Particularitățile climatice ale Africii de Nord

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 8418
Mărime: 2.57MB (arhivat)
Publicat de: Andreea S.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lungu Marius

Cuprins

  1. 1.Aspecte introductive 3
  2. 1.1Aspecte generale 3
  3. 1.2 Istoricul cercetării în domeniu 5
  4. 1.3 Scopul și structura lucrării 6
  5. 1.4 Materiale și metode folosite 6
  6. 2.Clima Africii de Nord 6
  7. 2.1 Clima subecuatorială 6
  8. 2.2 Clima tropicală aridă 7
  9. 2.3 Clima subtropicală 7
  10. 3. Factori climatogeni 8
  11. 3.1 Factori Radiativi 8
  12. 3.2 Factorii Dinamici 8
  13. 3.3 Factori fizico-geografici 9
  14. 3.3.1 Relieful 9
  15. 3.3.2 Curenții oceanici 13
  16. 3.3.3Hidrografia 13
  17. 3.3.4 Vegetația 14
  18. 4.Analiza elementelor climatice 15
  19. 4.1. Temperatura 15
  20. 4.2. Precipitațiile 16
  21. 4.3 Vânturile 17
  22. 5.Climograme 18
  23. 5.1 Cairo, Egipt 18
  24. 5.2 Khartoum, Sudan 18
  25. 5.3 Tunis, Tunisia 19
  26. 6. Bibliografie 22

Extras din proiect

1.Aspecte introductive

1.1Aspecte generale

Africa de Nord sau Africa Nordică este regiunea cea mai de nord a continentului african, separată de Deșertul Sahara de către Africa Subsahariană.

Africa de Nord este uneori denumită „Africa albă”, întrucât majoritatea populației sale este compusă de „rasa albă”. Acest termen se opune celui de „Africa neagră”, care desemnează Africa subsahariană. Friedrich Hegel o denumea și „Africa Europeană”, iar Elisée Reclus vedea în nordul Africii un apendice al arcului latin.

Regiunea Africii de Nord cuprinde Sahara Vestică și următoarele țări: Algeria, Egipt, Eritreea, Libia, Maroc, Mauritania, Sudan, Sudanul de Sud și Tunisia. Africa de Nord are climă predominant deșertică cu areale de climă mai blândă, semi-aridă dar este prezent și climatul mediteranean în apropierea coastei mediteraneene, la nord de Munții Atlas, ce se întind din Maroc până în Tunisia. Deoarece această zonă are un climat mai blând și soluri fertile, este cel mai populat areal din Africa de Nord.

Regiunea mediteraneeană a Africii de Nord are veri calde și uscate cu secete și incendii. Precipitațiile au loc în timpul verii, de obicei sub formă de aversă. Temperatura este variată, depinzând de promiximitatea față de coastă. Zonele litorale pot avea temperaturi mai scăzute cu până la 10° C față de regiunile interioare în timpul verii și cu câteva grade mai ridicate în timpul iernii. De asemenea, temperatura din regiunile interioare scade dramatic în timpul nopții. Regiunile de pe coasta Atlanticului sunt de obicei mai răcorase datorită faptului că Atlanticul reprezintă o masă de apă mai rece decât Marea Mediterană. Oceanul Atlantic și Marea Mediterană furnizează brize răcoritoare in arșița verii. Ploi ușoare pot fi așteptate din aprilie până în iunie dar și în septembrie și octombrie, odată cu venirea sezonului ploios ce ține din noiembrie până în martie. Ploile sunt mai abundente spre vest, în apropierea coastei. Vântul Sirocco poate acționa în orice perioadă din an dar, de obicei, bate în aprilie și mai.

Cea mai importantă resursă de apă este fluviul Nil cu regiunile sale fertile. Munții încurajează creșterea nivelului de precipitații; apa de ploaie și apa rezultată din topirea zăpezilor se scurge spre regiunile joase. Munții Atlas sunt relativ aproape de coastă, aceștia ajungând până în Sahara.

Cantitatea de precipitații primită de deșert este minimă, aceasta căzând în principal în sud. Furtunile frecvente ce au loc sunt furtunile de nisip, vânturi puternice împrăștie tone de nisip pe continent și dau naștere vântului fierbinte Sirocco, purtător de nisip ce chinuie regiunile de coastă. Când plouă, se formează torente ce cauzează inundații. În Sahara, se înregistrează temperaturi de 55° C în timpul zilei, iar noaptea temperaturi sub 0° C. Din cauza lipsei norilor, a vegetației și a umidității deșertul este expus la astfel de temperaturi extreme, depinzând exclusiv de soarele ecuatorial.

Munții Atlas sunt responsabili pentru provizia de apă din regiunile joase de pe versantul nordic al acestora dar și de blocarea aerului umed ce bate dinspre Atlantic și Marea Mediterană. Blocarea acestor mase de aer forțează formarea precipitațiilor pe versantul nordic, împiedicându-l să se deplaseze pe versantul sudic.

Deșertul sau pustiul este o zonă care primește foarte puține precipitații, aproximativ 250 mm pe an. Deșerturile au reputația de a susține foarte puține forme de viață deși, la o comparație mai atentă cu un mediu mai umed, formele de viață din deșert sunt de cele mai multe ori variate și rămân în general ascunse pentru a-și păstra umiditatea.

Deșertificarea reprezintă „degradarea terenurilor din arealele aride, semiaride sau uscatsubumede”

(Convenția ONU asupra deșertificării - UNCCD), ca rezultat al activităților umane și

schimbărilor climatice. Degradarea terenurilor vizează, cu precădere, deteriorarea vegetației,

faunei, solurilor și productivităților agricole. Esența deșertificării contră în diminuarea sau

distrugerea potențialului biologic al terenurilor. În prezent, deșertificarea afectează peste 100 dintre statele lumii și 24% din suprafața planetei, pe care locuiesc circa 1,4 miliarde de oameni.

Ariile marginale ale deșerturilor sunt cele mai vulnerabile, conțin ecosisteme fragile. În

general, este dificil de trasat limitele deșerturilor, acestea fiind regiuni de tranziție spre spații mai

umede. În aceste areale marginale activitățile umane pot crea o presiune asupra ecosistemelor

sub limita lor de toleranță, rezultând degradarea terenurilor. În marile arii deșertice dunele pot

avansa spre habitatele umane sub acțiunea vântului. În timpul furtunilor majore, dunele pot

avansa cu zeci de metri.

În Sahel, principalele cauze ale deșertificării sunt tăierile vegetației pentru foc și

suprapășunatul, determinat de creșterea populației. Statele Asiei Centrale sunt, de asemenea,

afectate de deșertificare, iar în America Latină, Brazilia și Mexic sunt afectate.

Alte cauze ale deșertificării: sedentarizarea nomazilor în ariile marginale ale deșerturilor,

globalizarea, prin liberalizarea comerțului și orientarea spre export a produselor din regiunile

uscate, managementului neadecvat al apei, care conduce a salinizare și degradarea terenurilor

irigate, conflictele între păstori și cultivatori pentru același teren.

În ultimii ani există o supraveghere riguroasă (Global Monitoring), cu ajutorul sateliților

artificiali (imaginile Landsat), care indică schimbări în susceptibilitatea terenurilor spre

deșertificare. Sahelul, considerat un semideșert, reprezintă o bandă de 200-500 km lățime și 5500 km lungime, care se întinde de la vărsarea fluviului Senegal până la valea Nilului (în Sudan). Este o regiune de tranziție între Sahara (mediu deșertic), în nord, și Sudan (mediu de savană), în sud, foarte fragil. Precipitațile sunt reduse (sub 400 mm/an, majoritatea în intervalul iulie-septembrie, dar extrem de variabile de la an la an), temperaturile foarte ridicate (media anuală este circa 300C), iar sezonul uscat foarte lung (8-9 luni/an). Dinspre deșert suflă un vânt încărcat cu nisip și praf - harmatanul, care agravează situația.

Deșertificarea Sahelului constă în înaintarea deșertului, în unele areale cu peste 100 km,

precum și aridizarea în areale din afara liniei de contact cu Sahara (prin exploatarea intensivă a terenurilor - culturi și suprapășunat). Densitatea populației și a animalelor, precum și

modificările climatice sunt factorii majori ai deșertificării Sahelului. Secetele puternice din

Sahel, care nu sunt un fenomen nou, au consecințe din ce în ce mai grave, fiind mai prelungi și afectând o populație din ce în ce mai numeroasă. Resursele cele mai solicitate sunt lemnul și apa, lemnul fiind folosit ca material de construcție și sursă de energie pentru pregătirea hranei.

Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, Sahelul era controlat de triburi de păstori nomazi. Ei exercitau o presiune constantă (incursiuni războinice) asupra populației sedentare, de cultivatori, din partea sudică a regiunii. Intrarea Sahelului în sfera de influență a puterilor coloniale a dus la sfârșitul dominației păstorilor nomazi asupra cultivatorilor, care au început să-și extindă culturile. Starea conflictuală a continuat și în condițiile în care extinderea terenurilor cultivate s-a făcut în detrimentul pășunilor, păstorii (ex. peulii) fiind nevoiți să caute pășuni în nord (fapt ce a creat noi tensiuni cu crescătorii nomazi de cămile). În plus, în nordul Sahelului au început să se stabilească și cultivatori, care au dus la sporirea populației (și în același timp au creat resiune mai puternică asupra unui mediu fragil).În statul Sudan situația este îngrijorătoare, mai mult de jumătate din teritoriul său (partea centrală, de la granița cu Ciadul până la Marea Roșie) este afectat de deșertificare. Creșterea aridității a dus la o deplasarea a populației spre centrele urbane, în special spre Khartoum, care a atras circa 2/3 din această populație. Cu cât populația a devenit mai mare, cu atât a crescut necesarul de resurse (hrană, apă, combustibil), cel mai solicitat fiind teritoriul înconjurător. Efectele au apărut rapid, orașul fiind frecvent expus furtunilor de nisip.

Bibliografie

Donciu C., Clima de la Ecuator la Poli, Editura Științifică, București, 1965

Gîrbacea V., Africa, Editura Didactică și Pedagogică, București 1964

http://www.holiday-weather.com/continent/africa/northern_africa/

http://biblioteca.regielive.ro/seminarii/geografie/meteorologie-si-climatologie-138516.html

http://www.unibuc.ro/prof/ene_m/docs/2015/oct/01_11_04_575_Schimbari_regionale_ale_mediului.pdf

https://ro.wikipedia.org/wiki/De%C8%99ert

http://www.unibuc.ro/prof/ene_m/docs/2015/oct/01_11_04_575_Schimbari_regionale_ale_mediului.pdf

(http://www.referatele.com/referate/geografie/online14/FACTORII-GENETICI-AI-CLIMEI--Clima--ELEMENTELE-CLIMATICE-MAJORE-referatele-com.php

Preview document

Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 1
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 2
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 3
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 4
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 5
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 6
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 7
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 8
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 9
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 10
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 11
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 12
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 13
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 14
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 15
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 16
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 17
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 18
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 19
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 20
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 21
Particularitățile climatice ale Africii de Nord - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Particularitatile climatice ale Africii de Nordd.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza comparativă a statelor Belize și Gabon

Introducere -Obiectivul analizei îl reprezintă compararea statelor Belize și Gabon din punct de vedere al dinamicii și structurii populației și a...

Încălzirea globală actuală

Notiuni introductive referitoare la incalzirea globala Notiuni introductive referitoare la incalzirea globala Încălzirea globală este creşterea...

Schimbări climatice globale. securitate și probleme de mediu

Introducere Schimbările climatice sunt cauzate de emisiile de gaze care exacerba procesul natural prin care radiaţia infraroşie este prins în...

Geopolitică

Suprapopularea a devenit în zilele noastre, o problemă îngrijoratoare, care continuă să-şi extindă teritoriul în mod impresionant, ţinând cont de...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Metoda cercetărilor geografice

5.4. Rezumatul capitolului (indicatii) A. Geografia Regionala, istoric si istorism Oricum am aborda conceptual geografia regionala, nu putem sa...

Te-ar putea interesa și

Turismul în Egipt

INTRODUCERE Actualmente turismul s-a dovedit a fi o bună alternativă de diversificare economică pentru multe ţări şi în mod special pentru cele în...

Marile sisteme hidroenergetice

INTRODUCERE Apa a fost dintotdeauna considerată izvorul vieţii. De la cele mai nesemnificative întrebuinţări până la întreţinerea vieţii, apa este...

Cerințele Principalelor Culturi Agricole Față de Condițiile Meteorologice

Folosirea raţională a condiţiilor climatice în agricultură presupune cunoaşterea temeinică a modului în care plantele cultivate reacţionează la...

Lacurile Terrei

Legătura dintre apă şi geografie este de nedesfăcut. Apa joacă un rol de cea mai mare importanţă în natură; fără ea viaţa pe planeta noastră ar fi...

Distribuția Altitudinală a Etajelor de Vegetație

INTRODUCERE În prezent, vegetaţia spontană ocupă circa 43 % din suprafaţa ţării noastre, repartizată astfel: 47 % în regiunile de munte, 37 % în...

Temperatura aerului în arealul depresionar Zarandean

O PRIVIRE ASUPRA SPŢIULUI GEOGRAFIC DEPRESIONAR ZĂRĂNDEAN ŞI A FACTORILOR CLIMATOGENI Depresiune Zarand, axată pe Crişul Alb, se înscrie între...

Africa

1. POZIŢIA FIZICO-GEOGRAFICĂ A AFRICII Grecii şi romanii antici numeau această parte a lumii Libia – după numele etniei libu, care locuiau în...

Geografia Populației

Geografia populaţiei : consideraţii teoretice şi metodologice I.1.Domeniul de studiu De la geografia populaţiei concepută într-o manieră extinsă...

Ai nevoie de altceva?