Riscuri Hidrice - Ciclonii Tropicali

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2038
Mărime: 6.04MB (arhivat)
Cost: 4 puncte
UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI FACULTATEA DE GEOGRAFIE SPECIALIZAREA GEOGRAFIE

Extras din document

1. PREZENTAREA FENOMENULUI

Termenul de “ciclon” provine din limba greaca de la cuvantul kuklos, care inseamna rasucire, incolacire, cerc.

Ciclonii sunt forme negative ale reliefului baric, reprezentate pe harta sinoptica prin izobare inchise, mai dese in partile lor central si mai rare spre periferii.

Structura lor este simetrica (izobarele care ii contureaza pe harta sinoptica sunt cercuri aproape perfecte), fronturile lipsind cu desavarsire. Sunt mai putin extinsi decat ciclonii extratropicali, dar mult mai violenti, vanturile depasind frecvent 250 km/h (instrumentele au inregistrat uneori 500 km/h inainte de a fi distruse).

Ciclonii tropicali, contrar celei mai mari parti a ciclonilor extratropicali, transforma caldura in lucru mecanic, asemenea unor masini termice uriase. Un singur ciclon poate produce intr-o singura zi o cantitate de energie cinetica la 10¹² km/h, adica mai mult decat produce intreaga omenire.

Structura unui ciclon include masa noroasa si ochiul ciclonului.

- Masa noroasa (vartejul noros) este format din nori Cb, periferic fiind prezenti si nori Cirrus, nrespectiv Cumulus. Privit de la mare inaltime, asa cum apare in imaginile satelitare, ciclonul tropical are aspectul unei virgule uriase, cu coada orientate spre Ecuator, de unde se realizeaza alimentarea cu aer cald si umed (Mahara,2001).

- Ochiul ciclonului este o zona circulara, cu diametrul cuprins, de obicei, intre 30 si 60 km, valorile putand atinge, in mod exceptional, 8, respectiv 200 km. Din cauza miscarilor descendente, in ochi cerul este senin, iar transparent aerului este foarte mare. De obicei vantul lipseste, predominand calmul. In partea superioara a ochiului, temperature aerului este cu cel putin 10°C mai ridicata fata de temperatura mediului inconjurator, in timp ce la baza diferenta nu depaseste 2°C. Foarte caracteristica este si presiunea atmosferica mult scazuta din ochiul ciclonului tropical.

STRUCTURA VERTICALA A UNUI CICLON TROPICAL

Durata de evolutie a unui ciclon tropical este, in medie, de 6-8 zile. Stingerea unui ciclon tropical se produce atunci cand ciclonul ajunge deasupra unor suprafete acvatice mai reci sau deasupra uscatului. Masa noroasa se fragmenteaza si se diminueaza, viteza vantului scade semnificativ, iar in final ciclonul tropical isi inceteaza existenta.

- Repartitia geografica a ciclonilor tropicali

- Bazinul vestic al Oceanului Pacific(din Emisfera Nordica) si SE Asiei, cu un numar mediu annual de 16,0 cicloni tropicali (35,6% din numarul mediu anual de pe Glob). In aceasta regiune, ciclonii tropicali poarta numele de taifune (Japonia si i-le Filipine), baguio (S i-lelor Filipine, Pen. Malacca).

- Bazinul estic al Oceanului Pacific si tarmurile vestice ale Americii Centrale (cordonazos), cu 8.9 cazuri in medie pe an(19.9%).

- Bazinul vestic al Oceanului Atlantic si SE Americii de Nord – uragane,hurricanes- cu 5.4 cicloni tropicali pe an (12%).

- Bazinul vestic al Oceanului Indian si zona insulei Madagascar –cicloni tropicali, cu 4.4 cazuri(9.8%)

- Bazinul vestic al Oceanului Pacific si NE Australiei – uragane, hurricanes cu 4.3 cicloni tropicali in medie pe an(9.6% din totalul cazurilor de pe Glob).

- Bazinul estic al Oceanului Indian si NV Australiei- willy-willies, 3.4 cicloni tropicali severi, adica 7.5% din total.

- Bazinul Nordic al Oceanului Indian (Golful Bengal, Marea Arabiei) si S Asiei – ciclon tropical, taifun ,orcan cu 2.5 cazuri pe an(5.6%).

Preview document

Riscuri Hidrice - Ciclonii Tropicali - Pagina 1
Riscuri Hidrice - Ciclonii Tropicali - Pagina 2
Riscuri Hidrice - Ciclonii Tropicali - Pagina 3
Riscuri Hidrice - Ciclonii Tropicali - Pagina 4
Riscuri Hidrice - Ciclonii Tropicali - Pagina 5
Riscuri Hidrice - Ciclonii Tropicali - Pagina 6
Riscuri Hidrice - Ciclonii Tropicali - Pagina 7
Riscuri Hidrice - Ciclonii Tropicali - Pagina 8
Riscuri Hidrice - Ciclonii Tropicali - Pagina 9
Riscuri Hidrice - Ciclonii Tropicali - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Riscuri Hidrice - Ciclonii Tropicali.doc

Alții au mai descărcat și

Ciclonii Tropicali

Origine. Mod de manifestare Desi invizibil, aerul se supune unor reguli fizice stricte: el se deplaseaza sub efectul temperaturii, se ridica cand...

Judetul Timis

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Rolul Carpatilor

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?