Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 9906
Mărime: 32.24KB (arhivat)
Publicat de: Dionisie Coman
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Forina Folea
Universitatea din Bucuresti Facultatea de Geografie Specializarea: Geografia Turismului

Extras din proiect

ASEZARE GEOGRAFICA. LIMITE. SUBUNITATI.

Podisul Barladului

Podisul Barladului se afla in cadrul Podisului Moldovei, ce se gaseste in NE si E Romaniei. Ca subunitatile ale sale se regasesc: culoarul Prutului, Podisul Central Moldovenesc, Colinele Tutovei, dealurile Falciului, Depresiunea Elanului, culoarul Barladului.

Dintre acestea, profilul ce uneste localitatile Vaslui – Bacau –Odorheiul Secuiesc, traverseaza doar 3 : Podisul Central Moldovenesc, Colinele Tutovei si culoarul Barladului.

Podisul Central Moldovenesc ocupa partea Nordica a Podisului Barladului, motiv pentru care este cunoscut in literature de specialitate si sub numele de “Podisul Barladului Superior” (V. Mihailescu, 1932), dar si cu numele de Podisul Sarmatic (M. David, 1922).

La nord, podisul este limitat de Coasta Iasului, la sud - de aliniamentul format din : Valea Morii (afluent al Siretului), Coasta Racovei, Valea Barladului (inte confluenta Racova – Barlad si localitatea Crasna), coasta Lohanului, continuata prin nordul Dealului Dobrina( 370 m ) si versantul Nordic al vaii subsecvente a Draslovatului . In contact direct cu Colinele Tutovei intra intre localitatea Crasna si Valea Siretului, iar cu Dealurile Falciului – intre Crasna si Valea Prutului.

Colinele Tutovei se gasesc in sudul Podisului Central Moldovenesc. Numele acestei subunitati vine inca din vremea feudala , cand in Moldova functiona impartirea administrativ – teritoriala si conform acesteia , o mare parte a acestui teritoriu apartinea tinutului Tutova (nume pe care-l avea datorita paraului Tutova). O alta motivatie a numelui de “colina” este datorata aspectului caracteristic al reliefului, cu interfluvii inguste, prelungi, paralele, monoclinale, foarte asemanatoare intre ele si si cu versanti abrupt carora geografii le-au spus “coline” .Localinicii insa folosesc rar acest termen, preferandu-l pe cel de “zare” sau “pe zare” prin care se desemneaza partea superioara, inalta, cu aspect de platou ingust al unei coline.

Din punct de vedere al limitelor, Colinele Tutovei sunt incadrate: la nord de Coasta Racovei si Valea Mortii, la sud – Campia Tecuciului, la est – Valea Barladului si in vest – Valea Siretului.

Valea Barladului, prin dimensiuni, caractere geografice, si functii trebuie considerate o subunitate aparte din Podisul Barladului, axa de circulatie si convergenta economic ape care se afla orasele Barlad si Vaslui . Ea strabate Podisul Barladului prin mijloc, leaga intre ele subunitatile lui geografice si-I da unitate, iar pe vaile aferente se poate patrunde in interiorul acestor subunitati.

Subcarpatii Moldovei

Subcarpatii Moldovei sint cuprinsi intre Valea Moldovei (in nord), Valea Trotusului (in sud), Carpatii Orientali (in vest) si culoarul Siretului (in est). Subcarpatii Moldovei formeaza o zona de trecere de la Carpatii Orientali la Podisul Moldovei. Desi unele trasaturi subcarpatice sint prezente pe o zona foarte ingusta (4 km) si la nord de Valea Moldovei (depresiunile Solca si Cacica), aceasta este inclusa la Podisul Sucevei, Subcarpatii in forma clasica fiind doar la sud de Valea Moldovei Linia de profil care uneste orasele Vaslui-Bacau-Odorheiu Secuiesc traverseaza si Subcarpatii Moldovei. Desfasurati pe aproximativ 160 de km ,de la nord la sud,pe o suprafata de 5 000 km², Subcarpatii Moldovei prezinta caracteristicile specifice regiunii subcarpatilor- existent unui uluc depresionar, suprapus unor sinclinorii si marginit de culmi inalte anticlinale- dar prezinta diferente regionale. Mai simpli decat ceilalti subcarpati, se compun din trei mari depresiuni subcarpatice, doua culmi deluroase principale si un culoar de contact cu Podisul Moldovei. Toate sunt oblice pe Carpati si paralele cu raurile Moldova, Bistrita si Tazlau-Trotus. Sunt mai vechi decat restul Subcarpatilor , fiind alcatuiti din strate miocene cutate, pe alocuri, la exterior, pastrandu-se si urme de sarmatian piemontan necutat , care este specific Podisului Moldovei. Pa Trotusul inferior exista o tranzitie intre Subcarpatii Curburii si cei ai Moldovei, in sensul ca Depresiunea Tazlau se continua si in Subcarpatii Curburii , cu Depresiunea Casin, iar in sud-estul Culmii Pietricica, se gaseste un mic fragment piemontan (prelungit catre nord cu un glacis) continuare a Piemontului Zabraut de la Curbura . Subcarpatii Moldovei prezinta o tendinta de simplificare structural-morfologica, care a depins de particularitatile evolutiei paleogeografice, in raport cu celelalte diviziuni subcarpatice ;astfel Subcarpatii Moldovei sunt alcatuiti din sedimente mai vechi decat pliocenul si intre raurile Moldova si Bistrita, pana la sud de Trotus sedimentarul miocen a fost cutat de miscarile moldavice din volhinian, aici au actionat si miscari attice, din basarabian. Urmarind raporturile dintre Carpati si Subcarpati se observa ca migratia spre est a geosinclinalului carpatic a facut ca avanfosa subcarpatica sa corespunda cu periferia estica a geosinclinalului, iar cutele sa fie o continuitate recenta a cutelor din Carpati.

Preview document

Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 1
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 2
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 3
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 4
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 5
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 6
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 7
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 8
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 9
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 10
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 11
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 12
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 13
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 14
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 15
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 16
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 17
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 18
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 19
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 20
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 21
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 22
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 23
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 24
Profil Vaslui - Bacău - Odorheiu Secuiesc - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Profil Vaslui - Bacau - Odorheiu Secuiesc.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Bancă Carpatica

Banca Comercială Carpatica Capitolul 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie CUM A ÎNCEPUT TOTUL În anul 1999, pe data de 15...

Ai nevoie de altceva?