Orasele si Dezvoltarea Urbanismului din Perspectiva Geografiei Sociale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Orasele si Dezvoltarea Urbanismului din Perspectiva Geografiei Sociale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 87 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si cuprins iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

Cateva definitii
1.Previziunile O.N.U asupra evolutiei fenomenului de urbanizare
2.Un iceberg in crestere
3. Al doilea val al urbanizarii
4. Megapolisul – climaxul concentrarii urbane
5. Jumatate din lumea urbana traieste in mici aglomeratii
6. Variatii de viteza si de politici
7. Dramele ascunse ale saraciei urbane
8. Bidonville-uri urbane si citadini saraci
9. “Gated communities” – bogatie si siguranta
10. Femeia – stalpul orasului durabil
11. Acesul la ingrijire de sanatate reproductiva
12. Mortalitatea maternala si infantile
13. Hiv / Sida in mediul urban
14. Acelerarea schimbarilor culturale
15. Violenta si insecuritatea in orase

Extras din document

Cateva definitii:

Urban: asezari sau localitati descrise ca “urbane” de catre organismele nationale de statistica.

Urbanizare: proces de tranzitie a unei societati rurale spre o societate”mai urbana”.Urbanizarea este reflectata in statistici prin cresterea proportiei populatiei care traieste in asezari definite ca urbane, mai ales prin migrarea dinspre asezarile rurale. Nivelul de urbanizare este procentajul populatiei totale care traieste in orase (mari si mici).

Crestere urbana reprezinta cresterea numarului de locuitori din orase masurate in termini relativi sau absoluti.

Tranzitie urbana: transformarea unei societati predominant rurale intr- o societate predominant urbana.

1.Previziunile O.N.U asupra evolutiei fenomenului de urbanizare

In 2008, pentru prima data in istoria lumii, mai mult de jumatate din populatia globului, adica 3,3 mld. de loc. va locui in mediul urban. In anul 2030 aceasta cifra va atinge 5 mld.

Daca populatia urbana a cunoscut cea mai rapida crestere in sec. XX, trecand de la 220mil. la 2,8mld.loc. Aceasta crestere va fi de o amploare fara precedent in tarile in curs de dezvoltare. Acest fenomen va fi frapant in Africa si in Asia unde populatia urbana se va dubla pana in anul 2030, cand orasele in curs de dezvoltare vor adaposti 81% din populatia urbana a planetei.

Urbanizarea este inevitabila. Concentrarea saraciei, extinderea bidonville-urilor si perturabarile sociale ale oraselor reprezinta amenintari care se profileaza la orizont.

Una din principalele constatari ale O.N.U. este faptul ca saracii vor fi cei care vor alimenta in mare masura cresterea urban ape viitor. Cresterea demografica este datorata in prezent in special cresterii naturale si nu migratiilor, dar oricare ar fi originea ei, cresterea regiunii urbane priveste un numar foarte mare de saraci.

Progresul in materie de dezvoltare sociala, precum egalitatea intre sexe, accesul la educatie pentru toti si satisfacerea nevoii de sanatatte in materie de reproducere sunt foarte importante.

2.Un iceberg in crestere

Pana in prezent umanitatea traia si lucra mai ales in mediul rural. Pentru perioada 2005-2030 populatia urala se va diminua dupa previziuni cu aprox. 28mil. de loc. La nivel mondial totalitatea cresterii demografice se va produce in orasele mari si mici. Orasele este deja spatiul in care au loc toate marile transformari economice, sociale, demografice si de mediu. Ceea ce se va intampla in orasele lumii in dezvoltare in cursul anilor viitori va defini perspectivele mondiale ale cresterii economoce, de atenuarea saraciei, de stabilizare demografica si de exercitarea drepturilor omului.Una din caracteristicile remarcabile ale cresterii demografice urbane in sec. XXI este aceea ca ea se va compune in mare masura din saraci.

Planificarea cresterii urbane de viitor trebuie sa ia in considerare nevoile saracilor, ea trebuie sa se bazeze pe o analiza sexo-specifica: capacitatile si nevoile particulare ale femeilor si fetelor sarace sunt adesea uitate si se sustine in mod frecvent ca ar fi aceleasi cu ale barbatilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Orasele si Dezvoltarea Urbanismului din Perspectiva Geografiei Sociale.ppt