Specializarea și Regionalizarea Ofertelor Turistice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3592
Mărime: 22.34KB (arhivat)
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1.Turismul de Incoming in Romania 3
  2. 2.Comparatie program national/program regional 7
  3. 3.Program national: Romania in 8 zile 8
  4. 4.Program regional: Nordul Romaniei 14
  5. 5.Comparatie produse turistice 20
  6. 6.Bibliografie 21

Extras din proiect

1. Turismul de Incoming in Romania

Turistii straini au petrecut anul trecut in Romania 3,5 milioane de nopti, printre cele mai scazute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.

Doar Letonia si Lituania au avut mai putini vizitatori straini anul trecut, 2,7 milioane, respectiv 2,8 milioane, insa in aceste state turistii straini reprezinta 70%, respectiv 51% din piata.

In Romania, turistii straini reprezinta doar 18% din piata, cel mai redus procentaj din UE, fata de 67% in Bulgaria, cu 14,3 milioane de innoptari anul trecut, sau 49% in cazul Ungariei, unde straini au petrecut in 2013 aproximativ 12,3 milioane de nopti.

Sosirile si innoptarile in unitati turistice au crescut anul trecut, fata de 2012, cu 3,5%, respectiv cu 1,1%. Astfel, sosirile au totalizat 7,91 milioane, iar innoptarile 19,3 milioane. "In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (80,5% din total turisti straini), iar din acestia 85,7% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene", arata INS, intr-un comunicat.

Din totalul turistilor straini, de 1,71 milioane, cei mai multi au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) si Franta (118.649). Sosirile in hoteluri au detinut o pondere de 74,7% din totalul sosirilor in structurile de cazare. Fata de anul anul 2012, sosirile in hoteluri sunt in crestere cu 2,4%. Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare a fost anul trecut de 25,2% pe total structuri de cazare turistica, in scadere cu 0,7 puncte procentuale fata de 2012. La hoteluri s-a inregistrat un indice de utilizare a locurilor de cazare de 31,6%.

Durata medie a sederii a fost de 2,6 zile la turistii romani si de 2 zile la cei straini. Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost anul trecut de 8,01 milioane, in crestere cu 1% fata de 2012. Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost de 11,36 milioane, in urcare cu 1,9%. In decembrie 2013, comparativ cu ultima luna din 2012, sosirile si innoptarile au inregistrat cresteri cu 8,5%, respectiv cu 9,1%. Comparativ cu decembrie 2012, la punctele de frontiera s-au inregistrat cresteri atat la sosirile vizitatorilor straini (0,4%) cat si la plecarile in strainatate ale vizitatorilor romani (4,6 %).[1]( http://www.business24.ro/ins/stiri-ins/turismul-romanesc-codasul-ue-turistii-straini-doar-18-la-suta-din-piata-1541448).

In cadrul UE germanii sunt poporul care calatoresc cel mai mult: 80% dintre germani au realizat cel putin ocalatorie (pentru cel putin 4 nopti, luand in consideratie si turismul intern) ceea ce reprezinta cca 66 demilioane de turisti germani, in anul 2003. (sursa: Eurostat). Insa, conform unui studiu realizat de Institutul de Turism din Trier, in vara anului 2003 fiecare al doilea german a decis sa nu plece in calatorie in anul in 2004, cele mai importante dintre motivele mentionate fiind:

- Preferinta de a se odihni „intre cei patru pereti de acasa";

- Lipsa banilor;

- Teama de atacuri teroriste, epidemii etc.

Influenta nesigurantei economice din Germania, precum si reforma fiscala, se simte si pe piata turistica. Turistii germani efectueaza calatorii din ce in ce mai scurte, cheltuielile sunt din ce in ce mai restranse, cu rezultate negative asupra incasarilor din turism. Conform unor estimari ale DRV - DeutscheReiseveranstalter & Reisebüro Verband, institutie corespondenta cu ANAT+ATOR, cifra de afaceri aoperatorilor de tururi se ridica la 17,9 miliarde EURO si la cca 33 Milioane de turisti, ceea ce inseamna opierdere la cifra de afaceri de 5,5 % si o scadere la numarul de turisti de 4%.

Tendinte, prognoze, statistici:

Concediul traditional anual isi pierde din importanta è calatoriile de scurta durata (5-13 zile) profita de acest lucru (tendinta care se accentueaza de 2-3 ani).

Calatoriile in familie isi pastreaza importanta: 13 - 14 Milioane de astfel de calatoriianual, reprezentand 20% din tot volumul de calatorii vandute.

Germanii raman fideli destinatiilor lor preferate, si anume: Spania, Italia si Germania. Astfel, in 2004 conform unei prognoze a Institutului de turism F.U.R din Kiel,mai mult de jumatate din calatorii va fi realizata intr-una din aceste tari.

Turcia a revenit in forta dupa scaderile din 2003; Grecia a profitat de Jocurile Olimpice; prognoze foarte promitatoare pentru Ungaria, Egipt, Bulgaria si statele Baltice. Pachetele turistice isi pierd din importanta (tendinta care a inceput sa-si faca simtita prezenta cu precadere in 2001): doar 42 % din numarul de calatorii vandute sunt pachete turistice.

Operatori de tururii germani vad viitorul turismului in programele individuale. TUI dezvolta in momentul de fata programul „Dynamic Packaging" (posibilitate de a realizaun pachet turistic prin rezervari online in internet mult mai flexibil si totodata, mult mai complex. Pentru prima data se pot rezerva intr-un pachet turistic, servicii turistice apartinand unor diversi furnizori). Rezervarile de ultima ora au inregistrat cresteri semnificative; pentru e evita aceasta continua crestere operatorii de tururi au prezentat la inceputul anului reduceri massive pentru rezervarile timpurii. Intre 1999 si 2003 a crescut interesul pentru ofertele All Inclusive de la 12% la 27%, mai ales la familiile cu copii mici, la cupluri in varsta, dar si pentru cei cu venitmediu, pentru care preturile pentru astfel de oferte sunt foarte atragatoare.

Circa 65 de milioane de calatorii private sunt intreprinse in Germania, dintre care doar doua treimi au o durata mai lunga de 4 zile. Destinatiile preferate sunt Bayern(25%), apoi Mecklenburg Vorpormmern (15%) si Schleswig Holstein (14%).

Turistii germani conform structurii populatiei din Germania .

Preview document

Specializarea și Regionalizarea Ofertelor Turistice - Pagina 1
Specializarea și Regionalizarea Ofertelor Turistice - Pagina 2
Specializarea și Regionalizarea Ofertelor Turistice - Pagina 3
Specializarea și Regionalizarea Ofertelor Turistice - Pagina 4
Specializarea și Regionalizarea Ofertelor Turistice - Pagina 5
Specializarea și Regionalizarea Ofertelor Turistice - Pagina 6
Specializarea și Regionalizarea Ofertelor Turistice - Pagina 7
Specializarea și Regionalizarea Ofertelor Turistice - Pagina 8
Specializarea și Regionalizarea Ofertelor Turistice - Pagina 9
Specializarea și Regionalizarea Ofertelor Turistice - Pagina 10
Specializarea și Regionalizarea Ofertelor Turistice - Pagina 11
Specializarea și Regionalizarea Ofertelor Turistice - Pagina 12
Specializarea și Regionalizarea Ofertelor Turistice - Pagina 13
Specializarea și Regionalizarea Ofertelor Turistice - Pagina 14
Specializarea și Regionalizarea Ofertelor Turistice - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Specializarea si Regionalizarea Ofertelor Turistice.docx

Alții au mai descărcat și

Politici de coeziune teritorială în România. Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria

Introducere Coeziunea teritorială se referă la o dezvoltare echilibrată, coerentă și armonioasă a teritoriului, sub aspectul activităților...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?