Muntii Lotrului - Potential Ecologic

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Muntii Lotrului - Potential Ecologic.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: patroescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

I. ASEZAREA GEOGRAFICA SI LIMITELE MUNTILOR LOTRU
II. INVELISUL BIOTIC AL MUNTILOR LOTRU
• Vegetatia
• Comunitati animale
III.ANALIZA CANTITATIVA SI CALITATIVA A FACTORILOR DE MEDIU
• Relieful
• Fragmentarea reliefului
• Date hipsometrice
IV.OMUL – FACTOR IN DINAMICA SPATIALA SI TEMPORALA A INVELISULUI BIOTIC
V. BIBLIOGRAFIE

Extras din document

I. ASEZAREA GEOGRAFICA SI LIMITELE MUNTILOR LOTRU

Masiv muntos in partea centrala a Carpatilor Meridionali, situat intre aliniamentul vailor Sebes – Sadu (la nord), Latorita – Lotru (la sud) , raul Olt (la est), si muntii Parang – Sureanu (la vest).

II. INVELISUL BIOTIC AL MUNTILOR LOTRU

• Vegetatia

Vegetatia etajului alpin este constituita din tufisuri pitice si dese de ienupari (Junipeus sibirica) si jnepeni taratori (Pinus mugo, Pinus montana), ierburi diferite care alcatuiesc pasunile alpine, muschi si licheni. Aceasta zona este lipsita total de copaci din cauza climatului aspru cu vanturi puternice.

Foarte extinse sunt pasunile, motiv pentu care zona alpina a judetului Sibiu este de o mare importanta economica.

In compozitia pajistilor alpine predomina gramineele: Firusica soparlelor, (Poa alpina), Firusca cu clopotei (Foa laxa), Parusca (Festuca supina), Taporisca (Nardus atrata); cyperaceele: coarna (carex curvula), rogozuri scurte (carex pyrenacia); plantele cu flori viu colorate: ochiul gainii (Prinula minima), clopotelul (Campanula alpina).

In partea inferioara a etajului alpin apar tufisuri de bujor de munte (Rhododendron Kotschyi), coacaz (merisor), afin.

Pajistile alpine alterneaza cu pajistile subalpine, formate de regula pe terenuri despadurite in care predomina iarba stancilor (Agrostis rupestris), taporisca si parusca.

Vegetatia etajului montan acopera regiunile muntoase sub altitudinea de 1700 – 1500m si este reprezentata in partea superioara prin padurile de rasinoase in care predomina molidul (), pe langa brad (Abies alba) si pin (Pinus silvestris).

Padurea de molid formeaza in Muntii Lotrului zone intinse. In poenile din aceasta zona se intalnesc pajisti cu paius rosu, taporisca, alte graminee si dicotiledonate.

La altitudini mai mici se intalnesc paduri amestecate de fag (Fagus sylvatica) cu rasinoase, intre care specii caracteristice sunt fagul, bradul si molidul.

• Comunitati animale

In starnsa legatura cu zonele de vegetatie apare raspandirea faunei.

Pe creasta Muntilor Lotru, in zona alpina, se intalnesc capra neagra (Rupicapra rupicapra), pasari mici ca fasa de munte (Authus spinoletta spilonetta), brumarita (Prunella collaris collaris), mierla gulerata, sturzul de piatra, ciocarlia de munte.

In etajele forestiere ale muntelui fauna este cu mult mai bogata si mai variata.

Dintre mamiferele de interes vanatoresc se intalnesc: ursul, cerbul, capriorul, rasul, jderul de copac. Acestora li se adauga pasarile: cocosul de munte, ienuca, ciocarlia de padure, gaita de munte, cojoaica de munte.

Apele sunt polulate cu crep, salau, biban, stiuca, pastrav.

Fisiere in arhiva (1):

  • Muntii Lotrului - Potential Ecologic.doc

Alte informatii

Facultatea de Geografie, Universitatea Bucuresti