Turismul în Delta Dunării

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 24950
Mărime: 2.26MB (arhivat)
Publicat de: Veniamin Baciu
Puncte necesare: 11
Proiect Turismul in Delta Dunarii "Universitatea Crestina Dimitrie Cantermir

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1.potentialul natural al deltei dunarii
  2. 1.1-cadrul natural al deltei dunarii
  3. 1.2-valorificarea complexa a resurselor naturale ale deltei dunarii si posibilitati de optimizare
  4. 1.3-protectia cadrului natural al deltei
  5. 1.4-populatia,asezarile omenesti si valorile culturale
  6. CAPITOLUL 2.baza materiala a turismului de delta
  7. 2.1-transporturile si comunicatiile
  8. 2.2-cazare si alimentare
  9. 2.3-sport,agreement si distractie
  10. CAPITOLUL 3.formele turismului de delta si circulatia turistica in delta dunarii
  11. 3.1.-formele turismului de delta
  12. CAPITOLUL 4.eficienta economica a turismului de delta
  13. 4.1-conceptul de eficienta economica in turism
  14. 4.2-eficienta turismului international in delta dunarii
  15. CAPITOLUL 5.schita de proiect de amenajare turistica a deltei dunarii
  16. 5.1-zonarea turistica a deltei dunarii
  17. 5.2-prognoza circulatiei turistice in perioada 1976-1990
  18. 5.3-directii de sporire a eficientei economice a turismului de delta

Extras din proiect

CAP.I. POTENTIALUL NATURAL AL DELTEI DUNARII

Unul din motivele pentru care Delta Dunării a devenit rezervaţie a biosferei este acela că, în comparaţie cu alte delte ale Europei şi chiar ale Terrei, a păstrat o biodiversitate mai ridicată, prin aceasta întelegându-se un număr mare de specii dintr-o mare diversitate de unităţi sistematice. Mai mult decât atât, Delta Dunării frapează prin densitatea ridicată la multe specii, care sunt rare sau lipsesc din alte zone ale continentului, cu toate că din cauza efectelor activităţilor antropice din ultimile decenii şi efectivele acestor specii ca şi habitatele lor au fost grav afectate.Începând cu anul 1991 s-a demarat inventarierea florei şi faunei din teritoriul RBDD, acţiune ce continuă şi în prezent, având două obiective majore: cunoaşterea unei importante componente a patrimoniului natural într-o rezervaţie a biosferei şi evidenţierea speciilor ce necesită măsuri de protecţie şi conservare. Mozaicul de habitate dezvoltate în RBDD este cel mai variat din România şi găzduieşte o mare varietate de comunităţi de plante şi animale al căror număr a fost apreciat la 5.429 de tipuri.

30 tipuri de ecosisteme, 5 429 specii, din care 1 839 specii de floră alge planctonice (678 specii)

licheni (107 specii) macromicete (38 specii) plante vasculare (1016 specii) 3 590 specii de faună

moluşte (91 specii) insecte (2 244 specii) peşti (135 specii) amfibieni (10 specii) reptile (11 specii)

păsări (331 specii) mamifere (42 specii).

Bancă naturală de gene cu valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural mondial.FLORA - 1 839 specii,floră.

Flora din RBDD este reprezentată de 1.839 de taxoni, iar circa 70% din vegetaţia deltei este dominată de stuf (Phragmites australis), papura (Typha angustifolia), asociaţiile de Scirpetum şi de vegetaţia de stuf de pe plauri. În lacuri, canale, se întâlnesc plante acvatice reprezentate de specii submerse: nufăr (Nymphea sp., Nuphar), ciulinul de baltă (Trapa natans), Potamogeton sp., Myriophyllum sp., Utricularia sp.

Pădurile de salcie se întâlnesc pe malurile mai înalte (Salix trianda, Salix fragilis si Salix alba) în timp ce salcia cenuşie de talie mică (Salix cinerea) se întâlneşte pe malurile mai joase.

În pădurile Letea şi Caraorman, dezvoltate în zonele joase şi mai umede dintre grindurile de nisip numite “hasmace” se întîlnesc specii de stejar (Quercus robur, Quercus pedunculiflora) împreună cu specii de frasin (Fraxinus angustifolia, Fraxinus pallisiae), cu specii variate de arbuşti sau de plante căţăratoare cum sunt: viţa salbatică (Vitis silvestris) sau liana (Periploca graeca).

Dunele se caracterizează prin prezenţa asociaţiilor de arenacee (cu Koeleria pyramidata, Koeleria glauca,Festucapallens,etc.).

În zonele cu soluri sărate sunt frecvente asociaţiile de plante halofile cu Salicornia herbacea, Suaeda maritima, Puccicinelia distans, Aeluropus littoralis, şi Limonium gmelini. O categorie distinctă o formează plantele fără rădăcini, plantele plutitoare cum sunt: Salvinia natans, trei specii de Lemna, Wolffia arrhiza, Utricularia vulgaris, şi Spirodela polyrrhiza.

În perioada inventarierii speciilor din RBDD au fost descoperite şi 2 specii noi pentru ştiinţă: Centaurea pontica, şi Elymus pycnattum deltaicus.

FAUNA – 3590 specii faună

Datorită condiţiilor prielnice create de varietatea mare de habitate terestre şi acvatice, precum şi proximitatea câtorva subzone ale regiunii faunistice palearctice (ex. mediteraneană, pontica, eur-asiatică), fauna RBDD este reprezentată de 3.590 de specii (3061 nevertebrate şi 529 vertebrate).

Nevertebratele formează, de departe cea mai mare parte din fauna RBDD cu peste 3.000 de specii. Din acestea sunt 435 de specii de viermi şi rotifere, 91 de specii de moluşte, 115 specii de crustacee, 168 de specii de arahnide şi 2.244 de specii de insecte. Pînă în prezent au fost descrise 37 de specii noi pentru ştiinţă, incluzând un vierme Proleptobchus deltaicus, 5 specii de arahnide 1 specie de peşte Knipowitschia cameliae şi 30 de specii de insecte, printre care Isophya dobrogensis, Diaulinopsis deltaicus şi Homoporus deltaicus. Fauna piscicolă din RBDD are o varietate remarcabilă, cuprinzând 135 de specii. Majoritatea acestora sunt specii de apă dulce, dar sunt reprezentate şi specii marine precum şi specii eurihaline care trăiesc în Marea Neagră şi pătrund în Deltă şi în Dunăre în timpul sezonului de reproducere.

Aproximativ o treime dintre specii au fost şi sunt valorificate economic prin pescuitul comercial intensiv, inclusiv grupul de sturioni (specie prohibiţa pentru o perioada de 10 ani, începând cu 2006) şi scrumbia de Dunăre (Alosa pontica).

Fauna amfibienilor şi a reptilelor este bine reprezentată în RBDD, cele mai multe din specii fiind protejate prin lege. Amfibienii sunt reprezentaţi de 10 specii de broaşte: broasca de lac mare (Rana ridibunda), buhaiul de baltă (Bombina bombina), brotăcelul (Hyla arborea), broasca de pământ brună (Pelobates fuscus), broasca râioasă brună (Bufo bufo), broasca râioasă verde (Bufo viridis), Broasca de pământ siriaca (Pelobates syriacus balcanicus), Rana lessone şi 2 specii de sopârle de apă, triton (Triturus dobrogicus, T.vulgaris). Reptilele sunt reprezentate de 11 specii incluzând ţestudine, şopârle (Sauria) şi şerpi (Serpentes).

RBDD ramâne, însa cea mai renumită pentru fauna ornitologică, fiind înregistrate în total 331 specii (în afara celor 520 de specii inventariate în toata Europa de Vest).

Zona are o importanţă universală pentru cuibăritul multor populaţii de păsări cum sunt pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), pelicanul creţ (Pelecanus crispus) şi cormoranul mic (Phalacrocorax pygmeus). Se mai întâlnesc aici colonii importante de stârc lopătar (Platalea leucorodia) şi câteva specii cuibăritoare de vultur codalb (Haliaeetus albicilla).

Zona Deltei Dunării este un loc de popas major, atât de primavară cât şi de toamnă, pentru câteva milioane de păsări, în special rate, barza albă (Ciconia ciconia) şi numeroase specii de păsări de pradă. În sezonul de iarnă, RBDD găzduieşte grupuri mari de lebede si gâşte, incluzând aproape întreaga populaţie de gâscă cu gât roşu (Branta ruficollis).

Cele 331 specii de păsări includ:

• cea mai mare parte a populaţiei Europene de pelican comun (Pelecanus onocrotalus) şi pelican creţ (Pelecanus crispus);

•60 % din populaţia mondială de cormoran mic (Phalacrocorax pygmaeus)

•50 %din populaţia mondială de gâscă cu gât roşu ( Branta ruficollis) (pe perioada iernii).

Mamiferele sunt reprezentate de 42 de specii incluzând specii de importanţa conservativă europeană cum sunt vidra (Lutra lutra) şi nurca europeană (Lutreola lutreola). Bizamul (Ondatra zibethicus) şi mistreţul (Sus scrofa) ce au importanţă economică pentru blana şi respectiv, pentru vânatoare. Alţi prădători sunt reprezentaţi de hermină (Mustela erminea), câinele enot (Nyctereutes procyonoides), vulpea (Vulpes vulpes) şi pisica sălbatică (Felis silvestris).

Prin Convenţia de la Berna sunt protejate un mare număr de păsări (313 din totalul de 331 specii), urmând apoi un numar de 22 de specii de mamifere dintre care 7 specii sunt strict protejate, şi de asemenea un număr de 24 de specii de peşti din care 22 specii sunt protejate.

Preview document

Turismul în Delta Dunării - Pagina 1
Turismul în Delta Dunării - Pagina 2
Turismul în Delta Dunării - Pagina 3
Turismul în Delta Dunării - Pagina 4
Turismul în Delta Dunării - Pagina 5
Turismul în Delta Dunării - Pagina 6
Turismul în Delta Dunării - Pagina 7
Turismul în Delta Dunării - Pagina 8
Turismul în Delta Dunării - Pagina 9
Turismul în Delta Dunării - Pagina 10
Turismul în Delta Dunării - Pagina 11
Turismul în Delta Dunării - Pagina 12
Turismul în Delta Dunării - Pagina 13
Turismul în Delta Dunării - Pagina 14
Turismul în Delta Dunării - Pagina 15
Turismul în Delta Dunării - Pagina 16
Turismul în Delta Dunării - Pagina 17
Turismul în Delta Dunării - Pagina 18
Turismul în Delta Dunării - Pagina 19
Turismul în Delta Dunării - Pagina 20
Turismul în Delta Dunării - Pagina 21
Turismul în Delta Dunării - Pagina 22
Turismul în Delta Dunării - Pagina 23
Turismul în Delta Dunării - Pagina 24
Turismul în Delta Dunării - Pagina 25
Turismul în Delta Dunării - Pagina 26
Turismul în Delta Dunării - Pagina 27
Turismul în Delta Dunării - Pagina 28
Turismul în Delta Dunării - Pagina 29
Turismul în Delta Dunării - Pagina 30
Turismul în Delta Dunării - Pagina 31
Turismul în Delta Dunării - Pagina 32
Turismul în Delta Dunării - Pagina 33
Turismul în Delta Dunării - Pagina 34
Turismul în Delta Dunării - Pagina 35
Turismul în Delta Dunării - Pagina 36
Turismul în Delta Dunării - Pagina 37
Turismul în Delta Dunării - Pagina 38
Turismul în Delta Dunării - Pagina 39
Turismul în Delta Dunării - Pagina 40
Turismul în Delta Dunării - Pagina 41
Turismul în Delta Dunării - Pagina 42
Turismul în Delta Dunării - Pagina 43
Turismul în Delta Dunării - Pagina 44
Turismul în Delta Dunării - Pagina 45
Turismul în Delta Dunării - Pagina 46
Turismul în Delta Dunării - Pagina 47
Turismul în Delta Dunării - Pagina 48
Turismul în Delta Dunării - Pagina 49
Turismul în Delta Dunării - Pagina 50
Turismul în Delta Dunării - Pagina 51
Turismul în Delta Dunării - Pagina 52
Turismul în Delta Dunării - Pagina 53
Turismul în Delta Dunării - Pagina 54
Turismul în Delta Dunării - Pagina 55
Turismul în Delta Dunării - Pagina 56
Turismul în Delta Dunării - Pagina 57
Turismul în Delta Dunării - Pagina 58
Turismul în Delta Dunării - Pagina 59
Turismul în Delta Dunării - Pagina 60
Turismul în Delta Dunării - Pagina 61
Turismul în Delta Dunării - Pagina 62
Turismul în Delta Dunării - Pagina 63
Turismul în Delta Dunării - Pagina 64
Turismul în Delta Dunării - Pagina 65
Turismul în Delta Dunării - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • Turismul in Delta Dunarii.doc

Alții au mai descărcat și

Câmpia Română

INTRODUCERE Prin această lucrare am încercat să realizez – pornind de la literatura de specialitate şi de la observaţiile de teren – o prezentare...

Spațiul turistic în Dobrogea de Nord - Delta Dunării

Introducere Capitolul:Date cu caracter general 1.1 Incadrare in teritoriu-zonificare. Delta Dunării (3446 km²), aflată în mare parte în...

Delta Dunării - perspectivele ecoturismului în România

Capitolul I. Ecoturismul. Teoretizarea elementelor fundamentale 1.1. Ecoturismul. Concept, definire În prezent nu există o definiţie unanim...

Rezervația biosferei Delta Dunării

„Cat vezi cu ochiul, verde, papurisul Se-ndoaie-n vantul serii, fosnitor. Din cand in cand si-arata luminisul Un ochi de apa moarta. Un cocor...

Delta Dunării

Capitolul I. ARGUMENT Un paradis natural se întinde la vărsarea Dunării în Marea Neagră, acolo unde fluviul îşi încheie lunga călătorie de 2 860...

Valorificarea turistică a zonei deltaice Delta Dunării

1. Zona deltaică - Așezarea geografică Fig. 1 Harta Deltei Dunării Delta Dunării este limitată la sud-vest de podișul Dobrogei, la nord formează...

Organizarea și Valorificarea Turistică a unui Areal Natural Protejat - Delta Dunării

fig.1 1. Introducere Delta Dunarii “Tara Apelor” asa cum o mai numesc poetii este o regiunea unicã în cuprinsul continentului European, nu numai...

Te-ar putea interesa și

Turismul Rural în Delta Dunării

Introducere Motivul pentru care am ales această temă, pentru lucrarea de licenţă, este în principal fascinaţia pe care am acumulat-o datorită unor...

Turismul de agrement în evoluție - studiu de caz Delta Dunării

CUVÂNT INTRODUCTIV Proiectul de faţă reprezintă o încercare de a surprinde cât mai pe larg activitatea turistică din Delta Dunării. Probabil vă...

Turism în Delta Dunării

Argument Activitatea turistica este determinata de satisfacerea unor nevoi ca odihna, recreere, distractie, cunoastere, etc. Acest lucru este...

Turismul - factor de dezvoltare rurală în regiunea Delta Dunării

Cap.I. Potențialul turistic și agroturistic al zonei Delta Dunării 1.Așezare geografică Delta Dunării işi trage apele din masivul Pădurea...

Rezervația biosferei Delta Dunării

„Cat vezi cu ochiul, verde, papurisul Se-ndoaie-n vantul serii, fosnitor. Din cand in cand si-arata luminisul Un ochi de apa moarta. Un cocor...

Promovarea turismului - Delta Dunării

Promovarea turismului in Delta Dunarii Recunoscuta ca zona umeda de importanta internatională (conform conventiei RAMSAR) si ca patrimoniu mondial...

Turismul și rolul lui în viața oamenilor

ARGUMENT TURISMUL A DEVENIT IN ZILELE NOASTRE O ACTIVITATE LA FEL DE IMPORTANTA PRECUM CEA DESFASURATA IN ALTE SECTOARE-CHEIE DIN ECONOMIA...

Ai nevoie de altceva?