Potențialul natural al Văii Cerneii

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 8151
Mărime: 44.89KB (arhivat)
Publicat de: Adelin Puiu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: GHEORGHE C.
lucrare de licenta

Extras din proiect

CAPITOLUL I

POTENTIALUL NATURAL AL VAII CERNEI

Turismul românesc se afla la momentul reevaluarii sanselor de revigorare si restructurare. În România, confruntata cu profunde mutatii impuse de procesul tranzitiei la economia de piata, turismul este sectorul cel mai sensibil la stimulii economico – sociali, externi si interni.

La baza relansarii acestei ramuri a economiei nationale componente ale sale: cel natural si cel antropic.

Resursele turistice au fost valorificate înca din cele mai vechi timpuri, daca ne referim la valoarea terapeutica a apelor minerale sau la asezamintele religioase de exceptie.

Este cunoscut faptul ca turismul românesc a cunoscut o dezvoltare conjuncturala si extensiva, fara o conceptie unitara de cuprindere a tuturor categoriilor de resurse turistice, adresându – se în aceeasi masura turismului intern si international.

Aceasta a dus pe de o parte la farâmitarea investitiilor la nivel teritorial, realizându – se ,,produse turistice” incomplete si mai ales necompetitive pentru piata externa, iar pe de alta parte au fost lansate în afara turismului, obiective si zone cu potential turistic reprezentativ sau cu valoare de unicat.

Un loc aparte îl reprezinta zona de sud – vest a tarii – Banatul, remarcabil prin frumusetea cadrului natural si bogatia patrimoniului turistic. În conditiile diversificarii activitatilor turistice si de punere în valoare a altor areale din aceasta parte a tarii se înscrie si Valea Cernei, care alaturi de Defileul Dunarii si Podisul Mehedinti, constituie una dintre cele mai valoroase atractii turistice din sud – vestul tarii.

Valea Cernei, principala axa turistica din extremitatea de sud – vest a României se desfasoara pe teritoriul a trei judete: Gorj, Mehedinti si Caras – Severin.

Nota de originalitate a acestei regiuni este datorata în principal de prezenta masivelor montane care încadreaza râul Cerna apartinând Carpatilor Meridionali si Muntilor Banatului.

Dispunerea si orientarea culmilor muntoase, altitudinea lor, succesiunea sectoarelor înguste, gradul de împadurire, diversitatea faunei si florei, existenta apelor minerale, constituie premisele favorabile dezvoltarii unei activitati turistice de mare diversitate si intensitate.

1.1 Potentialul turistic al reliefului

Râul Cerna se gaseste situat între culmile Muntilor Godeanu, Vâlcan, Mehedinti, Almaj, având o succesiune de chei si bazine, cu versanti calcarosi si abrupti care domina Valea de la sute de metri înâltime. Unitatile montane care strajuiesc de o parte si de alta Valea Cernei se remarca printr – o mare varietate peisagistica, legata de formele de relief, covorul vegetal, reteaua de vai secundare.

Evolutia geologica explica mozaicul de roci existent: formatiuni cristaline, sisturi cloritoase, gnaise, amfibolite, care dau un pitoresc aparte prin culoare si formele de relief carstic. Râul Cerna curge în lungul unui greaban de fundament, relativ îngust, instalat între doua falii aproape paralele si care realizeaza denivelari vizibile între 500 si 1000 m. Cuvertura sedimentara din lungul greabanului îmbraca forma unui sinclinoriu puternic deranjat atât de falii longitudinale cât si de falii transversale, care determina dispunerea reliefului în trepte.

Hipsometric, acest compartiment montan scade de la est la vest; altitudini mai mare se întâlnesc în Muntii Vâlcan (Vf. Straja 1.864 m, Oslea 1.964 m), Muntii Mehedinti (Vf. Frumos 1.493 m, Vf. Lui Stan 1.466 m, Vf. Domogled 1.100 m), Muntii Godeanu (Vf. Godeanu 2.229 m, Vf. Paltina 2.149 m).

Altitudinile cele mai scazute corespund culoarului Cernei (124 la P.H. Pecinisca). Din culmile montane principale se desprind culmi secundare orientate SV – NE, exceptie facând Muntii Vâlcan, care au o orientare generala E – V.

Caracteristic este profilul asimetric al culoarului Cernei, versantul nordic fiind abrupt, iar cel sudic cu o panta lina. Intensa modelare exercitata de râul Cerna si a altor râuri secundare afluente, au determinat o evolutie rapida a reliefului. Prin aceste trasaturi geologice si geomorfologice generale se pot explica valentele turistice ale unitatilor montane din aceasta zona.

Preview document

Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 1
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 2
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 3
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 4
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 5
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 6
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 7
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 8
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 9
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 10
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 11
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 12
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 13
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 14
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 15
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 16
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 17
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 18
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 19
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 20
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 21
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 22
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 23
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 24
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 25
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 26
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 27
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 28
Potențialul natural al Văii Cerneii - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Potentialul Natural al Vaii Cerneii.doc

Alții au mai descărcat și

Munții Semenic

Marcând nucleul orogenului regional, Masivul Semenic se afla incadrat pe trei laturi de arii depresionare si culoare tectonice adânci. Numai la...

Mehedinți - Caraș-Severin - Zestrea Naturii

Mehedinti - Caras-Severin - Zestrea naturii: INTRODUCERE: Zona cuprinsa între limitele Valea Cernei, Valea Motrului si soseaua ce face legatura...

Băile Herculane

1.INTRODUCERE: Turismul balnear este acea parte a turismului in care motivatia destinatiei este sanatatea, pastrarea sau redobindirea acesteia,...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Balneologie

Partea 1 A. HIDROLOGIE MEDICALĂ Apa acoperă aproximativ 71% din suprafaţa globului. Hidrosfera propriu-zisă este compusă din: mări şi oceane...

Carstologie

I. GENERALITĂłI. ETIMOLOGIA SI SEMNIFICAłIA NOłIUNII DE „CARST” Totalitatea proceselor legate de circulaŃia apei în roci solubile (calcar,...

Ai nevoie de altceva?