Monografia climatică Râmnicu Sărat

Proiect
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 13169
Mărime: 3.44MB (arhivat)
Publicat de: Georgia Pintilie
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tiscovski Daniel
PROIECTUL A FOST PREZENTAT IN CADRUL FACULTATII DE GEOGRAFIE, SPECIALIZARE METEOROLOGIE

Extras din proiect

Am ales aceasta tema gandindu-ma ca si eu as putea contribui la imbogatirea datelor despre orasul meu natal si, probabil, prezenta lucrare va fi un punct de plecare pentru preocuparile mele viitoare.

In cadrul Romaniei, orasul Ramnicu Sarat se afla in partea de sud-est, fiind situat la intersectia paralelei de 45°23’ latitudine nordica cu meridianul 27°03’ longitudine estica. In cadrul judetului, orasul Rm.Sarat este situat in partea de nord-est si este al II-lea oras ca importanta din judetul Buzau.

Orasul Ramnicu Sarat face parte din categoria asezarilor urbane de marime mijlocie (35577 locuitori la 1 iulie 1985) ; face parte din centura pericarpatica de orase. S-a dezvoltat in special pe malul stang al raului cu acelasi nume, intr-o zona cu un important vad, strabatuta din vechi timpuri de importante drumuri comerciale, care il puneau in legatura cu principalele orase ale Munteniei si Moldovei.

Vecinatatile teritoriului administrativ ale municipiului Ramnicu Sarat sunt urmatoarele:

la nord- comuna Slobozia Bradului (judetul Vrancea);

la est comuna Ramnicelu (judetul Buzau);

la vest comuna Topliceni (judetul Buzau) si comuna Podgoria (judetul Buzau). Granita intre Ramnicu Sarat si comuna Valea Ramnicului, Ramnicelu si Topliceni este una naturala, fiind despartite de raul Ramnic, pe cand cu celelalte localitati legatura se face prin intermediul soselei E85 spre Valea Ramnicului, Slobozia Bradului si D22 spre Ramnicelu.

1. FACTORII GENETICI AI CLIMEI

1.1FACTORII RADIATIVI

La limita superioară a atmosferei ajunge numai a doua miliarda parte din energia emisă de Soare în spaţiul cosmic. Faţă de valoarea medie a acesteia (2.4/1018cal cm2min), radiaţia solară înregistrează o fluctuaţie anuală de la 3,4% în ianuarie, la periheliu, până la -3,5% în iulie, la afeliu.

Teoretic, zonele paralelelor de 450 beneficiază de un regim radiativ moderat, cu diferenţieri regionale apreciabile. La extinderea latitudinală a României, fascicolul de raze solare, acoperă uninterval maxim de 4038` de latitudine, iar variaţia anuală a unghiului de incidenţă provoacă o creştere a duratei zilei de la solstiţiul de iarnă la cel de vară de 6 ore şi 30 minute în sud, şi de 7 ore şi 40 de minute în nord, fapt ce impune o zonalitate corespunzătoare a proceselor climatice şi, implicit a peisajului.

Potenţialul energetic de care dispune România se poate estima pe baza măsurătorilor ce se efectuează la staţiile meteorologice Constanţa, Bucureşti-Afumaţi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi.

Radiaţia solară constituie aproape în totalitate sura energetică primară a dezvoltării tuturor proceselor geofizice şi biologice care au loc în atmosferă şi la suprafaţa terestră.

La limita superioară a atmosferei ajunge numai a doua miliarda parte din energia emisă de Soare în spaţiul cosmic. Faţă de valoarea medie a acesteia (2,4 x 1018 cal/ cm2 min), radiaţia solară înregistrează o fluctuaţie anuală de la +3,4% în ianuarie, la periheliu, până la -3,5% în iulie, la afeliu.

1.2 Radiaţia solară directă. (S)

Este principala componentă a bilanţului radiativ, ea ajungând la suprafaţa terestră sub forma unui flux de raze paralele, cu lungimi de undă oscilând între 0,291 şi 5 microni. Radiaţiile cu lungimi de undă mai mici de 0,291 microni, nu ajung în straturile inferioare ale atmosferei sau pe suprafaţa terestră, ele fiind absorbite de ozonul concentrat în partea superioară a stratosferei la 20-30 km înălţime.o

Ea depinde de unghiul de înălţime a Soarelui, de opacitatea atmosferei şi de unghiul sub care aceasta este recepţionată. De aceea pe o suprafaţă perpendiculară pe razele solare, gradientul de creştere a fluxului radiativ până la ora 9 şi cel de scădere, după ora 15, este mai mare decât între aceste ore. De asemenea, potenţialul radiativ recepţionat de suprafaţa expusă perpendicular faţă de Soare, scade nu numai datorită influenţei structurii majore a suprafeţei active, îndeosebi a lanţului carpatic care influenţează evoluţia maselor de aer implicit opacitatea atmosferei.

Pe suprafaţa orizontală, în sudul ţării, vara în iulie se recepţionează în medie 0,7cal/cm2min, iar în nord 0,6 cal/cm2min. iarna, în decembrie, la ora 12, suprafaţa orizontală din sudul ţării primeşte doar 15% din potenţialul înregistrat în secţiune perpendiculară, iar în nordul ţării, acesta se reduce până la valori mai mici de 10%.

Aceeaşi dependenţă faţă de înălţimea Soarelui deasupra orizontului face ca intensitatea radiaţiei solare directe în regimul ei anual, să fie minimă în decembrie şi maximă primăvara sau în primele luni de vară.

Un alt factor important de care depinde intensitatea radiaţiei este transparenţa atmosferei. Această dependenţă introduce în regimul anual şi diurn al intensităţii radiaţiei solare directe, creşteri şă scăderi cantitative cu caracter neregulat.

Intensitatea radiaţiei pe suprafaţa perpendiculară se determină cu ajutorul pirheliometrului şi actinometrului.

Preview document

Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 1
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 2
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 3
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 4
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 5
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 6
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 7
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 8
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 9
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 10
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 11
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 12
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 13
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 14
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 15
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 16
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 17
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 18
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 19
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 20
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 21
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 22
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 23
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 24
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 25
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 26
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 27
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 28
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 29
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 30
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 31
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 32
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 33
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 34
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 35
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 36
Monografia climatică Râmnicu Sărat - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • Monografia Climatica Ramnicu Sarat.doc

Alții au mai descărcat și

Monografia generală a orașului Râmnicu Sărat

INTRODUCERE Desi are o atestare documentara inca din secolul XV si este caracterizat ca un spatiu de vehiculare istorica, cuprinzand multe...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Monografia comunei Sălcioara

Comuna Sălcioara este situată în sudul judeţului Dâmboviţa, în câmpia Titului, la o distanţă de 26 de km de municipiul Târgovişte şi de 12 km de...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Ocol de vânătoare

CAPITOLUL 1 DESCRIEREA GENERALĂ A ZONEI STUDIATE 1.1 Situarea geografică Fondului de Vânătoare 22 DRAGOMIRA este situat în bazinul superior al...

Ai nevoie de altceva?