Mineralogie

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 5662
Mărime: 5.24MB (arhivat)
Publicat de: Oliver Lungu
Puncte necesare: 9
Facultatea de Geografie si Geologie
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi

Cuprins

  1. CUPRINS 2
  2. I. Introducere 3
  3. II. Conținut 4
  4. 1. TALC- Mg3Si4O10 (OH)2 =Silicat de magneziu 4
  5. 2. GIPS-CaSO4- 2H20 = Sulfat de calciu 5
  6. 3. CALCIT - CaCO3 = Carbonat de calciu 6
  7. 4. FLUORINĂ - CaF2 = Florură de calciu 7
  8. 5. APATIT- Ca5(PO4)3(F,OH,Cl) = Fosfat tricalcic 9
  9. 6. ORTOZĂ - KAlSi3O8 = Silicat de aluminiu și potasiu. 10
  10. 7. CUARȚ- SiO2 = Bioxid de siliciu 11
  11. 8. TOPAZ - Al2SiO4(OH,F)2 = Silicat de aluminiu 13
  12. 9. CORINDON- Al2O3 = Oxid de aluminiu 14
  13. 10. Diamant 15
  14. III. TAJ-MAHAL 17
  15. IV. Bibliografie 26

Extras din proiect

I. Introducere

Mineralogia este o disciplină a geologiei al cărei obiect de studiu îl constituie mineralele, considerate din toate punctele de vedere specifice: compoziție chimică, structură, proprietăți fizice, clasificare, geneză, ocurență, utilizări, precum și metode și tehnici de identificare.

Mineralele sunt, din punct de vedere chimic, substanțe naturale solide, mai rar fluide, alcătuite din unul sau mai multe elemente chimice. Sunt rare cazurile în care un mineral poate fi considerat ”un mediu omogen”.

Din punct de vedere mineralogic-petrografic mineralele sunt definite ca părți componente ale rocilor și minereurilor, care se deosebesc între ele prin compoziție chimică și proprietăți fizice. Cu alte cuvinte, mineralele reprezintă materialul elementar dar esențial, din care sunt alcătuite rocile și minereurile scoarței terestre și ale unor corpuri extraterestre pe care omul le-a studiat și le-a analizat practic (meteoriții și luna). De regulă, ele au origine anorganică, dar aceasta nu este caracteristică tuturor mineralelor; există minerale care sunt generate biologic.

Mineralele obținute sintetic de om pe cale organică sau anorganică nu sunt considerate minerale. Totuși, dacă aceste mineralesunt întâlnite și în natură, atunci ele sunt cuprinse în grupa mineralelor și li se dă un nume, de regulă același cu al mineralelor naturale similare.

Un mineral este caracterizat prin proprietăți fizice omogene; un fragment detașat dintr-un minearl va avea aceleași proprietăți fizice cu mineralul din care a fost detașat. Totuși aceste proprietăți pot varia după o direcție în cristal.

Fiecare mineral are o compoziție chimică caracteristică ce poate varia în interior în anumite limite, dar ea rămâne totdeauna precis și clar definită.

Geneza mineralelor.Mineralele iau naștere prin: a. cristalizarea topiturilor magmatice (cuarțul, feldspații, amfibolii, piroxenii etc); sublimarea produselorgazoase (sulful); b. recristalizarea din soluțiile apoase concentrate (sarea gemă, gipsul etc); c. recristalizarea mineralelor preexistente sub acțiunea factorilor metamorfici ( staurolitul, distenul granații etc); d. procese de alterare sub acțiunea agenților externi: apă, aer etc.

După timpul în care s-au format se disting minerale primare care au luat naștere în timpul formării rocilor respective (mineralele rocilor magmatice și metamorfice) și minerale secundare care s-au format pe seama celor primare. După participarea procentuală la alcătuirea rocilor se disting: minerale principale predominate în alcătuirea rocilor (cuarțul, feldspații, micele etc) și minerale accesorii care se întâlnesc mai rar (zircon, turmalină, rutil, zoizit etc).

În condițiile cristalizării magmatice, lente a rocilor, mineralele principale ce se formează sunt silicații (piroxeni, mice, olvine, feldspați); silicea (cuarțul); sulfurile (pirita, pirotina); fosfații (apatit); oxizii (magnetit, cromit); unele elemente native (platina, diamant).

În prezent, există aproximativ 4000 de minerale, recunoscute ca specie, însă numărul varietăților acestora este cu mult mai ridicat. Numărul mineralelor cunoscute se modifică în mod continuu, pe de oparte datorită mineralelor nou descoperite, omologate în urma acceptării lor ca specie, iar pe de altă parte, datorită excluderii constatnte a unor denumirimai vechi, care fie constituie varietăți compoziționale saustructurale ale aceluiași mineral,fie reprezintă termeni finali ai unor serii izomorfe redefinite, fie sunt pur și simpludenumiri sinonime.

II. Conținut

1. TALC- Mg3Si4O10 (OH)2 =Silicat de magneziu

Sistem de cristalizare: monoclinic.

Formă/Habitus: agregate foioase, solzoase, lamelare, fibroase; mase compacte; rareori, cristale individuale.

Culoare: alb, incolor, cenușiu, verzui, brun. Urmă: albă.

Luciu: pământos; gras;

Transparență: opac; translucid în agregate subțiri.

Clivaj: perfect; Spărtură: neregulată.

Duritate:1- etalon de duritate 1 pe scara Mohs.

Greutate specifică: 2,8 g/cmᶟ

Caracteristici: structură tristraficată, de tip 2:1, cu strat brucitic (triocaiedric); tușeu gras; prezintă luminescență de tipul fluorescenței în UV; foițele generate de plantele de clivaj sunt flexibile, dar nu elastice;varietatea de talc masiv, compact și cu puritate înaltă se numește steatit.

Geneză:primară: (- ) metamorfică regională; (- - ) metamorfică hidrotermală, prin metamorfismul silicaților de Mg; secundară: (□) prin alterarea unor silicați de Mg (olivină, piroxeni).

Istoric și generalități: Talcul este cunoscut din antichitate, fiind utilizat în pofida durității sale scăzute pentru sculptură, ornamentație, ustensile. Mai recent, populația inuită din nordul Canadei utilizează talcul compact, numit și ”piatră de săpun” pentru sculptarea figurinelor zoomorfe. În afara producerii pudrei de talc și a altor utilizări în produse cosmetice și farmaceutice, utilizările moderne ale talcului sunt multiple, acesta dovedindu-se a fi un mineral foarteimportant din punct de vedere industrial: constituie un eficient izolator electric, termic și chimic; este utilizat ca filler în cauciucuri, mase plastice, vopsele, lubrifianți, ceramică, hârtie, insecticide etc.

Ocurențe: în lume: extrem de răspândit: Mții Appalachi, California, Texas (SUA); Germania; Italia; Austria; Transvaal ( Africa de Sud); Clibberswick-Ile. Shetland, Scoția; în România: Borsec (jud. Harghita), Teregova, Marga, Rusca Montană, Oravița, Ciclova Română (jud. Caraș-Severin).

2. GIPS-CaSO4- 2H20 = Sulfat de calciu

Sistem de cristalizare: monolcinic.

Formă/Habitus: cristale tabulare, lamelare, striate vertical; agregate fin granulare compacte, fibroase; agregate în rozetă.

Culoare: incolor, alb, gălbui, cenușiu, ocru,brun. Urmă: albă.

Luciu: sticlos, sidefos.

Transparență: transparent, translucid.

Clivaj: perfect. Spărtură: fibroasă, concidală.

Duritate: 2- etalon de duritate 2 pe scara Mosh.

Greutate: 2,3 g/cm³

Geneză: primară: sedimentară, de precipitație chimică, în bazine marineși lacustre; hidrotermală.

Bibliografie

- Androne Delia Anne-Marie, 2008, Geologie Generală;

- Matei L., 1960, Minerale și roci argiloase

- Pầrvu G., 1983, Minerale și roci

- Ticleanu N., 2008, Geologie Generală;

- http://travel.descopera.ro/8074068-Taj-Mahal-Bijuteria-artei-mogule

- http://www.cunoastelumea.ro/stiati-ca-in-india-exista-doua-si-nu-un-singur-taj-mahal-care-sunt-diferentele-dintre-cele-doua-constructii-umitoare/

- http://dindragoste.unica.ro/arta/taj-mahal.php

- http://enciclopedia-curiozitatilor.blogspot.ro/2011/04/taj-mahal-templul-iubirii.html

- https://www.constructii-neamt.ro/constructii-monumentale/ansamblul-taj-mahal-agra-india///www.travelers-way.com/mausoleul-taj-mahal.html

- https://www.constructii-neamt.ro/constructii-monumentale/ansamblul-taj-mahal-agra-india/

- https://www.google.ro/search?biw=1366&bih=672&tbm=isch&sa=1&ei=YiPaWtndIZKSkwXP6r3wBA&q=taj+mahal+&oq=taj+mahal+&gs_l=psy-ab.3..0l10.364020.364020.0.365864.1.1.0.0.0.0.213.213.2-1.1.0 0...1c.1.64.psy-ab..0.1.210 0.pB_wKZ5ecck#imgrc=K3eIwTUSAE2X6M:

Preview document

Mineralogie - Pagina 1
Mineralogie - Pagina 2
Mineralogie - Pagina 3
Mineralogie - Pagina 4
Mineralogie - Pagina 5
Mineralogie - Pagina 6
Mineralogie - Pagina 7
Mineralogie - Pagina 8
Mineralogie - Pagina 9
Mineralogie - Pagina 10
Mineralogie - Pagina 11
Mineralogie - Pagina 12
Mineralogie - Pagina 13
Mineralogie - Pagina 14
Mineralogie - Pagina 15
Mineralogie - Pagina 16
Mineralogie - Pagina 17
Mineralogie - Pagina 18
Mineralogie - Pagina 19
Mineralogie - Pagina 20
Mineralogie - Pagina 21
Mineralogie - Pagina 22
Mineralogie - Pagina 23
Mineralogie - Pagina 24
Mineralogie - Pagina 25
Mineralogie - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Mineralogie.docx

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Mineralogie

1. Definiţie şi caractere generale Mineralogia (minera=mineral, logos=vorbire) este o disciplină a geologiei al cărui obiect de studiu îl...

Te-ar putea interesa și

Minerale spectaculoase - referință pentru mineritul maramureșean

ARGUMENT Lucrarea “Florile de mină-simbol al mineritului maramureşean” este structurată in două parti.Prima parte dezvoltă aspecte privind...

Minerale și pietre prețioase

INTRODUCERE GEOLOGIA este o știință a Pământului, axată pe studiul globului terestru, cu toate ansamblurile sale interioare și exterioare....

Mineralogie

Acvamarin cvamarinul (latin. aqua marina apa de mare) este o varietate a berilului, mineral din grupa silicatilor. Acvamarinul cristalizeaza in...

Mineralogie

Proprietăţile fizice ale mineralelor, clasificări 1.Forma şi habitusul Se referă la aspectul exterior al unui mineral. Pentru analiza unor...

Portofoliu la mineralogie - Scara Mohs

Talcul este un mineral cu duritate 1 pe scara Mohs, fiind mineralul cu duritatea cea mai micã (moale). Are luciu pãmântos şi este gras la pipait,...

Mineralogie

Generalitați ale mineralelor Mineralogia (minera = mineral, logos = vorbire) este o disciplină a geologiei al cărui obiect de studiu îl constituie...

Comorile pământului - mineralele

1. Introducere în mineralogie Geologia (geo = pământ și logos = știință) este știința care se ocupă cu studiul formării, structurii și evoluției...

Mineralogie

Pentru ca un mineral sa fie considerat piatră pretioasă trebuie luat în considerarea singurul factor aparent relevant în cazul de față și anume...

Ai nevoie de altceva?