Judetul Timis

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Judetul Timis.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 33 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului

1.1. Scurt istoric

Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din paleolitic asezari umane in zona Visag. O serie de descoperiri numismatice atesta cuprinderea acestei zone in hotarele Daciei. Dupa aceasta perioada, zona de vest a cunoscut o mare dezvoltare datorita asezarii la intersectia rutelor comerciale. Desi la sfârsitul sec. al 16-lea Banatul este ocupat de fortele otoman, devenind pasalâc de Timisoara, viata socio-economica si spirituala s-a dezvoltat prin legatura cu celelalte provincii romanesti.

In urma razboiului austro-turc, trupele habsburgice cuceresc la 18 octombrie 1716 Timisoara care, trece sub stapânirea Imperiului Habsburgic. Din aceasta perioada in Banat apar o serie de constructii, de modernizari, apar si se dezvolta o multime de manufacturi si mestesugari care atrag populatia din alte zone(Oltenia,Ungaria si Serbia).

Din a doua jumatate a sec. 18, fortele de productie se dezvolta foarte mult, in Timisoara si Lugoj aparând si dezvoltându-se mestesuguri si manufacturi, comertul si agricultura, dar si o serie de institutii culturale si de invatamant.

In perioada 1718-1787 Curtea de la Viena colonizeaza zona cu populatie germana care, inca de atunci, se afla in relatii bune cu populatia româneasca. In anul 1799 Banatul este incorporat in Imperiul Habsburgic.

Secolul 19 se caracterizeaza printr-o dezvoltare a industriei, in anul 1871 construindu-se linia ferata Arad-Timisoara.

Începând cu data de 16 decembrie 1989 Timisoara a fost primul oras in care a izbucnit revolutia anticomunista din România, fiind declarat „primul oras liber de comunism” la 18 decembrie 1989.

Timisoara a beneficiat de introducerea ultimelor descoperiri ale stiintei ale epocii. Telegraful a fost introdus in 1854, calea ferata in 1856, iluminatul cu gaz in 1857, tramvaiul cu cai in 1859 si telefonul in 1881. Construirea centralei electrice in 1884 a facut din Timisoara primul oras din Europa cu iluminat stradal si in 1899 au fost introduse tramvaiele electrice.

1.2. Asezare geografica

Judetul Timis este situat in partea de vest a tarii având granita cu Iugoslavia si Ungaria spre nord-vest, la nord judetul Arad , la est judetul Hunedoara si judetul Caras-Severin in sud-est. Asezarea geografica a judetului este foarte avantajoasa, la întretaierea celor mai importante drumuri europene unde culturile si civilizatia din vest interfera cu cele din est. Doua capitale europene sunt in apropriere: cea a Iugoslaviei, Belgrad, 170 km de Timisoara si cea a Ungariei, Budapesta, la 300 km distanta. Viena este la o distanta egala cu cea dintre Timisoara si Bucuresti: 550 km

Suprafata judetului este de 8.697 km2 (respectiv 3,6 % din teritoriul tarii fiind cel mai întins dintre judete); populatia însumeaza 690.000 locuitori;

Fisiere in arhiva (1):

  • Judetul Timis.doc