Sibiul

Imagine preview
(7/10 din 5 voturi)

Acest proiect trateaza Sibiul.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 83 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Velcea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Geografie

Cuprins

I. Prefata 3
II. Cadrul natural 5
1. Asezare si relief 5
2. Clima 10
3. Vegetatia si fauna 11
4. Hidrografia 12
III. Scurt istoric al dezvoltarii orasului Sibiu 15
IV. Organizarea functionala si teritoriala a municipiului Sibiu 20
a) Populatia 20
b) Organizarea teritoriala 21
c) Fondul locativ 33
d) Edificii culturale 34
e) Sportul în Sibiu 43
f) Transporturile 44
V. Sibiu – important centru cultural si economic al României 46
VI. Sibiul si împrejurimi – importanta zona turistica 52
VII. Implicatii metodice 65
Bibliografie 84

Extras din document

I. Prefata

Prin bogatia obiectivelor istorice si social-culturale si prin frumusetea si varietatea peisajelor naturale, Sibiul si împrejurimile se încadreaza printre zonele de mare atractie turistica ale tarii.

În judetul Sibiu – veche vatra de cultura si civilizatie – se afla circa 500 de monumente apartinând patrimoniului cultural national. Turistul venit în zona Sibiului pentru mai multa sau mai putina vreme se decide cu greu cum sa-si împarta timpul între numeroasele atractii turistice. Iubitorii de munte pot urca în orice anotimp pe cararile de piatra ale muntilor Fagaras, Lotru si Cindrel; pe lânga un peisaj maret, aici îi asteapta numeroase cabane. Cel care vrea sa-si întareasca sanatatea are la dispozitie statiunile Ocna Sibiului, Bazna, Miercurea Sibiului, Paltinis. Turismul dispune, de altfel, de o bogata baza materiala: hoteluri noi sau de veche traditie, moteluri, campinguri, hanuri, cabane, restaurante.

Frumusetile naturale si cele create de om pe meleagurile sibiene au atras numerosi calatori înca din secolele trecute, astfel ca începuturile turismului sunt vechi aici. Sibiul si Mediasul erau în mod curent vizitate de negustori, diplomati, diversi calatori. În secolul al XVIII-lea s-a construit primul hotel al orasului Sibiu, „Împaratul romanilor” (1775), ceea ce a facut sa creasca numarul vizitatorilor. În 1861 s-a înfiintat ASTRA (Asociatia Transilvana pentru Literatura Româna si Cultura Poporului Român) care, prin programul sau larg de activitati, poate fi considerata prima organizatie care s-a preocupat si de actiuni turistice: se organizau excursii pentru cunoasterea unor obiective si locuri istorice, s-a acordat atentie etnografiei si folclorului etc.

În 1880 s-a înfiintat la Sibiu Societatea Carpatina Ardeleana, specializata în turism, care s-a ocupat de deschiderea si marcarea traseelor montane, a ridicat case de adapost si cabane (la Negoiu si Prejba în 1881, la Paltinis în 1894, la Bâlea-Lac în 1904), a publicat un anuar, considerat cea mai veche publicatie turistica româneasca. Strângând un mare numar de membrii, organizând excursii si o puternica propaganda turistica, a reusit sa strânga un bogat material folosit pentru întocmirea de harti si ghiduri turistice. Sibiul s-a înscris astfel printre primele centre din tara cu o activitate turistica organizata.

La îndemnul savantului Emil Racovita, a luat fiinta în 1936 Oficiul National de Turism, o sectie a acestuia deschizându-se la Sibiu în 1937, în actuala cladire a Oficiului Judetean de Turism, din Piata Unirii. În 7 aprilie 1938 se deschide una din primele sectii ale Turing Clubului României, dupa care au urmat o serie de alte organizatii si societati cu specific turistic.

Astazi, pe fondul acestei activitati traditionale, se dezvolta noi forme de organizare a turismului sibian.

Pentru toate acestea, si pentru multe altele care vor iesi în evidenta în aceasta lucrare, orasul Sibiu a fost declarat, pentru anul 2007, Capitala Culturala Europeana. Aceasta reprezinta recunoasterea oficiala a vietii si mostenirii culturale de exceptie pe care o are orasul Sibiu, si doreste sa încurajeze comunitatea sa dezvolte si sa imagineze modalitati inovatoare de dezvoltare prin actiune culturala. Programul este gândit astfel încât sa promoveze cooperarea culturala si sa celebreze destinul european al orasului Sibiu printr-un program cultural cu dimensiuni si semnificatie europeana.

Programul “Sibiu-Capitala Culturala Europeana 2007” este gândit astfel încât sa ofere oportunitati pentru probleme de incluziune si coeziune sociala, educatie, turism, patrimoniu si regenerare urbana la toate nivelurile.

Acest eveniment cultural constituie de altfel si motivatia acestei lucrari. Sibiul este un oras splendid, în parte cunoscut si în parte necunoscut nu numai pe plan international, ci chiar si national. Faima sa în crestere are o baza puternica, un cadru natural mirific, un trecut european si un prezent care încearca sa faca fata pe deplin momentului pe care România îl va trai, speram, începând cu 1 ianuarie 2007: integrarea în Uniunea Europeana.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sibiul.doc

Alte informatii

Sibiul, capitala culturala europeana 2007