Traseu România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 71 în total
Cuvinte : 24992
Mărime: 983.12KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popescu Ioana

Extras din document

ZIUA I

TARGOVISTE

Târgovişte este reşedinţa şi cel mai mare oraş al judeţului Dâmboviţa, Muntenia, România. Are o populaţie de aproximativ 89.000 de locuitori. Reşedinţă domnească şi capitală între 1396 şi 1714, oraşul a deţinut mai bine de trei secole statutul de cel mai important centru economic, politico-militar şi cultural-artistic al Ţării Româneşti. Oraşul se află pe malul drept al râului Ialomiţa, pe un platou cu o înălţime de 260 m, la limita între regiunea deluroasă subcarpatică şi cea de câmpie.

Obiective turistice din Targoviste

Turnul Chindiei din Târgovişte, cunoscut de altfel şi sub numele de Turnul Chindia, este cea mai importantă atracţie turistică din oraş şi totodată simbolul oraşului, elemente specifice turnului fiind prezente în stema oraşului, în partea de sus, dar şi în partea de jos. A fost construit în a doua jumătate a secolului al XV-lea de către domnitorul Vlad Ţepeş. Măsoară 27 de metri în înălţime şi 9 metri în diametru, fiind destul de rezistent pentru a face faţă celor mai dure atacuri. Era folosit pentru apărarea cetatăţii. Între anii 1847 şi 1851 turnul a fost complet restaurat de către Gheorghe Bibescu, forma actuală datorându-se domnitorului, inclusiv înălţarea sa cu circa 5 metri faţă de construcţia iniţială. Fiind un monument istoric, turnul găzduieşte acum o expoziţie de documente, arme şi obiecte care au aparţinut lui Vlad Ţepeş. În prezent turnul se află în administrarea Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte ce are ca profil: ansamblu de arhitectură, lapidarium, istorie, artă monumentală.

Curtea Domneasca reprezinta un ansamblu arhitectural deosebit de complex, asupra caruia si-au pus amprenta mai multe generatii de domnitori, constituind astfel un capitol important din istoria si arta medievala a Romaniei. Prima mentionare documentara a fost in timpul lui Mihai I, fiul asociat la domnie al lui Mircea cel Batran. Curtea Domneasca urmeaza sa fie refacuta si modificata de mesterii domnitorilor: Vlad Tepes, Petru Cercel, Matei Basarab, Constantin Brancoveanu. Ansamblul este dominat de Turnul Chindiei, care a devenit simbol al orasului. Inalt de 27 de metri, ofera posibilitatea unei privelisti de ansamblu asupra intregii zone. In apropiere se afla si Parcul Chindiei, cu o Gradina Zoologica foarte bine intretinuta.

Biserica Domneasca mare Biserica mare Domneasca din Targoviste este ctitoria voievodului Petru Cercel (1583-1585). Biserica a fost zidita in acelasi timp cu Casa Domneasca si alaturi de aceasta, in anul 1584. Lacasul poarta hramul Adormirea Maicii Domnului si a fost realizat dupa modelul bisericilor de tipul cruce greaca inscrisa. Monumentul se distinge de lacasurile ridicate la sfarsitul secolului al XVI-lea prin proportiile sale nemaintalnite pana atunci, dreptunghiul in care se inscrie conturul exterior masurand 14 metri pe 30 de metri. Varietatea temelor iconografice, simtul in armonizarea culorilor, ca si expresivitatea figurilor, fac din pictura acestei biserici una din marile realizari ale epocii. In Biserica mare Domneasca gasim cea mai ampla galerie a unor chipuri de domnitori munteni, pastrata si reprezentata de tablourile votive din pronaosul bisericii, de un mare interes artistic si documentar.

Biserica Domneasca mica a fost zidita probabil in secolul al XVI-lea, si-a pastrat in buna parte aspectul initial. Are ornamente din discuri ceramice si cel mai vechi pridvor construit odata cu biserica. Cladirea din curtea bisericii, destinata a fi azil si spital, a fost ridicata de domnita Balasa, sotia lui Constantin Serban Carnu.

Manastirea Dealu Manastirea dealu a fost intemeiata probabil inca din vremea lui Mircea cel Batran, insa apare in documente la 17 noiembrie 1431, in timpul domniei lui Alexandru Aldea. Biserica este ctitoria voievodului Radu cel Mare, din perioada 1499-1501. In interiorul bisericii se afla una dintre cele mai mari necropole domensti, incepand cu anul 1508, cand a fost inhumat ctitorul, Radu cecl Mare, si pana in 1608, anul inhumarii lui Mihai Movila; in total sunt sase morminte voievodale. In 1603 a fost adusa aici si racla cu capul lui Mihai Viteazul. Intre anii 1912-1913, sculptorul Fr.Storck realizeaza sarcofagele din marmura ale lui Radu cel Mare si Mihai Viteazul.

Muzeul de istorie Actualul muzeu de istorie a fost deschis vizitatorului in luna septembrie 1986 in cladirea fostului "Palat de Justitie", local care a inceput sa fie construit cu bani obtinuti, asa cum spun documnetele vremii, la 23 februarie 1901, iar in anul urmator constructia in stil neoclasic, era gata. Echilibrul constructiei si sobrietatea volumelor au cerut ca, dupa 1918, sa i se adauge un etaj. In acest spatiu se afla expozitia de baza a muzeului, care vorbeste vizitatorului despre istoria poporului roman din epoca paleolitica pana la 1918. Exista aici dovezi materiale si spirituale ale existentei populatiei geto-dacice, ceramica si figurine neolitice, tezaurul de monede din argint thassiene si macedonene din secolele II si I i. Hr. de la Caprioru, tezaurul de monede dacice de la Adanca, obiecte de podoaba etc. Sunt evidentiate aparitia si formarea statelor feudale romanesti, se realizeaza o scurta incursiune in formarea statului feudal Tara Romaneasca, si se continua cu alegerea Targovistei drept resedinta voievodala, de catre Mircea cel Batran.

Galeriile “Stelea” Galeriile "Stelea" functioneaza in cladirea fostului Muzeu orasenesc Targoviste construita de arhitectul Nicolae Ghika - Budesti si inaugurata in anul 1938 de Nicolae Iorga, spatiu care prin reorganizare a devenit Muzeu de arheologie pana in 1986. Din colectia initiala, inaugurata in ianuarie 1944, se pastreaza colectia Lapidarium amenajata in peristil. In prezent, spatiul este amenajat special pentru expozitii temporare.

Preview document

Traseu România - Pagina 1
Traseu România - Pagina 2
Traseu România - Pagina 3
Traseu România - Pagina 4
Traseu România - Pagina 5
Traseu România - Pagina 6
Traseu România - Pagina 7
Traseu România - Pagina 8
Traseu România - Pagina 9
Traseu România - Pagina 10
Traseu România - Pagina 11
Traseu România - Pagina 12
Traseu România - Pagina 13
Traseu România - Pagina 14
Traseu România - Pagina 15
Traseu România - Pagina 16
Traseu România - Pagina 17
Traseu România - Pagina 18
Traseu România - Pagina 19
Traseu România - Pagina 20
Traseu România - Pagina 21
Traseu România - Pagina 22
Traseu România - Pagina 23
Traseu România - Pagina 24
Traseu România - Pagina 25
Traseu România - Pagina 26
Traseu România - Pagina 27
Traseu România - Pagina 28
Traseu România - Pagina 29
Traseu România - Pagina 30
Traseu România - Pagina 31
Traseu România - Pagina 32
Traseu România - Pagina 33
Traseu România - Pagina 34
Traseu România - Pagina 35
Traseu România - Pagina 36
Traseu România - Pagina 37
Traseu România - Pagina 38
Traseu România - Pagina 39
Traseu România - Pagina 40
Traseu România - Pagina 41
Traseu România - Pagina 42
Traseu România - Pagina 43
Traseu România - Pagina 44
Traseu România - Pagina 45
Traseu România - Pagina 46
Traseu România - Pagina 47
Traseu România - Pagina 48
Traseu România - Pagina 49
Traseu România - Pagina 50
Traseu România - Pagina 51
Traseu România - Pagina 52
Traseu România - Pagina 53
Traseu România - Pagina 54
Traseu România - Pagina 55
Traseu România - Pagina 56
Traseu România - Pagina 57
Traseu România - Pagina 58
Traseu România - Pagina 59
Traseu România - Pagina 60
Traseu România - Pagina 61
Traseu România - Pagina 62
Traseu România - Pagina 63
Traseu România - Pagina 64
Traseu România - Pagina 65
Traseu România - Pagina 66
Traseu România - Pagina 67
Traseu România - Pagina 68
Traseu România - Pagina 69
Traseu România - Pagina 70
Traseu România - Pagina 71

Conținut arhivă zip

  • Traseu Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu Geografic al Municipiului Brașov

INTRODUCERE ISTORICUL CERCETĂRILOR GEOGRAFICE Braşovul, a devenit un oraş renumit din punct de vedere cultural şi al învăţământului foarte...

Turismul in Regiunea Sud-Muntenia

Regiunea Sud-Muntenia este formata din 7 judete: Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Prahova,Dambovita ,Arges,Teleorman .Are o suprafata de 35 770 km2,...

Județul Vrancea

Generalitati Vrancea este judet în regiunile istorice Moldova si Muntenia din Romania. Județul are o suprafață de 4.863 km², iar reședința este...

Judetul Timis

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Tehnici de ghid

FORMELE DE AGREMENT CARE SE POT PRACTICA IN TURISM Activitatile de agrement turistic in Romania se desfasoara prin sistemul turismului al...

Ai nevoie de altceva?