroenergie si consecinte economice asupra tarilor fragile.

Modificarile climatice care insotesc fenomenul El Nino sunt foarte pronuntate, mai ales in regiunile intertropicale si se manifesta printr-o intensificare a perturbatiilor atmosferice insotite de cicloane, tornade si ploi abundente in unele regiuni si prin secete combinate cu fenomene de desertificare in alte regiuni.

Efecte la nivel local

Locuitorii din satul peruvian Chato Chico nu au stiut nimic din toate acestea. Tot ce au putut vedea dupa saptamani de ploaie neintrerupta, a fost ca raul Piura nu se mai oprea din crestere. Caderile de apa nu au reprezentat o surpriza pentru populatia satului peruvian. De cand se stiu, oamenii acestui sat aveau de infruntat fenomene de acest gen, la fiecare 3-5 ani. Astfel de ploi vin dinspre coasta de vest a Americii, dupa un val de caldura de marimea Canadei. Apoi titanica furtuna va varsa cantitati insemnate de apa pe coasta de nord-vest a Perului, care, in mod normal sunt aride.

Dar putini sunt cei ce au vazut vreodata asa de multa ploaie: 15 litri pe metru patrat intr-o singura zi, in anumite locuri.

Preview document

Fenomenele El Nino și La Nina - Impactul Asupra Kenyei - Pagina 1
Fenomenele El Nino și La Nina - Impactul Asupra Kenyei - Pagina 2
Fenomenele El Nino și La Nina - Impactul Asupra Kenyei - Pagina 3
Fenomenele El Nino și La Nina - Impactul Asupra Kenyei - Pagina 4
Fenomenele El Nino și La Nina - Impactul Asupra Kenyei - Pagina 5
Fenomenele El Nino și La Nina - Impactul Asupra Kenyei - Pagina 6
Fenomenele El Nino și La Nina - Impactul Asupra Kenyei - Pagina 7
Fenomenele El Nino și La Nina - Impactul Asupra Kenyei - Pagina 8
Fenomenele El Nino și La Nina - Impactul Asupra Kenyei - Pagina 9
Fenomenele El Nino și La Nina - Impactul Asupra Kenyei - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Fenomenele El Nino & La Nina.ppt
  • Fenomenele El nino & La Nina.doc

Alții au mai descărcat și

Schimbările Climatice

Având in vedere schimbarile evidente observate în climatul global din ultimele decenii, se pune problema majora de a evalua schimbarile climatice...

Fenomene Orajoase

Definitie  Fenomen orajos  Trasnet  Fulger  Tunet Mitologie Cercetare: Benjamin Franklin (Fig.4)demonstreaza ipoteza ca fulgerul este...

Fenomenul El Nino

Este un fenomen complex de interactiune intre atmosfera si hidrosfera. El Nino reprezinta o anomalie termica pozitiva (4-60 C) a apelor de...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Fulgerele

Fulgerele Fulgerul este un fenomen natural, care este produs de o descarcare electrica dintre doua extremitati ale aceluiasi nor sau între doi...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?