Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 9073
Mărime: 45.16KB (arhivat)
Publicat de: Zina Șerban
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lutac Gheorghe
Universitatea “AL. I. CUZA” Facultatea de Geografie si Geologie

Extras din proiect

Introducere - motivul alegerii temei

Scopul acestui material este prezentarea conceptului de dezvoltare economică locală şi evidenţierea importanţei sectorului economic în dezvoltarea urbană. De asemenea se face o descriere a principiilor dezvoltării locale, a actorilor, factorilor şi surselor dezvoltării economice locale şi a rolului acestora în procesul de planificare, elaborare şi implementare a strategilor de dezvoltare economică locală, precum şi a mecanismelor de monitorizare şi evaluare.

Impactul turismului asupra dezvolatrii economice in Dubai este o tema foarte interesanta pentru noi,datorita acestui fapt am ales aceasta tema. Am ales Dubaiul datorita faptului ca a avut o dezvoltare economica foarte exploziva, a avut un ,,boom economic” datorita turismului si nu numai.Turismul din Dubai a jucat un rol foarte important in economie, reprezentand 20%PIB pe economie doar din turism, datorita turismului Dubaiul s-a dezvoltat si pe industria imobiliara, comert si infrastructura.

Desi Dubaiul mai are un drum lung de parcurs pana la realizarea obiectivelor, emiratul a inceput sa infloreasca din punct de vedere financiar, alimentat de petro-dolari si de dorinta multor investitori din Orientul Mijlociu de a-si tine economiile aproape de casa. Emiratul s-a confrontat insa cu serioase probleme in ceea ce priveste credibilitatea si de a arata lumii intregi ca intentiile Dubaiului de a castiga notorietate pe pietele globale sunt dintre cele mai serioase.

Dar reusita in aceasta privinta este legata intr-o mica masura de actiunile emiratului. Daca Dubaiul reuseste sa transforme petro-dolarii din Orientul Mijlociu in investitii pe termen lung viabile, atunci putem spune cu siguranta ca si-a atins scopul de a integra in economia mondiala o regiune lasata mult timp in umbra din cauza convingerilor religioase.

De secole, Dubaiul a reprezentat un centru comercial, un punct de rascruce dintre Africa de Sud, Orientul Mijlociu si Africa. Depozitele sale de aur si diamante, casele de comert si de transfer al banilor au adapostit mult timp afacerile subterane conduse de clanurile extremiste. Operatiunile pe piata subterana, de trafic de arme, finantarea terorismului si spalarea de bani s-au facut la adapostul acestui mediul nereglementat din punct de vedere economic, lucru care a afectat imaginea emiratului.

Sistemul legislativ al Dubaiului este si in prezent reprezentat de un set de legi si tribunale impuse de clanurile aflate la putere. Pentru investitorii straini, niciuna dintre acestea nu inspira incredere sau chiar sunt de neinteles.

Cu toate acestea, privind cu 15 ani in urma, emiratul incepea construirea a ceva ce putine tari din zona au realizat: o economie libera care nu depinde neaparat de petrol. Desi Dubaiul nu detine resurse importante de petrol si gaze naturale, asa cum se intampla in majoritatea regiunilor Emiratelor Arabe, Sheik si cercul de consilieri occidentali au transformat portul Dubai intr-una dintre cele mai importante regiuni economice ale lumii. Apoi au facut din Dubai un centru tu-ristic, cu o stralucire occidentala specifica, insa intr-o atmosfera orientala, si mai nou un centru financiar.

Au pus la conducerea acestui centru financiar oameni de origine britanica, americana si alti straini care s-au concretizat in pioni principali ai acestuia.

Dubaiul a dezvoltat zone specializate pentru atragerea tehnologiilor straine, a mass-media si companiilor de servicii medicale, cu scutiri de la plata impozitelor si alte avantaje. Toate acestea au fost realizate si promovate sub un brand propriu.

In ultimul proces de dezvoltare a centrului au fost ademenite principalele companii financiare din lume. Daca acestea doreau re-glementari si standarde internationale, emiratul a promis ca le va implementa, cel putin in cartierul de 44 de hectare.

Dupa mai multe conflicte cu autoritatile centrale ale Emiratelor Arabe, Dubaiul a obtinut abrobarea de scutire a centrului financiar de aproape toate legile comerciale federale.

Banca centrala a Emiratelor Arabe, sub presiuni internationale de supraveghere mai atenta a centrului, a stabilit niste limite, iar in acelasi timp si-a pastrat jurisdictia cu privire la investigatiile finantarilor actelor de terorism si cele privitoare la spalarea de bani.

Insa a lasat Dubaiul sa realizeze un sistem separat total de restul regiunii, sistem financiar occidental bazat pe interesul investitorilor care fac afaceri in dolari si care sunt vorbitori de engleza. Sistemul include organisme independente de reglementare si judecare a cazurilor.

Dubai-ul este acum orasul hotelurilor fara egal, orasul arhitecturilor remarcabile si gazda celor mai importante evenimentelor sortive si culturale.

Dubai reprezinta un caz unic de succes printre statele din Orientul Mijlociu si din lumea musulmana in general.

Dubaiul s-a dezvoltat pe citeva dimensiuni principale. Practic a identificat care sunt, oriunde pe glob, mecanismele care aduc cele mai mari venituri in prezent si le pot aduce inca ceva timp de acum inainte si a incercat s-o ia inaintea tuturor in aceste domenii. Acestea ar fi turismul, operatiunile financiare si cele comerciale, toate pe fondul asigurarii cadrului dezvoltarii durabile - infrastructura.

Dezvoltarea economică locală – definiţii şi concepte

Dezvoltarea economică locală este un concept larg şi reprezintă acel proces de unire şi combinare a eforturilor reprezentanţilor tuturor sectoarelor - guvernamental, al mediului de afaceri şi al societăţii civile cu scopul creării unor condiţii favorabile pentru creşterea economică şi crearea noilor locurilor de muncă. Aceste eforturi se necesită a fi orientate în final spre un scop unic - creşterea bunăstării populaţiei.

Preview document

Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 1
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 2
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 3
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 4
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 5
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 6
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 7
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 8
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 9
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 10
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 11
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 12
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 13
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 14
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 15
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 16
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 17
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 18
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 19
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 20
Impactul turismului asupra dezvoltării economice în Dubai - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Impactul Turismului asupra Dezvoltarii Economice in Dubai.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?