Japonia - Caracterizare Geografica Generala

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Japonia - Caracterizare Geografica Generala.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

CUPRINS
1 Asezarea geografica si limitele 3
2. Geologia 3
Evolutia paleogeografica 3
Influentele petrografiei asupra reliefului 4
Tectonica si neotectonica 4
3. Relieful 4
4. Clima 5
5. Hidrografia 6
Apele subterane 7
Apele de suprafata 7
-Raurile 8
-Lacurile 8
6.Vegetatia si solurie 9
Tipuri de peisaje 11
7. Fauna 14
8.Populatia 15
Evolutia numarului populatiei 16
Dinamica populatiei 16
Orasele 17
9. Economia 22
Industrie 22
Agricultura 23
Trasporturi 23
Comert 24
Turism 25
10. Calitatea mediului 26
Bibliografia 27

Extras din document

1. ASEZAREA GEOGRAFICA SI LIMITELE:

Japonia este situata in estul continentului Asia, reprezentand un arhipeleag in vestul Pacificului cu o suprafata de 372.000 km². Se invecineaza la nord cu M.Ohotsk, la est cu Oceanul Pacific, la sud cu M.Chinei de Est si la vest cu M.Japoniei. Ca state vecinii Japoniei se constituie in Federatia Rusa, R.P.D. Coreea, si Rep. Coreea la vest. Cea mai mare parte a Japoniei este constituita din Arhipelagul Japonez cuprinzand Hokkaido, Honshu, Shikoku si Kyushu la care se adauga alte insule mai mici cum ar fi: I-le Tsushima, I-le Goto, I-le Amakusa, I-le Ryuku, I-leTokara, I-le Osumi, I-le Nampo, I Rebun, I Rishiri, I Okushiri, I Sado, I-le Oki.

Pozitia apropiata de Ecuator (interferenta dintre curentii calzi si reci) a conferit spatiului japonez un mediu de viata prielnic cu resurse bogate. Apropierea de continentul asiatic, precum si de marile inconjuratoare si Oceanul Pacific a facilitat navigatia si comertul ca factori de dezvoltare economica si culturala.

2. GEOLOGIA

a) Evolutia paleogeografica

In cuprinsul arhipelagului japonez se diferentiaza un relief muntos si colinar, relativ tanar. Se identifica regiuni de cutari tertiare, in forma de anticlinal, precum si masive vechi, ingropate in propriile sediemente. Miscarile tertiar-cuaternare au jucat un rol important in evoluatia reliefului, ducand la scufundarea sau ridicarea unor compartimente ale acestuia. O parte din ariile coborate au avut rol de bazine de sedimentare, in care s-au depus nisipuri, gresii, marne, argile etc, pe care ulterior a luat nastere relieful de dealuri si campii (Radulescu, I, et al, 1963).

Dislocatiile longitudinale si transversale au determinat declansarea vulcanismului in lungul unor linii. Evolutia actualului geosinclinal este insotit de o puternica seismicitate.

b) Influentele petrografiei asupra reliefului

Din punct de vedere petrografic sunt preponderente rocile eruptive, bazalt, granit etc. roci dure care definesc relieful Japoniei in urma intenselor activitati vulcanice Acest lucru a determinat forma actuala a reliefului, cu munti inalti de peste 3000 de metri, dar si platouri precum Kibi. In zonele joase de campie sunt caracteristice rocile sedimentare, transportate aici de catre raurile ce coborau din arealele montane inalte.

c) Tectonica si neotectonica

Japonia se afla la contactul a trei placi tectonice, aflate intr-un proces de subductie. Prin acest proces o placa tectonica aluneca sub o alta determinand in urma contactului miscari ale suprafetei terestre (cutremure). O alta consecinta este activitatea vulcanica ce caracterizeaza aceste zone (Lantul de Foc al Pacificului).

In cazul strict al Japoniei, Placa Filipinelor aluneca sub placa Euroasiatica in jumatatea sudica a arhipelagului, iar placa Pacifica aluneca la randul ei sub Placa Filipinelor pe aliniamentul Izu-Ogasawara si sub cea Eurasiatica de-a lungul jumatatii nordice a arhipelagului (Nishikawa, O. et al. 1980). Aceste procese de subductie au dus la intensificarea activitatii vulcanice in zona, caracterizand ulterior intreg relieful japonez. Vulcanul Fuji este cel mai cunoscut, insa astfel de sisteme sunt intalnite in sudul, centrul si in nordul extrem al arhipelagului. In ansamblu, in Japonia se regasesc peste 60 de vulcani activi (Nishikawa, O. et al. 1980), generand numeroase pagube prin depuneri de cenusa. Activiatea seismica puternica din zona este o alta consecinta a tectonicii foarte active.

Fisiere in arhiva (1):

  • Japonia - Caracterizare Geografica Generala.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI FACULTATEA DE GEOGRAFIE