Geografie economică mondială

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 12659
Mărime: 50.03KB (arhivat)
Publicat de: Ladislau Ivan
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

1. Resursele umane ale Terrei

Evolutia numerica a populatiei Terrei

Populatia mondiala reprezinta, din punct de vedere statistic, suma tuturor locuitorilor Terei, raspanditi in diverse zone geografice.

Numarul actual al locuitorilor Terrei este de 6,5 miliarde locuitori (decembrie 2005).

In ultimii ani se inregistreaza cel mai mare ritm de crestere a populatiei mondiale, de aproximativ 1,75 pe an. In fiecare secunda se nasc 3 fiinte umane, ceea ce inseamna un bilant natural de 250.000 persoane pe zi si 93 milioane persoane pe an.

Estimarile realizate de Organizatia Natiunilor Unite arata o crestere continua a populatiei Globului pana la 8,5 miliarde locuitori in 2025 si oprirea cresterii in anul 2050 cand se vor inregistra aproximativ 11,6 miliarde locuitori.

Explozia demografica este considerata a fi in principal consecinta „controlului deceselor”. Controlul deceselor sau scaderea ratei deceselor este rezultatul progreselor inregistrate in medicina, in tarile dezvoltate el fiind dublat de o scadere a ratei natalitatii, indeosebi in orasele industriale.

Varful recentei explozii demografice s-a inregistrat in tarile cele mai sarace si cel mai putin pregatite sa sustina suprapopulatia. Efectele cresterii demografice in tarile sarace ar putea fi dezastruoase in urmatorii ani din cauza presiunilor asupra mediului inconjurator, accelerarii dezastrelor ecologice cum ar fi distrugerea padurilor tropicale sau expansiunea deserturilor.

Populatia si resursele

Peste 95% din cresterea populatiei mondiale are loc in tari subdezvoltate sau in curs de dezvoltare: pana in 2050, populatia Africii va creste cu un miliard de locuitori, natiunile Asiei de Vest vor adauga inca aproximativ 186 de milioane de persoane, iar India va depasi cu mult China a carei populatie va creste cu doar 11%.

Cu exceptia SUA, care ar putea inregistra o crestere puternica a populatiei (43%), statele dezvoltate se situeaza la polul opus exploziei demografice mentionate. Europa isi va pierde 8% din populatie iar Japonia 21%.

Cresterea numarului de locuitori ai Terrei poate avea efecte dezastruoase din cauza presiunilor asupra mediului inconjurator. Materiile prime sunt considerate resurse in functie de valoarea care li se atribuie.

Printre cele mai importante resurse naturale se numara solul. La nivelul suprafetei terestre, 70% din uscat este neproductiv din cauza influentei factorilor climatici. Pentru culturile agricole se utilizeaza doar 10% din totalul uscatului iar pentru pasunat restul de 20%.

Reducerea suprafetelor destinate agriculturii este evidenta mai ales in tarile dezvoltate unde terenurile cu folosinte agricole au fost transformate pentru construirea de aeroporturi, zone industriale, sosele, cartiere rezidentiale periurbane. Exploatarea nerationala a solului prin practicarea agriculturii intensive sau a pasunatului intensiv a dus la aparitia fenomenului de eroziune, care consta, pe suprafete mari, in indepartarea stratului fertil de la suprafata si transformarea terenurilor in semideserturi.

In ceea ce priveste resursele energetice ale planetei, s-a constatat ca in ultimii 50 de ani consumul energetic a crescut intr-un ritm mult mai alert decat cel al cresterii populatiei. Cele mai mari consumatoare de energie electrice sunt statele dezvoltate din Europa, SUA si Japonia, care insumeaza aproximativ 70% din consumul energetic al planetei.

Aproximativ 95% din totalul de energie electrica se datoreaza consumului de combustibili fosili, restul provenind de la centrale hidroenergetice. O mica parte din energia electrica se datoreaza energiei mareelor, eoliene, geotermale sau solare. Scaderea rezervelor de titei si de gaze naturale a facut sa creasca importanta acestor energii neconventionale.

Estimarile arata ca incepand cu anul 1900 gradul de utilizare a resurselor minerale a crescut de 13 ori. Activitatile legate de minerit au determinat atat epuizarea resurselor naturale cat si declansarea unor dezechilibre ecologice prin modificarea formelor de relief si poluarea raurilor si lacurilor din zona.

Distributia inegala a resurselor de apa la suprafata Terrei face ca mai mult de 80 de tari sa sufere de o penurie severa de apa. In aceste tari conservarea apei este o problema importanta pentru viitor.

O alta resursa naturala amenintata in prezenta este fondul forestier si in special padurile localizate in America Latina, centrul Africii si sudul Asiei. Padurile nu sunt doar o sursa pentru industria lemnului; ele reprezinta habitatul natural pentru o parte a locuitorilor planetei si au un rol important in protejarea solului, prevenirea inundatiilor si stabilizarea climatului global.

Cresterea demografica antreneaza asadar cresteri ale consumului de spatiu, energie, materii prime, produse agricole si industriale.

Repartitia geografica a populatiei

Asezarile umane sunt prezente pe toata suprafata Globului, desi unele regiuni (cum ar ficel reci, din apropierea polilor) nu permit existenta unei populatii permanente. Suprafetele ocupate de astfel de regiuni neospitaliere sunt destul de mari, astfel ca cea mai mare parte a populatiei este concentrata doar pe o mica suprafata care reprezinta aproximativ 5% din suprafata Terrei.

Repartitia geografica a populatie este determinata de o serie de factori cum ar fi:

• Climatici

• Repartitia resurselor de apa

• Repartitia resurselor naturale

• Nivelul de dezvoltare socia-economic

• Conditiile istorice

• Caracteristicile demografice

In functie de influenta acestor factori exista zone cu o concentrare puternica a populatiei sau dimpotriva zone slab populate.

Factorii climatici sunt determinanti in alegerea locului in care oamenii doresc sa traiasca. Zonele geografice care se caracterizeaza prin temperaturi scazute sunt foarte putin sau deloc populate.

Absenta precipitatiilor reprezinta de asemenea un factor restrictiv al aparitie asezarilor umane: deserturile din sud-vestul Africii, Sahara si interiorul Australiei au denzitati mici ale populatiei.

Cea mai mare parte a populatie Globului (peste 50%) traieste la altitudini joase, sub 200 m inaltime fata de nivelul marii, spatiu ce nu depaseste un sfert din suprafata uscatului planetar.

Factorii economici au avut de asemenea un rol important in dezvoltarea asezarilor umane, chiar in zone cu climat mai putin favorabil.

Densitatea populatiei

Densitatea medie a populatie pe Glob reprezinta raportul dintre numarul locuitorilor la un moment dat si suprafata teritoriului pe care il ocupa, exprimata in km². Valoarea medie a densitatii este de 43 locuitori/km², in timp ce valorile maxime depasesc 15.000 locuitori/km² in cadrul unor ministate (Monaco), iar valorile minime coboara la 2 locuitori/km² in deserturi sau semisederturi (Sahara).

Mobilitatea teritoriala a populatiei

Din timpuri stravechi au avut loc deplasari ale populatie in interiorul aceluiasi continent sau intre continente, asa cum au fost migratiile care au dus la „popularea Americilor” dinspre Asia.

Migratiile internationale care se produc in prezent se caracterizeaza prin predominarea fortei de munca ieftine si prin „exodul de intelogenta”, respectiv atragerea unora dintre cei mai buni specialisti.

O alta tendinta manifestata timp indelungat a fost deplasarea populatiei dinspre mediul rural si cel urban, o data cu dezvoltarea oraselor si care a determinat scaderea densitatii populatiei din regiunile rurale.

Preview document

Geografie economică mondială - Pagina 1
Geografie economică mondială - Pagina 2
Geografie economică mondială - Pagina 3
Geografie economică mondială - Pagina 4
Geografie economică mondială - Pagina 5
Geografie economică mondială - Pagina 6
Geografie economică mondială - Pagina 7
Geografie economică mondială - Pagina 8
Geografie economică mondială - Pagina 9
Geografie economică mondială - Pagina 10
Geografie economică mondială - Pagina 11
Geografie economică mondială - Pagina 12
Geografie economică mondială - Pagina 13
Geografie economică mondială - Pagina 14
Geografie economică mondială - Pagina 15
Geografie economică mondială - Pagina 16
Geografie economică mondială - Pagina 17
Geografie economică mondială - Pagina 18
Geografie economică mondială - Pagina 19
Geografie economică mondială - Pagina 20
Geografie economică mondială - Pagina 21
Geografie economică mondială - Pagina 22
Geografie economică mondială - Pagina 23
Geografie economică mondială - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Geografie Economica Mondiala.doc

Te-ar putea interesa și

Geografie economică mondială

CAPITOLUL 1: POPULATIA 1.Canada Desi este cea mai intinsa tara din America de Nord, Canada este cea mai putin populata, cu o densitate de numai 3...

Grecia - geografie economică mondială

Capitala: Atena; Vecini : Albania, Macedonia, Bulgaria, Turcia, M.Egee, M.Mediterana, M.Ionica Populatia: 10.668.354 locuitori; Suprafata:...

Geografie economică mondială - Olanda

1.Repere geografice generale: Numele oficial: Olanda, oficial Tările de Jos este o monarhie constitutionala, stat membru fondator al Beneluxului...

Geografie economică mondială - grupări de integrare economică regională

Pactul Andin/ Comunitatea Andina de Natiuni (CAN) Pactul Andin încheiat în 1969 a căutat să stabilească relaţii între Venezuela, Columbia,...

Geografie economică mondială - schimbarea climatică

Schimbarea climatica Ni se spune sa actionam acum daca dorim salvarea planetei de o catastrofa climatica. Problema este ca ar putea fi prea...

Geografia economică mondială

TRANSPORTURILE FEROVIARE MONDIALE Dezvoltarea economica a unei tari, economiei mondiale in general, este deneconceput fara transporturi. Ele...

Geografie economică mondială

I Resursele umane Resursele umane constituie totalitatea populatiei la un anumit la un moment dat care poate presa o activitate social...

Geografie economică mondială

CUPRINS Evolutia numarului populatiei Terrei În prezent, populatia Terrei a depasit 6 miliarde de locuitori (octombrie 1999), cifra obtinuta prin...

Ai nevoie de altceva?