Studiu de Oportunitate privind Dezvoltarea Turistica si Agroturistica a Zonei Sibiu

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Studiu de Oportunitate privind Dezvoltarea Turistica si Agroturistica a Zonei Sibiu.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 93 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domenii: Geografie, Turism

Cuprins

I.Introducere pag 3
1)Cadrul natural pag 9
a)asezare geografica si limite pag 19
b)geologie si relief pag 23
c)clima pag 23
d)hidrografia pag 26
e)vegetatia pag 30
f)fauna pag 35
g)solurile si subsolurile pag 38
2.Resurse geodemografice pag 40
a)evolutia numerica a populatiei pag 41
b)bilantul natural al populatiei pag 43
c)migratiile pag 44
d)structura pe grupe si sexe pag 45
e)structura socio-economica si evolutia somajului pag 46
f)nivelul de instruire al populatiei pag 47
g)structura etnica si confesionala pag 48
3.Activitatile economice pag 49
a)sectorul secundar pag 49
b)sectorul tertiar pag 49
c)sectorul primar pag 50
4.Asezarea satelor-tipologie pag 50
5.Strategii de dezvolare durabila si turistica a zonei Sibiu pag 55
6.Protectia si conservarea mediului pag 59
7.Analiza swot pag75
8.Concluzii pag 78
9.Bibliografie pag 80

Extras din document

CAPITOLUL I. Cadrul natural

1. Asezare geografica si limite

Sibiu (în germană Hermannstadt, în maghiară Nagyszeben, în latină Cibinium) este reşedinţa şi cel mai mare municipiu al judeţului Sibiu. Este un important centru cultural şi economic din sudul Transilvaniei. Deţine titlul de oraş martir. Are o populatie de aproximativ 175.000 locuitori. Staţiunea de iarnă Păltiniş se află la 37 km distanţă de centrul municipiului, iar lacul glaciar Bâlea se află la aproximativ 100 km distanţă de oraş. Municipiul Sibiu a reprezentat unul dintre cele mai importante şi înfloritoare oraşe din Transilvania, fiind centrul coloniştilor saşi stabiliţi în zonă. A cunoscut în ultimii ani o renaştere economică şi culturală semnificativă, fiind astăzi unul dintre oraşele cu cel mai mare nivel de investiţii străine din România. Sibiu a fost în anul 2007 capitala europeana a culturii. Municipiul Sibiu este situat în partea de sud a Transilvaniei, în depresiunea Cibinului, străbătută de râul cu acelaşi nume.

Localizare

Din punct de vedere fizico-geografic, judetul Sibiu se afla amplasat intre 47 0 17' latitudine nordica si 45 0 28' latitudine sudica, respectiv intre 24 0 57' longitudine estica si 23 0 35' longitudine vestica si se invecineaza la nord cu judetul Mures, la est cu judetul Brasov, la sud cu judetul Arges si Valcea iar la vest cu judetul Alba. Ca si suprafata, cu cei 5432,5 km 2 ceea ce reprezinta 2,3% din teritoriul tarii, judetul Sibiu se incadreaza intre judetele cu suprafata mijlocie. Teritoriul administrativ al judetului este organizat in doua municipii – Sibiu si Medias, opt orase – Cisnadie, Copsa mIca, Ocna Sibiului, Saliste, Dumbraveni, Avrig, Agnita si Talmaciu.

Oraşul se află în apropierea Munţilor Făgăraş (cca. 20 km), a Munţilor Cindrel (cca. 12 km) şi a Munţilor Lotrului (cca. 15 km), care mărginesc depresiunea în partea de sud-vest. Oraşul Sibiu se întinde actualmente pe o suprafaţă de 12164 ha. În nord şi est, teritoriul municipiului Sibiu este delimitat de Podişul Târnavelor, care coboară până deasupra Văii Cibinului, prin Dealul Guşteriţei.

Ca repere cartografice localitatea se situează la 45°47' latitudine nordică (în linie cu Lyon) şi 24°05' longitudine estică (aproximativ în linie cu Atena). Altitudinea faţă de nivelul mării variază între 415 m în Oraşul de Jos şi 431 m în Oraşul de Sus.

Caracterestici geografice specifice

Ca o consecinţă a corelaţiilor dintre componentele climatice şi caracteristicile geomorfologice ale spaţiului geografic sibian, în zonele depresionare de la contactul cu muntele se manifestă inversiuni de temperatură, în special în perioadele reci şi calme ale anului. Se ajunge uneori ca temperatura din depresiuni să fie egală cu cea de pe vârfurile montane, iar porţiunea mediană a versantului rămâne mai caldă. În urma măsurătorilor efectuate de Staţia Meteo Sibiu, în ultimii zece ani s-au înregistrat inversiuni de origine termică, dinamică şi frontală; anual se produc în jur de 100 de inversiuni, frecvenţa cea mai mare revenind celor de natura termică (cca. 70,2 zile/an). În momentul producerii fenomenelor climatice menţionate, în zonele montane vremea este frumoasă, în schimb, în arealele depresionare aceasta este închisă şi nefavorabilă deplasărilor.

Vara predomină vânturile oceanice umede din vestul Europei, care determină ploile bogate din acest anotimp. Mai rare sunt revărsările de aer polar oceanic, care provoacă o răcorire temporară a timpului, ploi reci, iar în munţi chiar lapoviţă şi ninsoare. Uneori mai bate vara şi Austrul dinspre sud-vest. Un alt vânt predominant bate dinspre nord-est, însă el este înlocuit cu o mişcare a aerului, canalizată pe culoarul Visei dinspre depresiunea Sibiului.

Orasul Sibiu nu este delimitat de forme de relief strict conturate, ci le imbraca si le domina aproape uniformizandu-le, prin extinderea zonei construite. Municipiul nu are in perimetrul sau accidente geomorfologice care sa provoace elemente de panta.

Prin Sibiu trec drumurile europene E 68 (Arad - Sibiu - Brasov) si E 81 (Cluj - Sibiu - Pitesti - Bucuresti) Orasul Sibiu este un important nod de cale ferata si dispune de un aeroport international cu curse regulare spre Germania si Italia.

Distanta fata de principalele orase din Romania:

*Sibiu - Alba Iulia 113 Km

*Sibiu - Baia Mare 305 Km

*Sibiu - Baile Herculane 267 Km

*Sibiu - Brasov 142 Km

*Sibiu - Bucuresti 282 Km

*Sibiu - Timisoara 256 Km

*Sibiu - Constanta 507 Km

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de Oportunitate privind Dezvoltarea Turistica si Agroturistica a Zonei Sibiu.doc