Valea Jiului - particularități biogeografice

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 8444
Mărime: 37.62KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Cap. I Aşezarea geografică a

Bazinului Petroşani

Valea Jiului nu este locul cu tradiţii antice sau feudale precum aşezări transilvane sau dobrogene. Oamenii s-au stabilit aici într-un timp mai apropiat de noi, dar fiinţa lor s-a făcut simţită din totdeauna. Până la urmă, locurile şi-au găsit o identitate…

Bazinul Petroşani se află în SV României având coordonatele geografice de : latitudine N cuprinsă între 45º17’ - 45º22’ şi longitudine E cuprinsă între 20º13’ - 20º33’. Este o depresiune de oricine tectonică cuprinsă între Munţii Parâng, Vâlcan şi Şureanu. Fiind cea mai închisă depresiune din ţară, ea comunică cu exteriorul doar prin defileul Jiului spre sud şi prin pasul Merişor-Băniţa spre nord.

Suprafaţa triunghiulară este orientată NE – SV Având o lungime de 45 km lungime şi lăţime de 2 km la V şi 9 km, la E şi are o altitudine medie de peste 600m (560m la confluenţă Jiului de Vest cu Jiul de Est). Marginea sa este foarte fragmentată de văile adânci (200-300 m) şi înguste care coboară din munţi şi cad perpendicular pe cele două Jiuri. În calcarele de la poalele munţilor Retezat şi Şureanu s-a format un relief carstic, iar râurile au sculptat văi adânci cu aspect de chei (Cheile Buţii, Roşia, Taia etc.).

Morfologic este formată din numeroase dealuri înalte (750-peste 900m), separate de văi adânci; afluente ale celor 2 Jiuri, precum şi din mai multe terase (1-5 nivele), succedate de frecvente şesuri aluviale.

Cap. II Particularităţi ale potenţialului ecologic

II.1 Potenţialul litologic şi hidrogeologic

II.1.1 Scurtă prezentare a bazinului carbonifer

Petroşani - Valea Jiului

Vechi drum de legătură între cele două versante ale Carpaţilor Meridionali, cu privelişti aspre şi măreţe, Valea Jiului este o străveche vatră de locuire şi aşezământ, aşa cum documentează vestigiile arheologice.

Acest pitoresc colţ de ţară a fost cunoscut, descris şi elogiat de oameni de ştiinţă, cultură, istorici, începând cu Herodot încă din anul 513î.Hr., de Alexandru Vlahuţă, Mihail Sadoveanu, Panait Istrati, Geo Bogza şi mulţi alţii.

Înainte de anul 1840 zăcămintele de cărbuni de pe Valea Jiului atrag atenţia unor capitalişti şi capitaluri străine. În această perioadă exploatarea cărbunelui se făcea rudimentar, metode primitive, iar bună parte din cărbuni se transporta cu căruţele spre topitoriile şi cuptoarele Hunedoarei, spre maşinile cu aburi din ţara Haţegului şi de pe Valea Mureşului, Călan. În anul 1868 se trece la exploatarea industrială în mod mai organizat a cărbunelui. În acest an se pun bazele extracţiei cărbunelui când se extrag şi se evidenţiază primele 853t de cărbune de la minele Petrila şi Dâlja cu 65 de muncitori. Din 1868 datează începutul Companiei Naţionale a Huilei de astăzi.

Bazinul carbonifer Valea Jiului are forma unui sinclinal asimetric, cu axul longitudinal orientat sud vest – nord est. Majoritatea minelor din bazin exploatează flancul nordic al sinclinalului care este bine dezvoltat, excepţie fac perimetrele Lonea, Livezeni, Iscroni şi Sălătruc, care cuprind numai strate de cărbune din flancul sudic. Flancul sudic se găseşte şi în perimetrele care exploatează flancul nordic, în parte fiind exploatat prin minele Uricani şi Lupeni.

Complexul marnos-argilos productiv se dispune în continuitate de sedimentare peste precedentul; acesta este alcătuit în principal dintr-o alternanţă de depozite marine şi depozite continental-lacustre reprezentate pri marne, şisturi argiloase-cărbunoase; marne bituminoase cu concreţiuni de sferosiderite (foarte asemănătoare cu cele din Oligocenul flişului Carpaţilor Orientali), şisturi argiloase disodilice şi subordonat microconglomerate.Grosimea depozitelor este de 300-600 m şi includ până la 25 strate de cărbune.

În formaţiunea productivă oligocenă au fost identificate 20 strate de huilă, numerotate de la culcuş la acoperiş (0-19). O parte din strate sunt foarte subţiri şi ca atare neexploatabile ( 0,1,10,11,16,17,19 ), iar altele se exploatează sporadic ( 2,6,7,12,14 ). Cea mai mare parte din producţia bazinului se realizează în stratele 3,4,5,8,9,13,15,18.

Stratul 3 are o grosime medie de 15 m, grosimea maximă fiind de 40 m, stratul 5 are grosimea între 4 şi 8 m, iar celelalte strate exploatabile au grosimi între 0,7 şi 2,4 m.

Stratele de cărbune şi în special stratul 3 sunt formate dintr-o succesiune de bancuri de cărbune, separate prin intercalaţii sterile de diferite grosimi. O particularitate a stratului 5 este prezenţa în acoperiş a unui strat cu grosimea maximă de 0,6 m, separat printr-un banc steril de circa 1 m. Acest strat trebuie exploatat pentru evitarea focurilor, deşi prin aceasta se micşorează productivitatea în abataj, din stratul 5.

Înclinarea stratelor variază în limite largi datorită formei generale de sinclinal a zăcământului.

Metodele de exploatare aplicate în Valea Jiului sunt în concordanţă cu condiţiile de zăcământ. Se exploatează, în general, cu surpare, ramblierea fiind utilizată în anumite zone unde se iau măsuri contra focurilor pentru protecţia pilierilor de cărbune sau a unor instalaţii.

Analiza cărbunelui brut arată creşterea de la est la vest a carbonului de la 77,96% la 81,36%, a puterii calorice de la 7.775 Kcal/Kg la 8.370 Kcal./Kg, a materiilor volatile de la 42,9% până la 45,7% şi a sulfului de la 1,48% până la 3,12% precum şi scăderea umidităţii higroscopice de la 4,7% până la 1,9 %.

Valea Jiului este împărţită în 14 perimetre de exploatare ce se succed de la est la vest astfel: Lonea, Petrila, Petrila Sud (din 01.10.1998 a fost închisă), Dâlja (din 11.06.1999 intrată în conservare), Livezeni, Iscroni ( din 01.10.1994 inclusă la mina Livezeni), Aninoasa, Vulcan, Paroşeni, Lupeni, Bărbăteni, Uricani, Valea de Brazi, Câmpu lui Neag (din 01.10.1998 a fost închisă).

Preview document

Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 1
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 2
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 3
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 4
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 5
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 6
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 7
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 8
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 9
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 10
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 11
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 12
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 13
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 14
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 15
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 16
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 17
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 18
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 19
Valea Jiului - particularități biogeografice - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Valea Jiului - Particularitati Biogeografice.doc

Alții au mai descărcat și

Calitatea mediului și a vieții în Valea Jiului

Cuvânt înainte Lucrarea de faţă îşi propune să analizeze calitatea mediului şi a vieţii în arealul minier al Văii Jiului, oprindu-ne în studiul de...

Monografia județului Hunedoara

1. Prezentarea generală a județului 1.1 Situare geografică Județul Hunedoara este situat în partea central-vestică a României. Se învecinează la...

Amenajarea teritoriului - Valea Jiului - zonă defavorizată

I.PREZENTARE GENERALA. VALEA JIULUI Valea Jiului este principala poarta de intrare in Parcul National Retezat si accesul in muntii Parang, Retezat...

Funcționalitatea regională a sistemului urban Valea Jiullui

1. Evaluarea componentelor structurale ale sistemului regional 1.1. Nivelul elementelor componente Sistemul urban Valea Jiului este situat în...

Depresiunea Petroșani - geneză, evoluție și aspecte ale reliefului

Sub denumirea de “ Valea Jiului “ se intelege o mica depresiune din Carpatii Meridionali, una dintre putinele ce se gasesc in acesti munti falnici...

Turismul ca alternativă de dezvoltare în zonele geografice industriale - Județul Hunedoara

Cap I Prezentarea poziției geografice Asezarea geografica - favorabilitatea dezvoltarii economice de profil Așezat in partea central vestică a...

Județul Hunedoara

I. Prezentare generala a judetului Hunedoara Judeţul Hunedoara este situat in partea central-vestica a Romaniei si ocupa o parte a bazinelor...

Caracterizarea complexa fizico-umano geografică a județului Hunedoara

Județul Hunedoara este situat în partea central-vestică a României, la contactul dintre Carpații Meridionali și Carpații Occidentali, într-o zonă...

Ai nevoie de altceva?