Monografia Fizico-Geografica a Orasului Orsova

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Monografia Fizico-Geografica a Orasului Orsova.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Zsugya Robert

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

1.Pozitionarea fizico-geografica la nivelul Romaniei a orasului Orsova pag 1
2.Bazinul Orsova-Bahna pag 2
2.1.Alcatuire geologica
2.2.Structura tectonica
3.Aspecte Geomorfologice pag 3
3.1.Procesele de panta
3.1.1.Descompunerea biochimica si chimica
3.1.2.Dezagregarea rocilor
3.1.3Procesele de deplasare in masa
3.1.4.Prabusirile
3.1.5.Alunecarile de teren
3.1.6.Pluviodenudarea
4.Potentialul climatic pag8
4.1.Factorii radiativi si dinamici care conditioneaza procesele climatice
4.2.Radiatia solara
4.3.Circulatia generala a atmosferei
5.Reteaua Hidrografica pag11
5.1.Retelele de ape subterane
5.2.Apele de suprafata
5.2.1.Fluviul Dunarea
6.Vegetatia pag12
7.Fauna pag16
8.Impactul Antropic pag16
9.Concluzii pag17
Bibliografie pag18

Extras din document

1.Pozitionarea fizico-geografica la nivelul Romaniei a orasului Orsova

Ca punct de plecare si ca justificare a obiectivului am ales asezarea geografica si clima foarte interesanta,fiind o localitate asezata intre munti si Dunare cu o clima temperata cu influenta submediteraneeana,fapt care ii ofera un aspect unic in tara.

Inca din secolul trecut pe cand orasul Orsova se numea Dierna s-au facut o serie de cercetari asupra reliefului si climei din zona,Orsova fiind primul oras din tara unde s-a infintat o statiune de cercetare hidrologica.Ca urmare a cercetarilor s-au scris carti de specialitate,dintre care amintim de : “Orsova”de profesorul D.Laitin(1940),”Orsova strabuna vatra banateana”,scriere apartinand lui Constantin Juan Petroi(1999).

Orasul se afla in partea de SV a Romaniei.Orsova a suferit o stramutare,astfel noul oras se afla cu doi km mai spre NV fata de vechea asezare,mai precis acum se afla sub 44°41’46 »grade latitudine N,pe aceeasi paralela cu Bordeux-ul si la 22°24’36 »grade longitudine E.

Orasul Orsova se afla in judetul Mehedinti,la poalele muntilor Almaj,in partea de V-SV si la confluenta raului Cerna cu fluviul Dunarea in partea de N.Fata de capitala Romaniei se afla la 347km spre V,iar fata de resedinta de judet,Drobeta Turnu Severin,se afla la distanta de 29km NV.Este un important oras port,facand legatura comerciala cu tarile vestice.In partea de N a orasului trece soseaua europena E70,sosea care face legatura cu tarile din vestul Europei.(Ungaria,Austria,Germania etc.)

2.Bazinul Orsova-Bahna

Din punct de vedere al unitatii geologice,Orsova se afla intr-un spatiu orogen,mai bine zis se afla intr-o zona de deal in partea de sud a platoului Mehedinti.In regiunea Orsova-Bahna,pe o lungime de 15km si o latime ce nu depaseste 4km se delimiteaza o zona depresionala umpluta cu depozite tertiale,alcatuind cea ce se cunoaste sub numele de Bazinul Bahna.

2.1.Alcatuire geologica

Bazinul este compus din formatiuni sedimentare asezate transgresiv peste un fundament cristalin getic si danubian.

Formatiunile sale apartin ca si varsta numai Miocenului(Burdigalian-Helvetian-Tortonian-Sarmatian):

-Burdigalianul este compus din argile si marne cenusii cu intercalatii de strate de carbuni,depozite fosilifere cu Potamides margaritaceus,Ostrea crossinssina,Mytilus aquitanius.

-Helvetianul,din marne cenusii si nisipuri galbui cu intercalatii de strate de tufuri daciticealbe,depozite slab fosilifere cu Turritella subangulata.

-Tortonianul are o alcatuire formata din conglomerate si nisipuri galbui,marne cenusii si calcare albe,depozite abundente fosilifere cu Heliastrea conoidea,Lucina columbulla,Corbula gibla,Conus panderasus etc.

-Sarmatianul din nisipuri galbui,marne cenusii si pietrisuri galbui cu Mactra podalica,Ervilia podalica,Tapes gregorius etc.

2.2.Structura tectonica

Tectonic,stratele sunt cutate in forma unei cuvete cu deversare spre NV,iar pe alaturea faliate.

Ca resurse minerale se pot mentiona zacaminte de carbune brun.

3.Aspecte Geomorfologice

Orsova este situate intre doua unitati majore de relief,numite Carpatii Occidentali si Carpatii Meridionali.La o scara mai mare este cuprinsa in unitatea de relief numita Muntii Banatului,mai precis fiind localizata in partea de SE in Depresiunea Almajului la confluenta raului Cerna cu fluviul Dunarea.

Diversitatea geologica si geomorfologica se exprima printr-o complexitate a unitatilor de relief,desi ele au un punct in comun dat de actiunea Dunarii,ilustrat print erase lunci,etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia Fizico-Geografica a Orasului Orsova.doc

Alte informatii

Universitatea din Bucuresti Facultatea de Geografie