Indicatori de performanță turistică în regiunea geografică America De Sud

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 44 în total
Mărime: 16.36MB (arhivat)
Publicat de: Oana C.
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Limitele regiunii geografice

Din punct de vedere al suprafetei, America de Sud se situeaza pe locul 4, cu o suprafata de 17.820.900 km patrati altfel spus 12% din suprafata Terrei.

Se intinde de-o parte si de alta a Ecuatorului si a Tropicului Capricornului, fiind legata prin istmul Panama de America Centrala si America de Nord.

Continentul se extinde in lungime pe 7.400 km, incepand din Nord, de la Mare Caraibelor si pana in Sud, la capul Horn. Latimea maxima de 5.160 km este atinsa intre Ponta do Seixas, pe coasta braziliana a Atlanticului, si Punta Parinas, pe coasta peruana a Pacificului.

Relieful - caracteristici de ansamblu

Relieful este variat, cu munti, podisuri, dealuri si campii. Este dispus sub forma unor fasii aproximativ paralele, cu munti in Vest, podisuri in Est si campii in Centru.

Principala ramura muntoasa a Americii de Sud o constituie Muntii Anzi. Altitudinea maxima se afla in varful Aconcagua (6960m). Din Muntii Anzi izvorasc numeroase rauri: Marafion, Rio Salado, Rio Colorado, Rio Negro, Pilcomayo, Mamore.

In zona muntilor Anzi se gasesc si cativa vulcani cum ar fi: Chimborazo (6310m), Cotopaxi(5897m).

Campiile din America de Sud sunt: Campia Amazonului, Campia La Plata, mai extinsa fiind cea a Amazonului.

Campia Amazonului este cea mai mare campie din America de Sud si se extinde in: Peru, Columbia, Venezuela, Guyana, Suriname, Guyana Franceza si Brazilia. Afluentii Amazonului sunt: Rio Negro, Rio Blanco, Japura, Madeira, Putumayo.

Campia La Plata este situata pe locul 2 in topul celor mai intinse campii ale Americii de Sud si se intinde pe suprafata Argentinei, Paraguay-ului, Uruguay-ului si a Braziliei. Este strabatuta de urmatoarele rauri: Paraguay, Rio Negro, Rio Colorado, Rio Salado.

In America de Sud, podisurile se gasesc in partea Central-Estica, iar mai importante sunt Podisul Braziliei si Podisul Guyanelor.

Podisul Braziliei este cel mai mare podis din America de Sud, ce se intinde in Brazilia, pe aproximativ 90% din suprafata acestei tari. Podisul Braziliei este strabatut de: Parana, Guapore, Xingu, Sao FranCisco.

Podisul Guyanelor este al doilea podis ca intindere din America de Sud. Este extins in: Venezuela, Guyana, Guyana Franceza si in Suriname. Podisul Guyanelor este strabatut de catre: Rio Blanco, Essequibo, Orinoco.

Aspecte climatice

In Nordul continentului se gaseste un climat intertropical cu ploi iarna si caldura vara, un climat montan, dar si climat ecuatorial

Pe masura ce ne indepartam de nordul continentului, intalnim mai multe tipuri de clima.

In centrul Americii de Sud se gaseste un climat intertropical, ecuatorial, montan, dar si un climat al deserturilor tropicale.

In sudul continentului se gasesc climaturi subtropicale, temperat-oceanice, montane.

Elemente biopedogeografice specifice

Peisajele naturale, foarte puțin marcate de om, sunt reprezentate în America de Sud în special prin jungla amazoniană, cel mai mare peisaj forestier din lume, avand un climat ecuatorial, de-a lungul Amazonului solurile sunt minerale si aluviale.

Climatul montan este specific zonei Muntilor Anzi cu vegetatie specifica insa cu diferite categorii de sol precum solurile montane si de padure, soluri rosii-brune si de savana, soluri maronii-roscate, soluri cenusii de padure.

Podisul Braziliei are un climat inter-tropical cu caldura constanta si ploi de iarna, cu vegetatie forestiera ecuatoriala, savana umeda si paduri uscate, solurile fiind lateritice.

În sudul Boliviei, pe platourile înalte ale Anzilor, cresc turmele de lama și alpaca.

Bibliografie

Gheorghilas, A.,2008, Geografia Turismului, Metode de analiza in turism, Editura Universitara, Bucuresti

National Geographic, Traveler, Editura Adevarul Holding

Internet: www.weforum.org

http://nl.fanpop.com/clubs/guyana/images/32429101/title/national-bird-flower-animal-guyana-photo

Conținut arhivă zip

  • Indicatori de performanta turistica in regiunea geografica America De Sud.pptx

Te-ar putea interesa și

Analiza indicatorilor de performanță turistică în regiunea geografică America de Sud

I.CADRUL GENERAL 1.1. Specificul geografic Tara Suprafata kmp Populatia (mil.loc) loc/kmp Argentina 2780400 38.7 13.91 Bolivia 1098600 9.2 8.37...

Ai nevoie de altceva?