Managementul patrimoniului istoric si cultural

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Managementul patrimoniului istoric si cultural.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

1. PIATA REVOLUTIEI

Ne aflam in central orasului, pe Calea Victoriei, o artera importanta a orasului, fiind una din cele mai vechi strazi din Bucuresti, si care in trecut, inainte de domnia lui Constantin Brancovean, cand a redenumit-o Podul Mogosoaiei, nici nu facea parte din Bucuresti.

Piata are o istorie de peste doua secole, , fiind dominata de-a lungul timpului de prezenta Palatului Domnitorului si mai tarziu a Palatului Regal.

Configuraţia actuală dateaza din anul 1938, cand piata a fost extinsa prin demolarea Academiei Comerciale şi a Bancii Natiunii, fiind introduse cladiri monumentale: Ministerul de Interne (devenit ulterior sediul C.C. al P.C.R. şi mai apoi sediul Senatului României)- şi noul Palat Regal (Muzeul Naţional de Arta), aflat pe partea opusa a strazii.

Ca si semnificatie complexa: piata a fost initial un simbol al Regatului Romaniei, a fost mentinuta ca simbol al puterii politice în perioada comunista, iar după caderea regimului a devenit un spaţiu emblematic pentru evenimentele din Decembrie 1989- caderea lui Ceusescu. Putem spune astfel, ca Piata Revolutiei este atat un simbol al perioadei monarhiei, dar si al prabusirii regimului comunist.

Vom incepe turul din locul in care ne aflam acum, pe numele sau complet “Memorialul renasterii – Glorie Eterna Eroilor si Revolutiei Romane din Decembrie 1989” il are ca autor pe Alexandru Ghildus, a fost inaugurat pe 1 august 2005 si este format din mai multe elemente, simbolice ce au menirea de a sublinia importanta revolutiei din 1989 pentru istoria Romaniei:

Piata reculegerii - este o piata in miniatura, unde in centru se afla ca si punct emblematic Piramida Izbanzii, iar in partea dreapta este localizat locul denumit „Piata”, care nu reprezinta altceva decat un zid, pe care sunt scrise in piatra numele revolutionarilor ce si-au pierdut viata in timpul evenimentelor din 1989, de unde si reprezentarea lui ca si spatiu de pietate al intregului ansamblu.

Zidul Amintirii - cuprinde numele celor 1058 de victime ale revolutiei, inscripționate in alama. Este folosit tocmai acest material pentru a simboliza greutatea evenimentelor, iar culoarea- neagra, pentru a sublinia durerea si jertfa adusa de catre acestia evenimentelor produse in revolutia din ’89.

De altfel, si inscriptia Eroi martiri ai revoluției din 1989, pe care o vedem sub placa de alama pe care sunt scrise numele victimelor, este sugestiva.

Piramida Izbanzii – este de departe elementul principal al ansamblului, ce prezinta la baza sa un grup statuar care semnifica dorinta de libertate a indivizilor, dorinta exprimata tocmai prin gruparea lor, unde inegalitatea, culoarea precum si absenta bratelor, simbolizeaza neputinta acestora de a izbuti in lupta.

In partea superioara a obeliscului piramidal de 25 de metri, se gaseste „Coroana”, simbol de jertfa celor cazuti in timpul evenimentelor, dar și amintirea acestora, amintire care trebuie să ramana vie in constiinta romanilor. Coroana nu este decat un simbol al ceasului solar, pentru marcarea orei astral, si neuniform datorita inglobarii sale a mai multor generatii , care prin forma sa, induce idea de unitate catre adevar, catre libertate, care insa a fost obtinuta cu greu- expusa tocmai prin culoare- negrul, concept de rau, autoritate si putere.

Prin strapungerea acesteia, autorul a vrut sa evidentieze trecerea tmpului, momentele negre traite de eroi in timpul revolutiei si care nu trebuiesc uitate.

Calea Biruinței - este un simbol al drumului catre democratie, inceput de cei care au infaptuit revolutia in 1989. Aleea este pavata cu busteni de stejari, de mici dimensiuni. S-a ales tocmai acest tip de lemn, datorita trasaturilor acestuia, care sunt predominant masculine transmit idea de protectie, putere si durabilitate.

In piata se afla si cateva statui importante: Statuia ecvestra a lui Carol I, Monumentul lui Corneliu Coposu si Monumentul lui Iuliu Maniu.

Statuia lui Carol I- construita din bronz, are o greutate de 13 tone si o inaltime totala de 13 metri, din care 7 metri statuia propriu-zisa si 6 metri soclul. Statuia a fost refacuta dupa ce a fost distrusa in 1948 de comunisti, si repusa in acelasi loc in 2006, "Anul lui Carol I" cand se implineau 140 de ani de la urcarea pe tronul României a Principelui si 125 de la Proclamarea Regatului Romaniei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul patrimoniului istoric si cultural.doc