Plan Urbanistic General al Comunei Vinatori-Neamt

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2504
Mărime: 13.23KB (arhivat)
Publicat de: Lavinia L.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Pipirigeanu

Cuprins

  1. 1) OBIECTUL PUG
  2. 2) STADIUL ACTUAL AL DEZVOLTARII
  3. 3) ELEMENTE ALE CADRULUI NATURAL
  4. 4) RELATII IN TERITORIU
  5. 5) ACTIVITATI ECONOMICE
  6. 6) POPULATIA. ELEMENTE DEMOGRAFICE SI SOCIALE
  7. 7) CIRCULATIA
  8. 8) INTRAVILANUL EXISTENT. ZONE FUNCTIONALE
  9. 9) ZONE CU RISCURI NATURALE
  10. 10) GOSPODARIREA APELOR
  11. 11) ALIMENTARI CU APA
  12. 12) CANALIZARI
  13. 13) ALIMENTAREA CU ENERGIE ELECTRICA
  14. 14) RETELE TELEFONICE
  15. 15) INSTALATII GAZE NATURALE
  16. 16) CADRUL NATURAL
  17. 17) PRINCIPALELE FORME DE RELIEF
  18. 18) GRADUL DE SEISMICITATE
  19. 19) RESURSE NATURALE
  20. 20) RISCURI NATURALE
  21. 21) MONUMENTE ALE NATURII SI ISTORICE
  22. 22) ZONA DE RECREERE, ODIHNA, AGREMENT, TRATAMENT
  23. 23) OBIECTIVE INDUSTRIALE SI ZONE PERICULOASE
  24. 24) DEPOZITE DE DESEURI MENAJERE SI INDUSTRIALE
  25. 25) DISFUNCTIONALITATI

Extras din proiect

1) OBIECTUL P.U.G.

Teritoriul studiat al comunei se situeaza pe teritoriul judetului Neamt, zona a tarii ce se caracterizeaza printr-un nivel mediu de dezvoltare, cu structuri socio economice ce cunosc transformari dinamice si profunde ca urmare a realizarii obiectivelor perioadei de trecere la un nou tip de economie, bazat pe mecanismele economiei de piata.

In acest context, planul urbanistic general (PUG) al comunei ofera o viziune globala si coerenta asupra structurii si folosirii teritoriului comunei si defineste principalele optiuni pentru o mai buna organizare a acesteia, prin armonizarea principalelor activitati ce au incidenta asupra utilizarii solului in raport cu dezvoltarea spatiala urmarita.

Propunerile de amenajare si dezvoltare a teritoriului comunei se fundamenteaza pe datele din Planul de amenajare a teritoriului judetean Neamt (P.A.T.J) elaborat de SC.URBANPROIECT-Bucuresti.

2) STADIUL ACTUAL AL DEZVOLTARII

Satul Vinatori este o asezare veche, intemaiata de razesii domnitorului Petru Musat, care le-a incredintat paza Cetatii Neamtului. Localitatea a evoluat ajungand in perioada medievala unul dintre cele mai importante centre religioase si de cultura. Aici se afla unul dintre cele mai valoroase monumente istorice si de arta: Manastirea Neamt, detinatoare ale unor valoroase si representative creatii de arta feudala si tiparituri vechi, si a celei mai vechi biblioteci din Moldova, atestata documentar la 7 ianuarie 1407.

Dupa anul 1800 se mentioneaza tiparnita de la Manastirea Neamt. Cartile tiparite aici sunt vestite prin frumusetea gravurilor cu care sunt impodobite, cele mai multe sunt adevarate “opera de arta”.(ex:”Discriptio Moldaviae”-de Dimitrie Cantemir, 1825).

Teritoriul comunei Vinatori-Neamt a fost stabilit in actuala organizare in conformitate cu Legea nr.2/1968 privind organizarea administrative teritoriala a teritoriului tarii.

Comuna Vinatori-Neamt are in componenta urmatoarele sate:

1. Vinatori-Neamt

2. Lunca

3. Nemtisor

4. Manastirea-Neamt

Teritoriul comunei Vinatori-Neamt se afla in partea de nord a judetului Neamt, in zona de nord-vest a Depresiunii Neamtului, cea mai nordica subunitate depresionara si cea mai tipica din sirul marilor depresiuni ale subcarpatilor Moldovei. Muntii ce inconjoara depresiunea sunt de inaltime medie si mica, cu altitudinea ce variaza intre 800-1000 m.

Zona de dealuri si intinde intr-o fasie ingusta de-a lungul paraielor Ozana si Nemtisor avand inaltimea intre 500-800 m.

Satele comunei sunt situate intr-o zona mai de inaltime: intre 300-500 m.

Peste teritoriul comunei Vinatori-Neamt trece paralela de 47 de grade 8 minute latitudine nordica.

Dupa anul 1990, principala ramura de activitate din comuna, agricultura, a inregistrat un declin important. Prin aplicarea prevederilor legii fondului funciar, in agricultura au aparut mari probleme legate de accesul producatorilor particulari la tehnologiile avansate de exploatare a pamantului. De asemenea un sector cu un declin accentuat este zootehnia.

In consecinta, calitatea vietii se situeaza la nivele nesatisfacatoare, critice, cu consecinte nefavorabile asupra conditiilor de viata si munca ale populatiei.

3) ELEMENTE ALE CADRULUI NATURAL

a) Relieful:

Teritoriul comunei Vinatori-Neamt se afla in Depresiunea Neamtului. Relieful se incadreaza in unitate a Podisului Moldovenesc. Muntii din latura vestica sunt ramificatii ale culmii Stanisoarei.

Din punct de vedere geologic, regiunea se incadreaza in Platforma Moldoveneasca al carei fundament in aceasta zona se afla scufundat la peste 3000 m. Depozitele de suprafata apartin Sarmatianului II si sunt alcatuite din nisipuri, argile, marne, gresii si prundisuri.

Solurile sunt brune acide, brune cu si mezobazice, podzolice de padure si de faneata.

b) Reteaua hidrografica:

Teritoriul comunei apartine bazinului hidrografic al raului Moldova (paraile Ozana, Nemtisor, Secu, Valea Rea, Glodu Mare, Afinis).

Apele freatice din comuna sunt situate la adancimi variabile (1-5 m in zonele de lunca, peste 20 m in zona dealurilor) impreuna cu apele de adancime din depozitele sarmatiene alcatuiesc reteaua apelor subterane.

c) Clima:

Zona studiata se incadreaza in sectorul cu clima temperat continentala in tinutul climatic al Podisului Moldovenesc. Asezarea in fata Carpatilor Orientali face ca regiunea sa fie acoperita iarna de masele de aer rece ale anticiclonului continental, iar vara de aerul cald si uscat din sud, conferind climei un caracter continental mai accentuat.

Temparatura medie anuala, izoterma de +8 grade Celsius trece pe teritoriul comuneo Vinatori-Neamt.

Temperaturile medii ale verii se incadreaza intre izotermele de 20 grade Celsius si 21 grade Celsius, iar cele din lunile de iarna in izoterma de -4 grade Celsius.

d) Riscuri naturale:

Pe teritoriul comunei studiate riscurile naturale sunt reprezentate de inundatiile produse de paraiele din zona in anii cu precipitatii abundente.

Insuficienta resurselor financiare a facut ca activitatea de diminuare a efectelor distructive ale inundatiilor sa cunoasca in aceasta perioada un ritm lent al lucrarilor de prevenire.

Preview document

Plan Urbanistic General al Comunei Vinatori-Neamt - Pagina 1
Plan Urbanistic General al Comunei Vinatori-Neamt - Pagina 2
Plan Urbanistic General al Comunei Vinatori-Neamt - Pagina 3
Plan Urbanistic General al Comunei Vinatori-Neamt - Pagina 4
Plan Urbanistic General al Comunei Vinatori-Neamt - Pagina 5
Plan Urbanistic General al Comunei Vinatori-Neamt - Pagina 6
Plan Urbanistic General al Comunei Vinatori-Neamt - Pagina 7
Plan Urbanistic General al Comunei Vinatori-Neamt - Pagina 8
Plan Urbanistic General al Comunei Vinatori-Neamt - Pagina 9
Plan Urbanistic General al Comunei Vinatori-Neamt - Pagina 10
Plan Urbanistic General al Comunei Vinatori-Neamt - Pagina 11
Plan Urbanistic General al Comunei Vinatori-Neamt - Pagina 12
Plan Urbanistic General al Comunei Vinatori-Neamt - Pagina 13
Plan Urbanistic General al Comunei Vinatori-Neamt - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Plan Urbanistic General al Comunei Vinatori-Neamt.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Elemente de Urbanism

Structura urbanistică a teritoriului 1.1 Urbanism – Definire, obiect, scop Urbanismul, în trecut, era considerat disciplina care se ocupa de...

Ai nevoie de altceva?