Specii unicate și amenințate cu dispariția din Regnul Australasiatis

Proiect
8/10 (1 vot)
Ă
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 64 în total
Mărime: 17.18MB (arhivat)
Publicat de: Nicolae O.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Onofras Nicolae

Extras din proiect

Araucaria bidwillii

Araucaria lui Bidwill reprezintă un arbore conifer, endemic pentru Australia, îndeosebi pentru sectoarele de est ale continentului. Băștinașii numesc acești arbori (bunia-bunia). Este un arbore dioic, la care exemplarele femenine pot atinge 40-50 m înălțime și circa 125 cm în lățime. Araucariile trăiesc până la 2000 de ani, de aceea abia la vîrsta de circa 300 de ani pădurile pot fi exploatate pentru lemn. Arborii tineri au o coroană piramidală, iar crengile laterale sunt dispuse vertical. Frunzele sunt ovale, cu vîrful ascuțit și suntaranjate spiralat. Sunt cojoase, mari de circa 4-10 cm, cu multiple nervuri. Arborii de 40-50 de ani încep să formeze semințe. Semințele nuciforme, de circa 5 cm lungime, sunt comestibile.

Banksia coccinea (Fam. Proteaceae Ord. Proteales)

Este un arbust de până la 1 m înălțime. Banksia preferă pădurile de Eucalyptus, preferând solurile nisipoase cu o fertilitate redusă. Inflorescențele viu colorate sunt intens colectate de cei pasionați de natură și chiar servesc obiect de comercializare. Colectarea intensă a dus la imposibilitatea formării semințelor, astfel diminuînd numărul populațiilor. Lemnul speciilor de Banksia este destul de dur și este utilizat în construcția corăbiilor, bărcilor, confecționarea mobilei.

Bowenia serrulata (Fam. Cycadaceae Ord. Cycadales

Genul Bowenia include numai 2 specii de plante endemice pentru Regnul Australasiatic. Face parte din coniferele primitive, specific Emisferei de sud. Bowenia serrulata are tulpina subterană de formă aproape sferică, cu diametrul de circa 25 cm, continuînd într-o rădăcină pivotantă. Pe tulpină se dezvoltă de la 5 până la 20 de lăstari scurți, fiecare dintre care pot forma frunze și cîte un con mic. În ultimul timp numărul plantelor s-a redus simțitor, deoarece ele sunt distruse de băștinași. Motivul distrugerii este că ele sunt otrăvitoare pentru animalele erbivore domestice.

Byblis gigantea Fam. Byblidaceae Ord. Saxifragales

Este o plantă ierboasă care atinge înălțimea de 50 cm înălțime, trăiește pe soluri acide umede de pe malurile rîurilor, mlaștinilor. Este o plantă insectivoră ce are frunzele liniare lungi, acoperite dens de perișori și glande (pe o plantă pot fi pînă 300 mii de perișori și 2 mii de glande), ce elimină un suc ce contribuie la digestia jertfei. Formează flori, pe pedunculi lungi, de culoare roz-roșietică. Fructul este o capsulă. Specia dată suferă mult din cauza colecționarilor amatori, actualmente se află în pericol de dispariție. Locurile de răspîndire sunt protejate în Parcul Național Mur-River.

Brachychiton rupestris Fam. Malvaceae Ord. Malvales

I se mai spune arborele butelie, este originar din Australia și populează savanele ți tufărișurile sclerofite din acest continent. Numele său vine de la aspectul trunchiului extrem de îngroșat, fapt ce se datorește adaptării la condițiile insuficienței de umiditate. Totodată această particularitate morfo-anatomică conferă arborilor un aspect vizual unic și remarcabil. Poate atinge pînă la 18-20 m înălțime. Acești arbori sunt plantați în scopuri decorative în parcuri, zone de recreație sau de-a lungul străzilor. Ei au o dezvoltare foarte lentă și conturul rotunjit de butelie nu este vizibil pînă când arborii ating vîrsta de aproximativ 15 ani.

Conținut arhivă zip

  • Specii unicate si amenintate cu disparitia din Regnul Australasiatis.pptx

Ai nevoie de altceva?