O perspectiva economica a turismului din Oman

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza O perspectiva economica a turismului din Oman.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

CAPITOLUL 1 3
1.DATE GENERALE 3
1.1.Numele țării 4
1.2.Capitala 4
1.3.Coordonate geografice 4
1.4.Suprafața țării 4
1.5.Populația 4
1.6.Populația urbană și împărțirea administrativă 5
1.7.Moneda națională 6
1.8.Limba oficială 6
1.9.Religia 6
2.POZIȚIA GEOGRAFICĂ A ȚĂRII 6
3.POTENȚIALUL NATURAL 7
3.1.Relieful 7
3.2.Clima 9
3.3.Hidrografia 9
3.4.Flora și fauna 10
4.POTENȚIALUL ANTROPIC 12
4.1.Istoria țării 12
4.2.Populația și demografia 13
4.3.Politica generală a țării 14
4.4.Infrastructura 15
4.5.Economia 15
CAPITOLUL 2 18
5.ACTIVITATEA TURISTICĂ A OMANULUI 18
6.FORMELE DE TURISM PRACTICATE 21
7.INDICATORII ACTIVITĂȚII TURISTICE PENTRU ULTIMII 3 ANI 22
7.1.Cererea de turism în ultimii 3 ani 22
7.2.Oferta turistică în ultimii 3 ani 23
7.3.Ocuparea în turism 23
7.4.Indicatorii efectelor turistice 24
8.RELAȚIILE DINTRE ROMÂNIA ȘI OMAN 25
8.1.Cadrul juridic existent 25
CONCLUZII 25
BIBLIOGRAFIE 26
LISTA DE FIGURI 27

Extras din document

CAPITOLUL 1

1.Date generale

Locuitorii Omanului au prosperat de-a lungul timpului datorită comerţului maritim pe Oceanul Indian. În secolul al XVII-lea apariţia unui sultanat la Muscat a pus bazele unei relaţii de lungă durată cu Marea Britanie. În timp, acest stat a ajuns foarte dependent de consilierii politici şi consilierii militari ai Marii Britanii dar nu a ajuns niciodată sub stăpânire britanică. În 1970 sultanul Qaboos bin Said al-Said l-a detronat pe tatăl său și a pus bazele unui regim mai liberal. Reformele sale au deschis ţara lumii întregi fără a pune în primejdie relaţiile cu Marea Britanie. Datorită politicii liberale, independente şi externă, Oman a încercat să menţină relaţii bune cu toate ţările din Orientul Mijlociu.

In ultimii 20 de ani, sultanatul a ramas secretos si retras, poporul fiind tinut departe de lumea moderna de catre un conducator traditionalist, pana in punctul in care portile capitalei Muscat erau inchise de la apus pana in zori. Insa acest sultan a fost inlaturat de catre fiul sau, care a primit o educatie britanica, iar de atunci, Oman-ul a inceput sa castige incredere si bogatie, sa tina pasul cu modernitatea si sa intampine vizitatori. Teritoriul Omanului este variat, cu munti stancosi si vai adanci in nord, dune si depuneri de sare in centru, dealuri inverzite in provincia Dhofar din sud si o coasta care se intinde pe mii de kilometri, cu plaje frumoase si golfuri comfortabile.

Oman are o economie cu venituri medii ce este puternic dependentă de diminuarea resurselor de petrol. Din cauza diminuării rezervelor naturale, guvernanţii urmăresc un plan de dezvoltare care se concentrează pe diversificare, industrializare şi privatizare cu obiectivul de a reduce contribuţia în sectorul petrolului de până la 9% din PIB până în 2020. Turismul şi industriile de gaz sunt componente cheie în planul strategic de diversificare. Prin folosirea unor tehnici îmbunătăţite de recuperare a petrolului, Oman a reuşit creşterea producţiei de petrol, oferind ţării mai mult timp pentru a-şi diversifica economia, iar creşterea preţurilor petrolului la nivel mondial până în 2010 oferă guvernului mai multe resurse financiare pentru a investi în sectoarele non-petroliere.

1.1.Numele țării

Numele tarii este mentionat in scrierile istoricului roman Yalainous (23-79 î.Hr.) care face referire la orasul Omana, oras mentionat si in scrierile lui Ptolemeu.

1.2.Capitala

Muscat este capitala statului Oman. Este de asemenea sediul guvernului și cel mai mare oraș din guvernoratul de Muscat. Începând din anul 2008, populația din zona metropolitană Muscat a fost de 1.090.797. Zona metropolitană se extinde pe aproximativ 1.500 km² și include șase vilaiete . Capitala Muscat dispune de un climat cald, arid cu veri lungi și foarte fierbinți și „ierni” calde. Media precipitațiilor anuale în Muscat este de aproximativ 10 centimetri, acestea cad în special în luna martie. Precipitațiile, în general, sunt rare în Muscat. Clima, în general, este foarte caldă, cu temperaturi care ajung până la 49°C în timpul verii. Muscat avea o populație de 734.697 de locuitori în anul 2010. Capitala Muscat este deosebit de orice altă capitală din regiune, având doar câteva blocuri înalte, fiind, în același timp, un oraș cu străzi foarte curate. Muscat înseamnă, în traducere liberă, "ancorare", iar o mare parte a orașului a fost construită în jurul mării.

1.3.Coordonate geografice

Ca și coordonate geografice, Sultanatul Oman se află localizat la 21°00' latitudine sudică și 57°00' longitudine estică.

1.4.Suprafața țării

Teritoriul Sultanatului Oman însumează 309.500 kilometri pătrați. (pe locul 70 in lume comparat cu celelate țări). Din suprafata totala, 309.500 kilometri pătrați reprezintă suprafața de uscat si 0 kilometri pătrați reprezintă suprafața de apă.

1.5.Populația

Populaţia estimată în iulie 2014: 3.219.775 locuitori (locul 129 în lume). Populatia este alcatuita din omanezi in proportie de 74% dupa care urmeaza pakistanezii cu 21%. In anul 1970 sau pus bazele unui modern sisten al educational si social care a dat roade pana in prezent. Religia tarii este islamismul. Peste 70% din venitul tarii provine din exploatarea petrolului care insa se presupune ca in 30 de ani va fi epuizat,de aceea tara investeste mari sume de bani in modernizarea si divesificarea celorlalte industrii.. Densitate: 9.2 loc/km² . Vârsta medie a populaţiei: 24.1 ani (vârsta medie a populaţiei de sex masculin este 25.5 ani, vârsta medie a populaţiei de sex feminin este 22.4 ani ). Speranța de viața a locuitorilor este în medie de 74,22 ani (72,38 ani la bărbați și 76,16 la femei ). Rata de crestere a populatiei este de 2.023% conform anului 2011 (rata natalitatii este 24.15 nasteri/1.000 oameni (conform anului 2011), rata mortalitatii este 3.45 morti/1.000 oameni (conform anului 2011). Populația din Sultanatul Oman este în majoritate de origine arabă. Majoritatea populatiei se concentreaza in jumatatea nordica. Circa jumate din populatie traieste in mici orase din interior (in oaze) sau este nomada. Restul populatiei este concentrata in orase-oaze de-a lungul coastei (circa o treime din populatie se afla in zona capitalei si in Campia Batinah de la sud de aceasta). Grupurile etnice din Sultanatul Oman sunt următoarele: arabi, baluchi, etnici din Asia de Sud ( indieni, pakistanezi, sri lankezi, cetăţeni din Bangladesh), africani. De menționat este faptul că din totalul populației acestei țări doar 577.293 de locuitori sunt etnici acestei Sultanat.

Fisiere in arhiva (1):

  • O perspectiva economica a turismului din Oman.docx

Bibliografie

1. World Bank Open Data - http://data.worldbank.org
2. Institutul de statistică - http://www.data.gov.om/
3. Tourism Oman - http://www.omantourism.gov.om/
4. Ministerul Afacerilor Externe din România - http://www.mae.ro
5. Ministerul Afacerilor Externe din Oman - https://www.mofa.gov.om/
6. World Travel & Tourism Council - http://www.wttc.org
7. Portalul de turism și călătorie din Oman - http://omanpocketguide.com/
8. Encyclopaedia Britannica - https://www.britannica.com/

Alte informatii

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi Facultatea de Geografie şi Geologie Specializarea Geografia Turismului