Perimetrul Dornisoara-Colibita

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Perimetrul Dornisoara-Colibita.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Laviniu Apostoae

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Geografie

Extras din document

Capitolul I

1. Obiectivul si scopul

Studiu geologic si economic al mineralizatiilor de plumb (Pb) din perimetrul Dornisoara-Colibita.

2. Lucrari proiectate si ipoteze geologice

Au foste proiectate si executate 3 galerii la o distanta de 50 m. Lucrarile au fost proiectate pe baza aflorimentelor din zona. Din cele trei galerii au fost preluat 500 probe (brazda).

3. Localizarea

Localizaraea perimetrului: se situeaza in portiunea de nord a Muntilor Calimani , avand in vest depozite sedimentare ale bazinului Transilvaniei, la est depositele cristalino- mezozoice, iar la nord depozitele Flisului Paleogen.

4. Istoricul cercetarilor:

Primele cercetari asupra cristalinului regiunii si a relatiilor dintre formatiunile de mezozona si epizona le datoram lui Walter (1876). Prezentarea de detaliu a formatiunilor cristaline a constituit preocuparea lui Savu (1938), care a avut in vedere zacamintele de sulfuri de la Pojorata-Botug.

Kräutner (1930) si Dimitrescu (1960-1965) s-au ocupat de descifrarea tectonicii formatiunilor cristaline.

Zaharia si Olteanu (1970) ,si in 1981 a reluat Stoica

Au urmat studii asupra depozitelor cretacice care apar in estul regiunii si in masivul Glodul (1899), precum si la vest de Sarul Dornei si Vf. Ascutit, unde sunt acoperite de depozitele paleogene ale Muntilor Bargau (Semaka 1955).

Cercetarile geofizice au urmarit inregistrarea neomogenitatii fizice provocate de corpuri perturbatoare care conduc la conturarea anomaliilor. Cercetarile geofizice ale zonei (Visarion 1957, Fotopolos 1965, Izmaileanu 1970), au pus in evidenta , pe fondul unei coborari generale spre S-V, unele ridicari ale fundamentului cristalin in zona vastica a Muntilor Calimani, sub forma unor praguri la Livezile si la Colibita.

5. Geologia regiunii:

Proiectul geologic cuprinde partea vestica a zonei cristalino-mezooice a Carpatilor Orientali .

Alcatuirea geologica :

- Formatiuni de andezite cu hornblenda

- Depozite sedimentare

- Roci filoniene cu caracter basic

Capitolul II

Geologia zacamantului

Geologia zonei

Regiunea este formata din sisturile cristaline ale Carpatilor Orientalin( cristalinul Rodnei si crstalinul Dornei)

Peste acestea se dispun transgresiv depozite apartinand cretacicului superior (marne, greii si conglomerate- Cenomanian Badenian) acoperite discordant Paleocene

Relieful regiunii este relative tanar cu mari diferente de nivel . Depozitele sedimantare ( Oligocen superior si Miocen inferior) au o larga dezvoltare in zona de confluent al paraelor Colbu si Izvorul Lung zona vestica.

In teren se pot recunoaste reactiile rocilor sedimentare: in functie de procesele de mica amploare , sedimentele s-au colorat in cenusiu , maroniu sau negru, corespunzator permeabilitatii rocilor si distantei fata de sursa de energie.Aceasta situatie ,caracterizeaza contactul magmatitelor su rocile sedimentare din zona Dornisoara-Colibita. Asupra andezitelor piroxenice efectul este mai slab.

Fisiere in arhiva (1):

  • Perimetrul Dornisoara-Colibita.docx

Bibliografie

Radu Dumitrescu : “Zacaminte de minereuri“
Ion Berbeleac : “Minerale si tectonica globala”
Ion Valentone: “Geotehnica terenurilor metamorfice din Romania”
Ioan Marza: “Metalogenie”
Liviu Ionesi: “Geologia Romaniei”

Alte informatii

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Facultatea de Geografie şi Geologie Departamentul de Geologie Specializarea: Inginerie Geologica