Geografie economică

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 5381
Mărime: 36.90KB (arhivat)
Publicat de: Corvin Trandafir
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristian Bragina
Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Geografie, 2010-2011

Extras din proiect

A.Evolutia conceptului

Conceptul de stat a avut numeroase abordari de-a lungul timpui.De la considerarea acestuia ca fiind o forta de origine divina la optica aristocratica bazata pe castre, in care era inclusa intreaga populatie (exceptie faceau sclavii) si apoi la evaluarea statului ca organizatie politica nationala inscrisa in limitele unui teritoriu, istoria si definirea conceptului s-a imbogatit mereu ajungandu-se la teoria despre disparitia statului sau la subordonarea lui unor entitati zonale. Formele si functiile statului au evoluat, diversificandu-se si completandu-se.

B.Elementele fundamentale ale existentei statului

In prezent se cer a fi intrunite anumite conditii constituite in elementele fundamentale ale existentei statului si anumte: populatia, teritoriul, sistemul politic national. Aceste componente determina doua trasaturi fundamentale ale laturii sociale: una de ordin economic, prin care se pune in valoare teritoriul si alta de ordin politico-administrativ, exprimata prin forma de stat.

1.Populatia reprezinta totalitatea locuitorilor unui teritoriu (teritoriu de stat). Ca element component al statului, populatia trebuie sa fie o colectivitate permanenta si organizata, relativ numeroasa, pentru a putea suzista prin resurse proprii si forma ratiunea si substanta unui stat.

2.Teritoriul de stat reprezinta cadrul spatial (spatiul geografic), de intindere limitata, in care este stabilita colectivitatea umana (populatia unui stat).

Teritoriul de stat cuprinde teritoriul terestru din interiorul granitelor (solul, subsolul, raurile, fluviile, canalurile, marile interioare), marea teritoriala, platoul continental, precum si spatiul aerian cuprins intre granite.

- Frontiera de stat reprezinta “o linie reala sau imaginara trasata intre diferita puncte pe suprafata terestra, care delimiteaza teritoriul statelor intre ele sau fata de marea libera si spatiul extraatmosferic”.

Granitele au functia de aparare a integritatii statului si sub acest aspect, au un caracter istoric. Ele pot fi modificate sub influenta unor factoori politici si strategici.

Frontierele de stat se clasifica in: frontiere artificiale (geometrice si astronomice) si frontiere naturale.

- Frontierele geometrice sunt constituite din linii drepte care despart teritoriile statelor.

Uneori, din anumite consideratii de ordin practic, se admite ca frontiera sa se abata de la linia dreapta.

- Frontierele astronomice coincid, dupa directia lor, cu paralela sau meridianul geografic, fiind insa folosite mai frecvent paralelele.

- Frontierele naturale se impart in: frontiere terestre, frontiere fluviale, frontiere maritime si frontiere aeriene.

a. Frontiera terestra desparte uscatul dintre doua state. Ea poate fi artificiala (geometrica) sau naturala ( in regiunile de munte, frontiera urmeaza linia celor mai inalte varfuri).

b. Frontiera fluviala separa in doua parti apele unui fluviu situat intre teritoriile a doua state. Linia imaginara de demarcatie urmareste in general, linia talvegului, dar tine cont si de particularitatile apelor de frontiera.

c. Frontiera maritima consta in linia exterioara a marii teritoriale, pe care si-o fixeaza fiecare stat tinand cont de anumite limite.

d. Frontiera aeriana este linia perpendiculara care porneste de la frontiera terestra sau acvatica in sus, pana la limita inferioara a spatiului cosmic.

Preview document

Geografie economică - Pagina 1
Geografie economică - Pagina 2
Geografie economică - Pagina 3
Geografie economică - Pagina 4
Geografie economică - Pagina 5
Geografie economică - Pagina 6
Geografie economică - Pagina 7
Geografie economică - Pagina 8
Geografie economică - Pagina 9
Geografie economică - Pagina 10
Geografie economică - Pagina 11
Geografie economică - Pagina 12
Geografie economică - Pagina 13
Geografie economică - Pagina 14
Geografie economică - Pagina 15
Geografie economică - Pagina 16
Geografie economică - Pagina 17
Geografie economică - Pagina 18
Geografie economică - Pagina 19
Geografie economică - Pagina 20
Geografie economică - Pagina 21
Geografie economică - Pagina 22
Geografie economică - Pagina 23
Geografie economică - Pagina 24
Geografie economică - Pagina 25
Geografie economică - Pagina 26
Geografie economică - Pagina 27
Geografie economică - Pagina 28
Geografie economică - Pagina 29
Geografie economică - Pagina 30
Geografie economică - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Geografie Economica.doc

Te-ar putea interesa și

Studiu Geografic al Municipiului Brașov

INTRODUCERE ISTORICUL CERCETĂRILOR GEOGRAFICE Braşovul, a devenit un oraş renumit din punct de vedere cultural şi al învăţământului foarte...

Locul și Rolul Turismului Internațional în Grecia Posibilități de Dezvoltare a Relațiilor Turistice greco-române

CAPITOLUL I 1. Rolul şi locul turismului în economia mondială 1.1. Scurtă introducere Industria călătoriilor şi a turismului este, în prezent,...

Dependența europei de gazul rusesc

1. Securitatea energetica Securitatea energetică, alături de securitatea alimentară, securitatea financiară, securitatea comercială etc., face...

România în context geopolitic european și mondial - geografie economică și geopolitică

Dacă poziţia geografică a unei ţări este fixă, stabilită de forţele naturii şi exprimată după anumite repere naturale (unităţi de relief, ape,...

Geografie economică generală

I Harta politica a lumii 1.Statul a aparut inca din antichitate .Orasele -state grecesti carereuneau comunitati de oameni liberi , Imperiile Roman...

Geografie economică mondială - Olanda

1.Repere geografice generale: Numele oficial: Olanda, oficial Tările de Jos este o monarhie constitutionala, stat membru fondator al Beneluxului...

Geografie economică

1. Evolutia hartii politice In geografia economica harta este un element fundamental, aceasta reprezentand reliefarea primar geografica si...

Geografie economică

1. Conceptul de geografie economica? Geografia economica este o componenta a geografiei umane care studiaza raspandirea spatiala a comunitatilor...

Ai nevoie de altceva?