Vestigii Antice

Proiect
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 80 în total
Cuvinte : 27714
Mărime: 7.85MB (arhivat)
Publicat de: Melania Vintilă
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gabriela Rotar
UNIVERSITATEA “BABEŞ BOLYAI”, CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE GEOGRAFIE, SPECIALIZAREA GEOGRAFIA TURISMULUI GEOGRAFIA TURISMULUI ÎN ROMÂNIA

Cuprins

  1. CETĂTI GETO-DACICE 3
  2. 1. CETATEA ARDEU 4
  3. 2. CETATEA DE LA ARPASU DE SUS 7
  4. 3. CETATEA DACICĂ DE LA BĂNITA 9
  5. 4. BURIDAVA 12
  6. 5. CAPIDAVA 15
  7. 6. CETATEA DE LA CĂPÂLNA 18
  8. 7. CETATEA DE LA COSTESTI-BLIDARU 21
  9. 8. CETATEA DE LA COSTESTI-CETĂTUIE 24
  10. 9. DROBETA 28
  11. a. PODUL LUI TRAIAN 28
  12. b. TABULA TRAIANA 31
  13. 10. CETATEA HÂRSOVA 32
  14. 11. CETATEA DACICĂ DE LA PIATRA CRAIVII 34
  15. 12. SARMIZEGETUSA REGIA 37
  16. 13. CETATEA SUCIDAVA 43
  17. 13. CETATEA TILISCA 44
  18. 15. CETATEA ZIRIDAVA 49
  19. CASTRE ROMANE 53
  20. 1. CASTRUL ROMAN DE LA APULUM 54
  21. 2. CASTRUL ROMAN GERMISARA 56
  22. 3. CASTRUL ROMAN DE LA PIETROASELE 58
  23. 5. CASTRUL ROMAN POTAISSA 63
  24. 6. CASTRUL ROMAN DE LA TIBISCUM 65
  25. 7. ULPIA TRAIANA SARMIZEGETUSA 67
  26. CETĂTI GRECESTI 70
  27. 1. HISTRIA 71
  28. 2. TOMIS 74
  29. 3. CALLATIS 76
  30. BIBLIOGRAFIE: 79

Extras din proiect

CETĂTI GETO-DACICE

De-a lungul unei perioade de mai bine de 150 de ani (sec. I î. Hr. - sec I d. Hr.), Dacia a fost înzestrată cu un veritabil sistem de apărare, cuprinzând mai mult de 90 lucrări de fortificaţii, de diferite tipuri: aşezări întărite, cetăţi şi fortificaţii de pământ. În ceea ce priveşte fortificaţiile Daciei preromane, cele din regiunea de sud-vest a Transilvaniei actuale constituie un grup aparte. Ridicate la sud de bazinul mijlociu al râului Mureş - în acea parte a Carpaţilor Meridionali care formează Masivul Şureanu -, ele au permis menţinerea sub control a căilor de acces către capitala regatului dac, Sarmizegetusa. [ ] În această regiune a capitalei regatului, vestigiile locuirii dacice formează un ansamblu unic, în care elementele civilizaţiei autohtone se conjugă în modul cel mai fericit cu cele împrumutate din lumea clasică greco-romană.

1. CETATEA ARDEU

În locul denumit “Cetăţeaua”, situat la sud de sat, s-a descoperit o cetate dacică fortificată. Săpăturile au scos la iveală bogate vestigii, ce atestă o intensă locuire, începând din sec. I î.C. Printre acestea figurează, alături de ceramică, diferite obiecte de fier, precum şi urmele unui atelier de bijuterie. Aşezarea dacică ocupă o poziţie dominantă pe valea Mureşului, având vădite calităţi strategice.

Dacă din motive politice, militare şi religioase centrul puterii dacice s-a dezvoltat la sud de Orăştie, nu înseamnă că alte regiuni ale spaţiului locuit de daci nu au avut importanţă. Distribuţia resurselor într-un areal întins, necesitatea exploatării şi, bineînţeles, a controlului acestora a dus la apariţia unor fortificaţii care supravegheau principalele drumuri de acces spre respectivele zone, în preajma lor înflorind aşezări.

Urcând de la Geoagiu de Jos spre Zlatna, drumul străbate mai multe sate aşezate într-un ţinut pentru care adjectivul ,,pitoresc“ pare a fi prea sărac în conţinut Unul dintre ele se numeşte Ardeu. Este un sat mic, de munte, străbătut aproape în întregime de drumul judeţean. Până nu demult era cunoscut numai pentru piatra de calcar extrasă din dealul ,,Cetăţuie“ şi cam atât.

În ultimii ani, însă, cercetările arheologice întreprinse de către specialiştii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, în colaborare cu Universitatea ,,1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, au reuşit să dezvăluie parţial şi într-o mică, foarte mică măsură unele dintre secretele pe care Dealul ,,Cetăţuie“ le ascunde.

Situaţia înainte de 2001

Satul Ardeu apare în documente începând cu anul 1509, iar descoperirile de materiale arheologice pe Dealul Cetăţuie şi în împrejurimi sunt semnalate de la sfârşitul secolului al XIX-lea. G. Téglás, care a vizitat dealul în acea perioadă, remarcase că se pot vedea, la suprafaţa solului, ziduri de piatră, realizate în tehnica în care sunt construite zidurile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Cu toate acestea, primele cercetări sistematice au demarat la începutul anilor ’70. În ciuda bogăţiei în descoperiri, a fost începută exploatarea industrială a pietrei de calcar, iniţial pentru var, mai apoi pentru a fi folosită la infrastructura drumurilor. Astfel că cca 600 mp ai platoului superior al dealului şi implicit al cetăţii au căzut pradă acestei activităţi economice. Trebuie menţionat că şi în momentul de faţă Direcţia Judeţeană a Drumurilor intenţionează să exploateze material calcaros, chiar cu riscul de a compromite întregul monument.

Ce este, de fapt, la Ardeu -

Nu este nici pe departe vorba despre “carul cu boii de aur”, despre care vorbesc legendele locului. Şi nici despre locuinţele “urieşilor”. De fapt, datorită amplasării sale, astfel încât barează accesul peste cele două “praguri” ale Ardeului, pe care le domină, dealul a fost fortificat de către daci. Zidurile cetăţii construite aici au fost durate într-o tehnică diferită de aceea a monumentelor din zona capitalei. A fost folosită piatra locală, fasonată sumar, completată cu o structură lemnoasă. Astăzi, în secţiunile în care a fost surprins, zidul se mai păstrează pe o înălţime de mai bine de 1,5 m, grosimea sa fiind de cca 2 m. În interiorul fortificaţiei, într-un perimetru de formă aproximativ elipsoidală, cu o suprafaţă de cca 1884 mp, clădirea cea mai importantă era, fără nici o îndoială, “turnul locuinţă”.

Construcţia a fost ridicată pe o înălţime care domină întreg platoul cetăţii, în partea de NV. În acest moment, turnul a fost cercetat într-o mică măsură însă, chiar şi aşa, observaţiile din timpul săpăturilor permit conturarea unei imagini, fie ea şi parţiale. Astfel, se poate spune că stânca a fost îndreptată, în măsura în care a fost posibil, după care a fost acoperită cu blocuri de calcar de mici dimensiuni. Din ziduri s-a păstrat numai partea inferioară, construită din piatră de calcar, nefasonată, ca şi aceea folosită la construcţia zidurilor întregii fortificaţii. Elevaţia era realizată din lemn.

Despre cât de impunător era, în epocă, edificiul, ne oferă indicii distanţa de 8 m dintre cele două ziduri paralele surprinse. Înălţimea turnului nu poate fi estimată, însă distanţa până la care au ajuns materialele din care a fost construit (cca 16 m), în momentul în care s-a prăbuşit, poate în urma unui incendiu, sugerează o înălţime apreciabilă. În orice caz, trebuie să ne închipuim turnul ca având parter şi un etaj. Etajul era, poate ca şi în alte cazuri, spaţiul locuit. Acoperişul a fost, cel mai probabil, realizat din şindrilă. Iar despre bogăţia celor care locuiau acolo, vorbeşte numărul mare de obiecte, unele dintre ele realizate în atelierele romane care au fost descoperite printre dărâmăturile clădirii.

Dacă ceea ce am descris constituia, fără nici o îndoială, locuinţa nobilului ce stăpânea cetatea, locuinţele celor care îl slujeau arătau cu totul altfel. Adăpostite sub creasta de calcar a dealului, locul în care au fost ridicate locuinţele a fost îndreptat apoi, cel mai probabil, a fost podit cu scânduri din lemn. Elevaţia era, foarte probabil, construită pe un schelet din lemn, cu pereţi din împletitură de nuiele, lipită cu lut. În timpul campaniei de săpături din anul 2002 au fost cercetate două astfel de locuinţe, una dintre ele fiind deranjată de intervenţii ulterioare. În cazul celeilalte, cercetată şi ea parţial, inventarul a fost surprins fără să fi fost deranjat din antichitate.

Preview document

Vestigii Antice - Pagina 1
Vestigii Antice - Pagina 2
Vestigii Antice - Pagina 3
Vestigii Antice - Pagina 4
Vestigii Antice - Pagina 5
Vestigii Antice - Pagina 6
Vestigii Antice - Pagina 7
Vestigii Antice - Pagina 8
Vestigii Antice - Pagina 9
Vestigii Antice - Pagina 10
Vestigii Antice - Pagina 11
Vestigii Antice - Pagina 12
Vestigii Antice - Pagina 13
Vestigii Antice - Pagina 14
Vestigii Antice - Pagina 15
Vestigii Antice - Pagina 16
Vestigii Antice - Pagina 17
Vestigii Antice - Pagina 18
Vestigii Antice - Pagina 19
Vestigii Antice - Pagina 20
Vestigii Antice - Pagina 21
Vestigii Antice - Pagina 22
Vestigii Antice - Pagina 23
Vestigii Antice - Pagina 24
Vestigii Antice - Pagina 25
Vestigii Antice - Pagina 26
Vestigii Antice - Pagina 27
Vestigii Antice - Pagina 28
Vestigii Antice - Pagina 29
Vestigii Antice - Pagina 30
Vestigii Antice - Pagina 31
Vestigii Antice - Pagina 32
Vestigii Antice - Pagina 33
Vestigii Antice - Pagina 34
Vestigii Antice - Pagina 35
Vestigii Antice - Pagina 36
Vestigii Antice - Pagina 37
Vestigii Antice - Pagina 38
Vestigii Antice - Pagina 39
Vestigii Antice - Pagina 40
Vestigii Antice - Pagina 41
Vestigii Antice - Pagina 42
Vestigii Antice - Pagina 43
Vestigii Antice - Pagina 44
Vestigii Antice - Pagina 45
Vestigii Antice - Pagina 46
Vestigii Antice - Pagina 47
Vestigii Antice - Pagina 48
Vestigii Antice - Pagina 49
Vestigii Antice - Pagina 50
Vestigii Antice - Pagina 51
Vestigii Antice - Pagina 52
Vestigii Antice - Pagina 53
Vestigii Antice - Pagina 54
Vestigii Antice - Pagina 55
Vestigii Antice - Pagina 56
Vestigii Antice - Pagina 57
Vestigii Antice - Pagina 58
Vestigii Antice - Pagina 59
Vestigii Antice - Pagina 60
Vestigii Antice - Pagina 61
Vestigii Antice - Pagina 62
Vestigii Antice - Pagina 63
Vestigii Antice - Pagina 64
Vestigii Antice - Pagina 65
Vestigii Antice - Pagina 66
Vestigii Antice - Pagina 67
Vestigii Antice - Pagina 68
Vestigii Antice - Pagina 69
Vestigii Antice - Pagina 70
Vestigii Antice - Pagina 71
Vestigii Antice - Pagina 72
Vestigii Antice - Pagina 73
Vestigii Antice - Pagina 74
Vestigii Antice - Pagina 75
Vestigii Antice - Pagina 76
Vestigii Antice - Pagina 77
Vestigii Antice - Pagina 78
Vestigii Antice - Pagina 79
Vestigii Antice - Pagina 80

Conținut arhivă zip

  • Vestigii Antice.doc

Alții au mai descărcat și

Peisaje culturale ale Județului Cluj

ARGUMENT Termenul de peisaj a fost folosit pentru prima dată de către pictorii Renaşterii, definind un tablou în care natura observată de om este...

Potențialul Turistic Natural al Județului Cluj și Valorificarea Acestuia

Introducere Am ales să studiez potenţialul turistic natural al judeţului Cluj şi valorificarea acestuia, deoarece, chiar dacă este un judeţ mare,...

Dezvoltarea turismului în România prin intermediul festivalurilor de cultură și tradiție

CUVÂNT ÎNAINTE În demersul oricărei analize, se urmărește studiul sistematic al fiecărui element în parte, ce presupune o examinare în detaliu a...

Stațiunea Băile Govora

Obiective turistice antropice din împrejurimile staţiunii Băile Govora.33 Obiective turistice naturale din împrejurimile staţiunii Băile Govora.34...

Cluj - Obiective Turistice

Judetul Cluj - Turism Obiective turistice: - GRADINA BOTANICA DIN CLUJ-NAPOCA - BAILE SOMESENI - BAILE COJOCNA - CHEILE TURZII - MUNTELE...

Aspecte privind turismul românesc pe litoral

INTRODUCERE Turismul reprezintă astăzi unul dintre fenomenele care domină lumea contemporană, unul dintre segmentele cele mai profitabile din...

Al Doilea Război Mondial

1. Cauzele izbucnirii celui de al doilea război mondial Cauzele celui de-al Doilea Război Mondial mai sunt încă subiect de dezbatere şi de...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Te-ar putea interesa și

Locul și Rolul Turismului Internațional în Grecia Posibilități de Dezvoltare a Relațiilor Turistice greco-române

CAPITOLUL I 1. Rolul şi locul turismului în economia mondială 1.1. Scurtă introducere Industria călătoriilor şi a turismului este, în prezent,...

Hunedoara - Ținutul Dacilor

CAPITOLUL I - Date generale despre județul Hunedoara 1.1 Prezentarea județului pe paginile oficiale de promovare Fig. 1.1.1. (Hartă județul...

Piața turistică a Greciei

I.Introducere si elemente de cadru general 1. Introducere Nume oficial : Republica Elena Nume oficial scurt: Grecia Nume local lung: Elliniki...

Proiect Turism

Din multitudinea de nevoi cărora omul trebuie să le facă, cea de turism este de ordin superior, manifestându-se evident numai după ce au fost deja...

Turismul în Grecia

Turismul in Grecia Deşi trecerea timpului a păstrat poporul grec şi tradiţiile sale precum un vârf de lance între popoarele care alcătuiesc...

Grecia

1.Prima parte Studiu de impact 1.1 Prezentare generală: Grecia este o destinatie ideală pentru petrecerea vacntelor, o tară unde, dacă ai fost...

Locul Turismului în Economia Greciei

CAP. I. PREZENTARE GENERALĂ • Localizare: Europa Sudică, mărginindu-se cu Marea Ionică şi Mediterană, între Albania şi Turcia • Suprafaţa:...

Turismul în orașe istorice

1. TURISMUL ISTORIC 1.1 Locul turismului istoric in cadul turismului cultural Turismul a devenit, de-a lungul timpului, o activitate complexa, cu...

Ai nevoie de altceva?