Poluarea sonoră în Cluj-Napoca

Proiect
7/10 (1 vot)
Ă
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 17 în total
Mărime: 862.39KB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Extras din document

Zgomotul creat de traficul rutier din marile orașe, duruitul picamerelor de pe șantierele în construcții, vecinii gălăgioși, precum și alți factori provoacă zilnic nervi, oboseală și stres.

Acest vacarm urban este motivul pentru care multe persoane suferă constant de dureri de cap, stări de anxietate, irascibilitate. Întreg vacarmul poate fi numit simplu: poluare sonoră.

Poluarea sonoră este una din cele mai mari probleme cu care se confruntă oamenii la ora actuală, alături de poluarea atmosferică și managementul deșeurilor. Jumătate dintre persoanele respective trăiesc într-un zgomot permanent, iar o treime suferă de insomnii din cauza poluării sonore, conform unor statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Zgomotul este un ansamblu de sunete care pun în mișcare de vibrație aerul sau chiar forme solide. Zgomotul se mai poate defini ca fiind un sunet puternic, necoordonat.

Sunetul se definește prin vibrațiile mecanice ale mediului care se transmit la aparatul auditiv. Sunetul ne poate oferi momente de distracție: când ascultăm o simfonie sau cântecul păsărelelor, ne permite să comunicăm cu familia și prietenii noștri prin intermediul vorbirii. Tot sunetul ne avertizează de apropierea unui automobil, ne atrage atenția când sună telefonul sau bate cineva la ușă etc.

Unitatea de măsură a intensității sunetelor este decibelul (dB). Studiile arată ca omul percepe sunete cu o frecvență între 16 - 20.000 vibrații/sec și cu o intensitate între 0 - 120 dB.

Poluarea sonoră în Cluj-Napoca

Municipiul Cluj-Napoca,

Reședința județului Cluj, este al

cincilea mare oraș din România, având

o populație de peste 290.000 locuitori.

O spectaculoasă dezvoltare

industrială s-a înregistrat după anul

1950, când municipiul Cluj-Napoca a

devenit principalul centru urban din

vasta Depresiune a Transilvaniei.

Perioada de după 1989 se caracterizează printr-un declin industrial și o reorientare a întregii indrustrii. A crescut numărul populației și astfel s-a resimțit o nevoie acută de spații construite. Orașul s-a extins, ocupând suprafețe din împrejurimile orașului, dar și spațiile libere rămase în perimetrul orașului.

Stresul environmental este considerat drept un proces rezultat în urma interacțiunii dintre oameni și mediu. Termenul de stres este legat de presiune asupra mediului. De obicei presiunile sunt corelate cu diferite sectoare ale activităților umane, fiind analizate ca și agenți care exercită un stres potențial asupra mediului pe anumite areale în funcție de magnitudinea proceselor care generează stresul. În majoritatea cazurilor stresul environmental este generat de implantarea unor structuri artificiale în teritoriu, respectiv implantarea unor structuri artificiale antropice în structurile naturale.

Bibliografie

Dărăbonț A., Iorga I., Ciodaru M., Măsurarea zgomotului și vibrațiilor în tehnică, Editura Tehnica, București, 1983

Gafitanu M, Merticaru V, Focșa V, Biborosch L., Vibrații și zgomote, Editura Junimea, Iași, 1980

Arghir, Mariana, și colaboratorii, Monitorizarea zgomotului traficului rutier, Editura Didactică și Pedagogică. București 2008

http://www.primariaclujnapoca.ro/userfiles/files/2012_RUT-C-Ln_A3.jpg

http://apmbt.anpm.ro/poluare_sonora-2838

primariaclujnapoca.ro

Conținut arhivă zip

  • Poluarea sonora in Cluj-Napoca.pptx

Ai nevoie de altceva?